Címke: Sertés

sertés

A házisertés (Sus scrofa forma domestica) rendszertanilag a valódi sertésfajba, a Suinea családba tartozik. Őse a vaddisznó, háziasítása 9000 éve kezdődött Dél-Nyugat Ázsiában. A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. A „kan” a hím, a „koca” (emse, göbe) a nőivarú sertés. A fiatal egyed a „malac”, kb. 4 hónapos kortól pedig „süldő”. „Hízósertés” a hizlalás alatt levő, „hízott sertés” a vágásra érett állat. A hagyományos külterjes tartásmód ma már gyakorlatilag megszűnt hazánkban. A sertésállományok nagyrészt zárt istállókban élnek, intenzíven tenyésztik őket üzemi körülmények között, ahol többnyire speciális takarmánykeverékekkel etetik az állatokat. Leggyakrabban húsáért és bőréért tenyésztik, de a szőrét is felhasználják ecset készítésére. A sertések ivarzását búgásnak hívják. A  sertés ivarérettsége 6 hónapos kor körül kezdődik. Tenyészérettnek a 9 hónaposnál idősebb süldő nevezhető. Az ivarzási ciklusa 21 nap, a vemhesség 115 nap. Az ellés során a sertés 6-10 malacot ellik. Világszerte számos fajtáját tenyésztik. Nevezetes, ősi jellegű magyar disznófajták a Szalontai, a Bakonyi, a Lengyel (vagy Hegyi-) disznó, a Tüskés szőrű erdélyi sertés és a Mangalica. A sertéshús-termelésünk zömét ma már intenzív tenyésztésű hússertések adják, például a Magyar fehér hússertés. Átlagos vágósúlya üzemi körülmények között 105-130 kg, amit akár 6 hónap alatt is elérhet. Magyarországon 2017-ben év végén 2 870 000 darab volt a sertésállomány, az éves vágóállat-termelés pedig 571 161 tonna (KSH). Az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásunk 27-29 kg/fő/év körül alakult az utóbbi években. Tartástechnológiájáról, tenyésztéséről, takarmányozásáról, állategészségügyi problémáiról, a kapcsolódó pályázati lehetőségekről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

Ha friss húsról van szó, akkor a vásárlók a SPAR-t részesítik előnyben

2020. december 19.

A SPAR Csoport áruházai lettek a kedvenc frisshús vásárlási helyszínek egy reprezentatív internetes kutatás szerint, amelyet a Scores Group végzett el a közelmúltban.

Agrárhírek / Agrárközélet

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10.

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Jövőre lehet vakcina afrikai sertéspestis ellen

2020. december 6.

Sikerült elkülöníteni, és az afrikai sertéspestis betegség vírusbankját létrehozni egy kutatócsoportnak Vietnámban. A kezdeti oltástesztek biztató eredményeket hoztak.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Csökkenhet a globális kukoricatermés és Kína mindent vinne

2020. november 28.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) elemzésében csökkentette a kukorica globális termésére vonatkozó előrejelzését a 2020/21-es gazdálkodási szezonra.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Pig Brother: hogy viselkedik a disznó?

2020. november 27.

Az innovációra, az adatok rögzítésére és összekapcsolására az állattartásban is egyre inkább szükség van – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara online agrártechnológiai rendezvényén.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24.

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Újabb mélyponton a sertésállomány

2020. augusztus 26.

2019. december 1-jén 909 ezer szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók, 2,7 százalékkal többet, mint az előző év azonos időpontjában.

Agrárhírek / Agrárközélet

A Sano megvásárolja a Solum Mezőgazdasági Zrt.-t

2020. augusztus 15.

A fejlesztések során a Solum szarvasmarhatelepén a tejelő tehenek számát 900-ról 2000-re növelik, a Sano saját sertéstelepén pedig 500 kocáról 1200-ra emelik az állományt.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Eltart egy darabig a német sertéspiac helyreállása

2020. július 23.

Óriási nyomás helyeződött a sertéstartókra a Tönnies húsfeldolgozó üzemének leállásával, mert nem tudták eladni az állatokat.