Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Téli meggyleves

Téli meggyleves

Agrofórum Online

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Eper, meggy, barack, málna – nem is tudom hirtelen, melyik hiányzik jobban.  Még szerencse, hogy már nem kell sokat várni rájuk, és hogy van pár recept, amivel addig is kibírjuk valahogy.

Ilyen ez a téli meggyleves is, ami befőttből készül, és nagyon jól jön, amikor a gulyás, palóc, vagy forró húslevesek után szeretnénk beiktatni a téli napokra egy könnyedebb levest is.

Téli meggyleves – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók:

  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (370 ml)
    1 db érett citrom
    1 púpozott evőkanál liszt
    2 dl tejföl
    2 tasak vaníliás cukor
    esetleg egy kis darabka egész fahéj és 5-6 db szegfűszeg /teadióba téve/
    só, cukor, ízlés szerint

A citromot megmossuk, és a héjáról 6-7 db kb. 1 cm-es csíkot hosszában vékonyan levágunk úgy, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserűvé teszi a levest. Egy kb. 4 l-es fazékban 1liter vizet felforralunk egy kevés cukorral, és a citromszeletekkel, és a teatojásba tett fahéjjal és szegfűszeggel. Beleöntjük a meggybefőttet levével együtt, és közepes lángon tovább főzzük.

Közben a liszthez hozzáadunk egy kevés cukrot, a vaníliás cukrot, és két-három csipet sót, majd a tejfölt, és simára keverjük. Amikor a meggy már megfőtt, a forró levéből egy merőkanállal a tejfölös habaráshoz adunk, és elkeverjük, majd egyenként még 3 merőkanállal ezt megismételjük, és az egészet a leveshez adjuk.

A habarással állandó kavarás mellett felforraljuk a levest, ha túl sűrű lenne, adunk hozzá még egy kis vizet, majd még ízlés szerint, és a meggy savanyúságától függően teszünk még bele cukrot.

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

2019. november 30. 04:40

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

2019. november 23. 05:39

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!

Őszi körtés-fahéjas pite

2019. november 17. 09:34

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

Búzavirág, búzavirág - kéklő búzavirág

2018. június 25. 11:35

Nagyot lódult előre az időjárás. Amikor – 2008-ban – papírra vetettem a fenti címen gondolataimat, még „normális” menetben rótták a napok rendelt útjukat.

Holló Albert, a detki fiatal gazda

2018. május 19. 05:24

Bemutatkozik a Mátra lábánál gazdálkodó Holló Albert, aki méltán büszke arra, hogy négy generáció gazdálkodik a családban.

Gazdahely Videó

Legyen saját fűszerkertünk - 1. rész

2019. május 3. 07:36

Hogyan kezdjünk neki saját fűszerkertünk létrehozásához? Mik az igényeik kedvenc fűszernövényeinknek? Mik az ültetési és gondozási szabályok? Hogyan szaporíthatom az egyes fűszernövényeket?

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban II. rész – T2-es életformájú gyomnövények

2018. augusztus 23. 11:00

A hazánkban leggyakrabban előforduló gyomnövények felismerését segítő cikksorozat második része az ősszel és tavasszal is csírázó, nyár eleji egyévesekről szól, a T2-esekről.