A tojás az emberiség ősi tápláléka. Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb, melynek táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős: magas a fehérjetartalma, aminek minősége az emberi igények szempontjából kiváló, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szaporodásbiológiai értelemben a tojás egy bonyolult petesejt, ami a keltetés során a benne fejlődő embrió kialakulásához a feltételeket maradéktalanul biztosítja. A tojás főbb részei: a tojáshéj (védelem), a tojásfehérje (tartalék tápanyag) és a tojás sárgája (petesejt, zigóta). A közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm. A tojástermelés történhet intenzív ketreces tojóházakban, illetve szabad-, ökológiai-, mélyalmos- és egyéb alternatív tartásban. A KSH adatai szerint 2017-ben 2,44 millió darab tojást állítottak elő Magyarországon. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 234 darab. A baromfiágazattal kapcsolatos minden fontos információt megtalálhat az Agrofórum Online tartalmai között.
2017. június 1.
Az állattenyésztést érintő aktuális kormányzati intézkedésekről számolt be a Feldman Zsolt egy szakmai konferencián, Visegrádon.
2016. október 19.
Magyarországon az idén várhatóan 2,14 milliárd étkezési tojást fogyasztanak el, amiből 600-800 millió darabot a háztájiban állítanak elő.
2016. április 20.
Az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan.
2016. január 4.
A gabonatermesztő gazdaságok és a kertészetek jelentős része összességében jó közepes évet tudhat maga mögött.
2014. december 9.
Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára (21,26 forint/db) 3,2 százalékkal emelkedett.