Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.
Gyerekként nálunk a hagyományos húsleves volt A húsleves, és csak viszonylag későn, egyetemista koromban kóstoltam először ezt a levest, onnantól viszont nem volt megállás. Pillanatok alatt kedvenc lett belőle, már másnap beszereztem a receptjét, és azóta is nagy rajongója vagyok. Imádom azt a kis plusz ízt, amit a tárkony ad neki.
Legjobb hétvégén főzni egy nagy adagot belőle, mellé elég egy fánk vagy palacsinta, és kész is az ebéd.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
1 nagy fej vöröshagyma
egy kisebb zellergumó fele (kb. 10 dkg)
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
5 dkg vaj
só, bors
3-4 nagy csipet morzsolt tárkony
1,5 liter zöldség alaplé
30 dkg zöldborsó
1 citrom leve
2 dl tejföl
5 dkg liszt
1 evőkanál mustár
1-1,5 dl habtejszín (nem felverve)
A répát, a zellert és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, és felkarikázzuk, felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a csirkemellet felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy nagy lábasban, és megpirítjuk rajta a zöldségeket (a répát, zellert és a petrezselyemgyökeret). Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és a csirkemellet is, és hagyjuk kifehéredni. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a tárkonyt, majd felöntjük az alaplével, és közepesnél picit nagyobb lángon főzzük. Ha a zöldségek már kissé megpuhultak, hozzáadjuk a borsót, és a citrom levével ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró levest (hőkiegyenlítést végzünk), majd az egészet – folyamatos kevergetés mellett – a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, és kész a levesünk.