22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Életmód, gasztronómia

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

Agrofórum Online

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Szerencsére bőséges forrást nyújt a szilvafánk, így bátran próbálkozhattam egy olyan fogással, melyhez komolyabb mennyiségre volt szükség.  Talán meglepő párosításnak tűnik a borsos-chilis csirkecomb a mézes-fahéjas szilvával, de biztosíthatlak, hogy a végeredmény magáért beszél! Egy ínycsiklandozó fogás, melynek íze s illata egy-kettőre igazi őszt varázsol a konyhába! :)”

Hozzávalók:

  • 6 db csirkecomb (alsó és felső)
  • 500g szilva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 ml vörösbor
  • 100 ml víz
  • csili
  • 1 fahéjrúd
  • 2 ek méz
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A csirkéket alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd tepsibe helyezve olívaolajon 20 percig sütjük őket.

Közben előkészítjük a szilvát; kimagozzuk, félbevágjuk, majd egy tálba tesszük. Összeforgatjuk az apróra vágott fokhagymával, csilivel, és vörösborral.

Ha letelt a 20 perc sütési idő, a hőfokot 180 fokra levesszük. A csirke mellé tesszük a fűszeres szilvamártást, a fahéjrudat, és 100 ml vizet.

Kb 45-50 percig sütjük, amíg a combok megpuhulnak, és a szilva össze nem esik.

A végén kis mézet csurgatunk rá, és 15 percig sütjük még.

Köretnek tócsnit, burgonyapürét vagy zöldséget (brokkoli, spenót) ajánlok.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kártevői?

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

2019. február 8. 08:15

Hála az árnyékot elviselő, vagy egyenesen kedvelő dísznövényeknek, színt vihetünk kertünk mellőzött sarkaiba is. Vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül), mely dísznövények jöhetnek szóba! A cikk első részében a díszcserjéké és páfrányoké a porond.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban VI. rész – évelő gyomnövények

2018. október 17. 03:39

Az évelő gyomnövények visszaszorítása vagy teljes kiirtása a területről rendkívül nehéz: áttelelő szerveik, melyek lehetővé teszik sokéves fennmaradásukat, szaporodásukat és közvetlen terménykárosításukat, igen szívósak, szó szerint ragaszkodnak a termőföldhöz.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!