Életmód, gasztronómia

Sajtos-tejfölös tepsis hús hagymás krumplipürével

Agrofórum Online

Ilyen egy tökéletes hétvégi ebéd. Könnyen összeállítható, nincs benne titokzatos hozzávaló, nem is telik sok időbe az elkészítése – egy szó mint száz: egyszerű, de nagyszerű.

Készülhet zöldségkörettel, vagy akár rizzsel is, de magát a húst is variálhatjuk: adhatunk hozzá felkockázott sonkát, vagy kerülhet a húsra egy kis mustár is – elrontani szinte lehetetlen. Nálunk most kisadag készült, de annyira jó volt, hogy legközelebb már biztos, hogy duplázni fogunk. Szerintem ti kezdjétek egyből nagy adaggal – nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók kb. 3 adaghoz – érdemes duplázni!

6 szelet sertés rövidkaraj
só, bors
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg szeletelt bacon
15-20 dkg tejföl
2 evőkanál olaj
20 dkg reszelt sajt (gouda vagy füstölt sajt – ízlés szerint)

A krumplihoz:

Egy adag krumplipüré

4-5 evőkanál sertészsír
3 fej vöröshagyma

A húst enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk-borsozzuk. Egy kisebb tepsibe / sütőtálba terítjük a bacon szeleteket – lehet szorosan, kis átfedéssel is – majd ráterítjük a hússzeleteket. A vöröshagymát felaprítjuk, és a tejfölhöz adjuk 2 evőkanál olajjal együtt. Belereszelünk 5 dkg sajtot, és összekeverjük.

A húsra kenjük a hagymás-tejfölös keveréket, egyenletesen, úgy, hogy mindenhova jusson, majd ráreszeljük a maradék sajtot, és ha kész, 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 45 percig sütjük, 20 percig alufóliával lefedve, majd anélkül. Ha ennyi idő elteltével még nem pirult meg a sajt, további 5-10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a köretet: a krumplipürét a szokásos módon elkészítjük (sós vízben megfőzzük a krumplit, leöntjük a főzővíz nagy részét, adunk hozzá vajat, esetleg tejet / tejszínt, és krémesre törjük-keverjük.

A vöröshagymákat felszeleteljük, és felforrósított zsíron megdinszteljük- pirítjuk. Közepesnél kicsit nagyobb fokozaton 15-20 perc kb. Ha szépen megpirult, a krumplipüré mellé / belekeverve kínáljuk.

Kis-Varga Judit

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Húzzon haza!

2019. január 28. 08:42

Fizessen elő vagy váltsa meglévő nyomtatott, illetve digitális éves előfizetését 2019. január 23. és 2019. október 31. között kombinált előfizetésre, mert most szaklapunkat nyomtatott + digitális formában megrendelő olvasóink között egy PRONAR T653/1 pótkocsit sorsolunk ki a DORKER Kft. jóvoltából.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Megjelent: Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen

2020. szeptember 22. 10:20

Jelen kiadvány létrejöttének hátterében az Agrofórum Kiadó Kft. szerkesztőbizottságának és az ADAMA Hungary Zrt. munkatársainak azon törekvése húzódik meg, melynek fő céljai a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.