A nemes szilva (Prunus domestica) a rózsafélék (Rosaceae) családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Termésmennyiségét tekintve a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a világon a negyedik legjelentősebb gyümölcsfaj. Magyarországon a harmadik legnagyobb területen termesztett gyümölcs, a gyümölcsfogyasztásban jelentős szerepet játszik a szilva és a ringlószilva. Hazánkban a termesztett szilvafajok száma 20 és 40 közötti, például a Besztercei szilva. Magyarországon a termőterülete 7 900 hektár, a betakarított éves termésmennyiség 43 295 tonna (KSH, 2017). A szilvát frissen és feldolgozott gyümölcsként (lekvár, aszalvány, pálinka) is hasznosítják. A szilva főbb kórokozói és károsítói: monília, szilvahimlő, szilvarozsda, tafrina, baktériumos rákosodás, gubacsatka, pajzstetvek, levéltetvek, cserebogár, szilvamoly, szilvadarazsak. A szilva termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2014. október 14.
Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.