A baromfi háztáji szárnyas állat, melyet húsáért, tolláért, tojásáért tenyésztenek. Fontosabb baromfifajok: tyúk, kacsa, liba, pulyka. Régiesen: apró marha.
A baromfi minden falusi ház megszokott lakója volt régen. Ma már egyre kevesebben tartanak baromfit háztájiban, az üzemi, zárt tartás vált meghatározóvá. A baromfiágazat a magyar állattenyésztés jelentős szegmense, 2018-ban ez az ágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát (Agrárminisztérium). A KSH 2017-es adatai alapján hazánkban a baromfiállomány 40,6 millió darab volt, ebből tyúk 31,8 millió, kacsa 4,7 millió, pulyka 2,9 millió és lúd 1,2 millió egyed. A baromfihús-fogyasztás Magyarországon 30 kg/fő körül volt az utóbbi években. Ezzel a baromfihús az éves húsfogyasztásunkban vezető szerepet tölt be, az egy főre jutó összes húsfogyasztás közel 50%-át adva. A baromfiágazattal kapcsolatos friss híreket megtalálja az Agrofórum Online szakportál Állattenyésztés rovatában.
2021. január 15.
Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul elrendelték az érintett állomány, összesen több mint 101.000 tojótyúk leölését.
2020. december 27.
A cégcsoport évi 2 millió libát, 10 millió kacsát, 15 millió csirkét dolgoz fel, több mint 60 állattartó telepet működtet, két vágóüzeme, három további feldolgozó üzeme, két takarmánykeverője és saját keltetője van.
2020. december 19.
A SPAR Csoport áruházai lettek a kedvenc frisshús vásárlási helyszínek egy reprezentatív internetes kutatás szerint, amelyet a Scores Group végzett el a közelmúltban.
2020. november 27.
A baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tárolni.
2020. november 3.
A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.
2020. november 2.
Továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat, melynek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni.
2020. október 2.
Az átmeneti támogatás keretében a baromfitartás során mechanikai sérülés megelőzésére, illetve a takarmányozáshoz ivóvíz-minőségű víz biztosítására vehető igénybe támogatás.
2020. szeptember 20.
A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához.
2020. augusztus 26.
2019. december 1-jén 909 ezer szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók, 2,7 százalékkal többet, mint az előző év azonos időpontjában.