Életmód, gasztronómia

Őszi körtés-fahéjas pite

Agrofórum Online

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

És ha már körte: dédszüleink idejében nem igazán volt olyan porta, ahol ne lett volna legalább egy körtefa a Magyarországon őshonos számtalan fajta valamelyikéből, de mára jobb híján csak az üzletek polcain találkozhatunk ezzel az ízletes, zamatos gyümölccsel. Pedig korabeli írások szerint olyannyira megbecsült portéka volt, hogy egy véka muskotályos körte áráért két süldő malacot is adtak a piacon!

 Hozzávalók:

  • 3 közepes körte
  • 1 alma
  • fahéj
  • 2 ek. méz
  • holland kakaó
  • 1 nagy marék dió
  • sütőpor
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 ek. hideg víz
  • 1 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, majd az apróra vágott vajjal.

Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.

Ha kemény lenne a tészta, 1-2 kanál tejföllel lehet lazítani rajta.

30 percet pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk és kibéleljük a piteformánkat.

Villával megszurkáljuk több helyen a tésztát.

Ezután a körtéket és az almát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a mézzel, fahéjjal és a dióval.

Belehalmozzuk a piteformába.

A maradék tésztát kettészedjük. Az egyik felét kinyújtjuk, és szív alakú szaggatóval formákat készítünk. A másik feléhez holland kakaóport keverünk, majd ezt is kinyújtjuk, és szíveket formázunk.

Tetszés szerint kidíszítjük vele a piténk tetejét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 23-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Így működik a jégesőelhárítás

2018. május 14. 08:15

Rövid videóban mutatom meg, hogy működik a jégkármérséklő-rendszer egyik állomása az egri borvidéken.

Az érett kalászos meghajtja a fejét

2018. június 17. 15:44

Ahogy végigolvastam a múltból előcitált írásomat meglepődve állapítottam meg, hogy az időjárásról írottak néhány részletet kivéve, szinte ugyanolyan rapszodikusak voltak akkor is, mint most.

A gyomirtás tervezése házikertekben

2022. március 30. 05:36

Hogyan oldjuk meg a veteményesünk, a kőzúzalékkal fedett területek és a gyümölcsös alapvető gyomirtási munkálatait? Milyen készítmények jöhetnek szóba?