Életmód, gasztronómia

Tejfölös derelye szalonnás káposztával töltve

Agrofórum Online

Nagymamám konyhájában találkoztam először ezzel a különleges, ám annál egyszerűbb szláv eredetű étellel.

Azóta teljes feledésbe merült, ám a napokban újra szembetaláltam magam a „varenyiki”-vel (ez az eredeti ukrán elnevezése az ételnek) és arra gondoltam ideje nekem is kipróbálnom! Létezik édes és sós változatokban is, ezek közül én egy szalonnás-káposztás verziót készítettem, és az osztatlan sikerre való tekintettel bizton állíthatom, hogy nem utoljára! Bátran próbáljátok ki Ti is és nyugodtan kísérletezzetek a kedvetekre való töltelékkel!

 Hozzávalók:

  • 6 bögre finomliszt
  • 400 ml forró víz
  • 2 tojás
  • 4 ek. olaj (olívaolaj/kókuszolaj)
  • 300 g kockázott bacon
  • 250 g savanyú káposzta
  • 250 g fehér káposzta
  • 1 nagyobb vörös hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kakukkfű
  • tejföl

Elkészítés:

A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a 2 tojást, az olajat, a sót és a forró vizet. Összekeverjük és egy nagy gombócot formázunk belőle. Félretesszük és fél órát pihentetjük.

A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockázott bacont, az apróra vágott savanyú káposztát és fehér káposztát. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés kakukkfűvel ízesítjük. (Figyeljünk a só mennyiségére, mert a bacon és a savanyú káposzta alapból sós.)

A tésztából kisebb gombócokat szakítunk, majd tenyér nagyságúra lapítjuk őket.

Megtöltjük a baconos káposztával, majd derelye formát készítünk belőlük. (a széleit jól tapasszuk össze)

Forró vízben addig főzzük őket, amíg az összes derelye feljön a víz felszínére.

Tejföllel és a maradék töltelékkel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Klasszikus lekváros linzer

2018. március 16. 09:18

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.