22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

Mákos guba, a megunhatatlan

Agrofórum Online

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Évközben szinte soha nem készül, de ilyenkor akkora adagot sütünk mindig, hogy napokig elég lenne. Lenne, ha nem ennénk meg egy fél nap alatt. Egy kicsit ebéd után, egy kicsit délután a forró tea mellé, aztán este a vacsora végén, és hipp-hopp, már el is fogyott a kedvenc mákos édességünk.

A hagyomány szerint azért készítették őseink karácsonykor, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új évben – már csak ezért sem érdemes kihagyni az ünnepi menüből.

A klasszikus mákos gubát sokféleképpen variálhatjuk: reszelhetünk a tejes-keverékbe citrom vagy narancshéjat, szórhatunk a kiflikarikák közé aszalt gyümölcsöket, vagy akár almakockákat is.

Gyönyörű, elegáns tortát is varázsolhatunk a mákos gubából, ha tortaformába egyengetve sütjük meg, és tejszínhabbal, vagy vaníliakrémmel / vaníliafagyival tálaljuk.

 Klasszikus mákos guba

  • 10 dkg cukor
    2 db tojás
    6 dl tej
    4 dl tejszín
    30 dkg darált mák
    10 dkg porcukor
    10 db kifli
    2-3 evőkanál vaj

A tejszínt a tejjel és a cukorral egy lábasba mérjük, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.

A darált mákot összeforgatjuk a porcukorral, a kifliket felkarikázzuk.

A tojást a tejes keverékhez adjuk.

Egy sütőtálat előkészítünk, és összeállítjuk a gubát: egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Hamarosan AGROmashEXPO-AgrárgépShow – mi ott leszünk!

2024. január 11. 11:10

Ha január, akkor AGROmashEXPO-AgrárgépShow kiállítás a budapesti Hungexpo területén. Keresse az Agrofórumot a B pavilonban – mi ott leszünk!

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Húzzon haza!

2019. január 28. 08:42

Fizessen elő vagy váltsa meglévő nyomtatott, illetve digitális éves előfizetését 2019. január 23. és 2019. október 31. között kombinált előfizetésre, mert most szaklapunkat nyomtatott + digitális formában megrendelő olvasóink között egy PRONAR T653/1 pótkocsit sorsolunk ki a DORKER Kft. jóvoltából.