Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Az enyhébb éghajlatot kedveli, mérsékelt és elég hosszú ideig tartó téli hideggel, hazánkban szinte mindenütt megterem. Az őszibarack különböző termőterületeken történő sikeres termesztéséhez feltétlenül szükséges az eltérő igényű alanyok használata. Vannak szárazságtűrő, meszes és kevésbé meszes vagy savanyú talajokra alkalmas fajták. Legfontosabb fajták: Cardinal, Champion, Cresthaven, Dixired, Jubilant, Golden Early. Magyarországon a termőterülete 5 344 hektár, a betakarított éves termésmennyiség 37 080 tonna (KSH, 2017). Friss gyümölcsként való fogyasztása áll az első helyen, de feldolgozott termékként is egyre nő a felhasználása, például konzervként, mélyhűtve, rostos gyümölcsitalként és aszalványként is megtalálható a boltok kínálatában. Fontosabb kórokozói és károsítói: monília, lisztharmat, tafrinás levélfodrosodás, őszibarackhimlő, pszeudomonászos elhalás, sztigminás levéllyukacsosodás, agrobaktériumos gyökérgolyva, zöld őszibarack-levéltetű, gubacsatkák, pajzstetvek. Az őszibarack termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2015. július 10.
A madarak a kárt nemcsak azzal okozzák, hogy az általuk elfogyasztott mennyiség szüretkor tömegveszteséget okoz, hanem azzal is, hogy ide-oda belecsipegetnek a gyümölcsökbe, sokkal többe, mint amit meg is esznek.
2015. július 3.
A gyümölcsök héjának felrepedése az érési időszakban sajnos, több gyümölcsfajnál is előfordul, súlyos gazdasági károkat okozva számunkra.