Életmód, gasztronómia

Mákos guba, a megunhatatlan

Agrofórum Online

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Évközben szinte soha nem készül, de ilyenkor akkora adagot sütünk mindig, hogy napokig elég lenne. Lenne, ha nem ennénk meg egy fél nap alatt. Egy kicsit ebéd után, egy kicsit délután a forró tea mellé, aztán este a vacsora végén, és hipp-hopp, már el is fogyott a kedvenc mákos édességünk.

A hagyomány szerint azért készítették őseink karácsonykor, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új évben – már csak ezért sem érdemes kihagyni az ünnepi menüből.

A klasszikus mákos gubát sokféleképpen variálhatjuk: reszelhetünk a tejes-keverékbe citrom vagy narancshéjat, szórhatunk a kiflikarikák közé aszalt gyümölcsöket, vagy akár almakockákat is.

Gyönyörű, elegáns tortát is varázsolhatunk a mákos gubából, ha tortaformába egyengetve sütjük meg, és tejszínhabbal, vagy vaníliakrémmel / vaníliafagyival tálaljuk.

 Klasszikus mákos guba

  • 10 dkg cukor
    2 db tojás
    6 dl tej
    4 dl tejszín
    30 dkg darált mák
    10 dkg porcukor
    10 db kifli
    2-3 evőkanál vaj

A tejszínt a tejjel és a cukorral egy lábasba mérjük, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.

A darált mákot összeforgatjuk a porcukorral, a kifliket felkarikázzuk.

A tojást a tejes keverékhez adjuk.

Egy sütőtálat előkészítünk, és összeállítjuk a gubát: egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Hamarosan AGROmashEXPO-AgrárgépShow – mi ott leszünk!

2024. január 11. 11:10

Ha január, akkor AGROmashEXPO-AgrárgépShow kiállítás a budapesti Hungexpo területén. Keresse az Agrofórumot a B pavilonban – mi ott leszünk!