Életmód, gasztronómia

Tárkonyos csirkeragu leves

Agrofórum Online

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Gyerekként nálunk a hagyományos húsleves volt A húsleves, és csak viszonylag későn, egyetemista koromban kóstoltam először ezt a levest, onnantól viszont nem volt megállás. Pillanatok alatt kedvenc lett belőle, már másnap beszereztem a receptjét, és azóta is nagy rajongója vagyok. Imádom azt a kis plusz ízt, amit a tárkony ad neki.

Legjobb hétvégén főzni egy nagy adagot belőle, mellé elég egy fánk vagy palacsinta, és kész is az ebéd.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
    1 nagy fej vöröshagyma
    egy kisebb zellergumó fele (kb. 10 dkg)
    2 db sárgarépa
    1 db petrezselyemgyökér
    5 dkg vaj
    só, bors
    3-4 nagy csipet morzsolt tárkony
    1,5 liter zöldség alaplé
    30 dkg zöldborsó
    1 citrom leve
    2 dl tejföl
    5 dkg liszt
    1 evőkanál mustár
    1-1,5 dl habtejszín (nem felverve)

A répát, a zellert és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, és felkarikázzuk, felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a csirkemellet felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy nagy lábasban, és megpirítjuk rajta a zöldségeket (a répát, zellert és a petrezselyemgyökeret). Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és a csirkemellet is, és hagyjuk kifehéredni. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a tárkonyt, majd felöntjük az alaplével, és közepesnél picit nagyobb lángon főzzük. Ha a zöldségek már kissé megpuhultak, hozzáadjuk a borsót, és a citrom levével ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró levest (hőkiegyenlítést végzünk), majd az egészet – folyamatos kevergetés mellett – a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, és kész a levesünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

A méhbarát kert növényei

2022. február 22. 05:36

A kertünkben számos mézelő növényt nevelhetünk, amelyek több hónapon keresztül kiszolgálják a beporzó rovarokat virágporral és nektárral. Nézzük, melyek azok a legismertebb gyógy- és fűszernövények, évelő és egynyári dísznövények, amelyek segítenek a különböző méhfajoknak.

A gyomirtás tervezése házikertekben

2022. március 30. 05:36

Hogyan oldjuk meg a veteményesünk, a kőzúzalékkal fedett területek és a gyümölcsös alapvető gyomirtási munkálatait? Milyen készítmények jöhetnek szóba?

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?

Legyen saját fűszerkertünk - 6. rész

2020. április 5. 05:36

Kertünk fűszerrészlegének akadhatnak különleges tagjai is. A kertészetek tavasszal széles választékát nyújtják a fűszernövény-palántáknak, magokat pedig korábban is beszerezhetünk. Nézzünk körbe az örökzöld fűszernövények részlegén, és ismerjük meg közelebbről a curryfüvet és a fűszerbabért!