Címke: Paradicsom

paradicsom

A paradicsom (Lycopersicon esculentum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. század folyamán került át Európába. A paradicsom a legnépszerűbb zöldségnövények egyike a világon, az üzemi termesztésben éppúgy megtalálható, mint a házikertekben. Hazánkban 2197 hektáron termesztették 2017-ben, ekkor a termésátlag 78,65 t/ha volt (KSH). A felhasználás célját figyelembe véve étkezési, ipari, házikerti és hajtatási célú paradicsomfajtákat különíthetünk el. A korai szabadföldi termesztéshez február közepétől március elejéig lehet vetni növényházban szaporítóládába vagy fűtött fóliasátorban kialakított ágyásokba. A palántákat április közepétől lehet kiültetni, az érés kezdete június közepétől várható. Főbb kórokozói, kártevői: dohánymozaik vírus, fuzárium, foltos hervadás vírus, paradicsom páfránylevelűség vírus, paradicsom xantomonász, fitoftóra (paradicsomvész), rizoktóniás palántadőlés, alternária, botrítisz, gyökérgubacs-fonálférgek, üvegházi molytetű, paradicsom-aknázólégy, levéltetvek. A paradicsomot nyers fogyasztásra, konzerválásra, aszalásra egyaránt termesztik. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.

Szakcikkek / Zöldség

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása II.

2022. április 7.

Folytatva a hajtatott zöldségfélék páratartalom-igényéről megkezdett írást, az egyes fajok igényéről és a légnedvesség szabályozásának lehetőségéről szándékozunk információt adni.

Szaktanácsadás

Miért nyúlnak meg a paradicsompalánták?

2022. március 19.

Minden évben hosszúra nőnek a lakásban nevelt paradicsom palántáim. Hogyan tudom elkerülni ezt?

Szakcikkek / Zöldség

A trágyázás és a minőség összefüggése a primőrök termesztésében

2022. március 11.

Az egyes kémiai elemek (növényi tápelemek) hatása nagyon eltérő, tekintettel arra, hogy különféle élettani folyamatokban vesznek részt, ennek megfelelően hiányuk és túladagolásuk is a legkülönfélébb módon jelentkezik, a termésminőséget számos vonatkozásban befolyásolják.

Szakcikkek / Zöldség

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12.

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

A paradicsom "régi" ízét keresi? A tájfajta a válasz!

2022. január 21.

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.

Szaktanácsadás
Szakcikkek / Zöldség

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20.

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8.

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A színes talajtakarás jelentősége

2021. szeptember 26.

A megfigyelések szerint a piros takarás hatására világosabb gyümölcsszín alakult ki, ami piacossága miatt kedvezőbbnek bizonyult, mint a fekete fólia esetében.