Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.
És ha már körte: dédszüleink idejében nem igazán volt olyan porta, ahol ne lett volna legalább egy körtefa a Magyarországon őshonos számtalan fajta valamelyikéből, de mára jobb híján csak az üzletek polcain találkozhatunk ezzel az ízletes, zamatos gyümölccsel. Pedig korabeli írások szerint olyannyira megbecsült portéka volt, hogy egy véka muskotályos körte áráért két süldő malacot is adtak a piacon!
Hozzávalók:
- 3 közepes körte
- 1 alma
- fahéj
- 2 ek. méz
- holland kakaó
- 1 nagy marék dió
- sütőpor
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 3 ek. hideg víz
- 1 tojás
- 2 ek. cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, majd az apróra vágott vajjal.
Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
Ha kemény lenne a tészta, 1-2 kanál tejföllel lehet lazítani rajta.
30 percet pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk és kibéleljük a piteformánkat.
Villával megszurkáljuk több helyen a tésztát.
Ezután a körtéket és az almát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a mézzel, fahéjjal és a dióval.
Belehalmozzuk a piteformába.
A maradék tésztát kettészedjük. Az egyik felét kinyújtjuk, és szív alakú szaggatóval formákat készítünk. A másik feléhez holland kakaóport keverünk, majd ezt is kinyújtjuk, és szíveket formázunk.
Tetszés szerint kidíszítjük vele a piténk tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon 23-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!