14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Tárkonyos csirkeragu leves

Agrofórum Online

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Gyerekként nálunk a hagyományos húsleves volt A húsleves, és csak viszonylag későn, egyetemista koromban kóstoltam először ezt a levest, onnantól viszont nem volt megállás. Pillanatok alatt kedvenc lett belőle, már másnap beszereztem a receptjét, és azóta is nagy rajongója vagyok. Imádom azt a kis plusz ízt, amit a tárkony ad neki.

Legjobb hétvégén főzni egy nagy adagot belőle, mellé elég egy fánk vagy palacsinta, és kész is az ebéd.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
    1 nagy fej vöröshagyma
    egy kisebb zellergumó fele (kb. 10 dkg)
    2 db sárgarépa
    1 db petrezselyemgyökér
    5 dkg vaj
    só, bors
    3-4 nagy csipet morzsolt tárkony
    1,5 liter zöldség alaplé
    30 dkg zöldborsó
    1 citrom leve
    2 dl tejföl
    5 dkg liszt
    1 evőkanál mustár
    1-1,5 dl habtejszín (nem felverve)

A répát, a zellert és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, és felkarikázzuk, felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a csirkemellet felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy nagy lábasban, és megpirítjuk rajta a zöldségeket (a répát, zellert és a petrezselyemgyökeret). Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és a csirkemellet is, és hagyjuk kifehéredni. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a tárkonyt, majd felöntjük az alaplével, és közepesnél picit nagyobb lángon főzzük. Ha a zöldségek már kissé megpuhultak, hozzáadjuk a borsót, és a citrom levével ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró levest (hőkiegyenlítést végzünk), majd az egészet – folyamatos kevergetés mellett – a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, és kész a levesünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

A méhbarát kert növényei

2022. február 22. 05:36

A kertünkben számos mézelő növényt nevelhetünk, amelyek több hónapon keresztül kiszolgálják a beporzó rovarokat virágporral és nektárral. Nézzük, melyek azok a legismertebb gyógy- és fűszernövények, évelő és egynyári dísznövények, amelyek segítenek a különböző méhfajoknak.