Címke: Burgonya

burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, géncentruma a Dél-Amerikai Andok hegység (Mexikó, Peru, Chile). Európába először a XVI. században került be, Magyarországon a XVIII. század végén jelent meg. A burgonyát a gyakorlatban vegetatív úton (gumóval) szaporítják, nemesítéskor alkalmazzák a maggal történő szaporítást. A sikeres burgonyatermesztés elengedhetetlen feltétele az egészséges, jó minőségű, nagy biológiai értékű vetőgumó, melyeket a bakhátas termesztéshez alkalmaznak. Tápanyag- és vízigénye magas, a talaj minőségére is érzékeny. A burgonya ültetését akkor lehet elkezdeni, ha a talaj hőmérséklete a 10-12 cm-es mélységben eléri a 7-8 °C-ot. A burgonya akkor érett, ha levélzete és szára elszáradt, a gumóról dörzsöléssel nem távolítható el a héj. A hazai téli tárolásra termesztett burgonyafajták általában szeptemberben takaríthatók be. Hazánkban 2017-ben 14 658 hektáron termesztették, a termésátlag 21,5 t/ha körül alakult (KSH). Fontosabb betegségei, kártevői:  burgonya levélsodródás, burgonya vonalas betegség, sugárgombás varasodás, burgonyavész, burgonyahimlő, fuzáriumos tőhervadás és gumórothadás, salternáriás szárazfoltosság, burgonya-fonálféreg, burgonyabogár. A burgonyát gumójáért termesztjük (föld alatti módosult raktározó szár). Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el. Termesztési technológiájáról, vetőgumó-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.

Szakcikkek / Zöldség

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23.

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Szakcikkek / Zöldség

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6.

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29.

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Szaktanácsadás

Nagyon sok a fertőzött burgonya

K. Dániel kérdése: Betakarítás során sok beteg burgonyagumóval találkoztam, mit tegyek jövőre, hogy elkerüljem ezt a betegséget?

Szaktanácsadás

Hogyan érdemes a burgonyát tárolni?

N. Gábor kérdése: Fiatal gazdaként burgonyát termesztek, milyen tárolási módot ajánl?

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24.

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4.

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.

Házikert / Ház, táj blog

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27.

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?