Házikert

Pasztinák: Amit tudni érdemes

Agrofórum Online

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ültesse, nevelje és takarítsa be a kertjében a pasztinákot.

A pasztinákról

Az ókori görögök és rómaiak által kedvelt pasztinákot az első telepesek vitték magukkal a kontinensekre. A sárgarépa rokona, a pasztinák kétnyári növény, bár általában egynyári zöldségként termesztik.

Hosszú tenyészidőt igényel, és legjobban az őszi fagyok után lehet betakarítani; ha túl későn ültetik, a gyökere kicsi lesz.

A pasztinák az ételeknek diós, édeskés ízt kölcsönöz, de ezek a gyökérzöldségek önmagukban is elég ízletesek, így köretként is fogyaszthatók. A roston sült pasztinák hasábok igen népszerűek, ráadásul tele vannak tápanyagokkal, például káliummal, valamint B6- és C-vitaminnal.

Vetése

A pasztinákot napos helyre szokás vetni, laza, jól vízelvezetésű, kavicsmentes talajba. A sárgarépához hasonlóan az agyagos vagy tömör talajban a pasztinák gyökerei elvékonyodnak és elgörbülnek. Győződjön meg arról, hogy a terület mentes a gyomoktól. Lazítsa meg a talajt 30-40 cm mélységig, és a termékenység növelése érdekében keverjen bele 2-4 cm vastag komposztréteget vagy trágyát.

Mikor vessük el a pasztinákot?

A pasztináknak hosszú tenyészidőszakra van szüksége, ezért amint tavasszal a talaj megmunkálhatóvá válik, el kell vetni a magokat. A magjai már 9 °C-os talajhőmérsékleten is kicsíráznak, de a 10 °C és 12 °C közötti hőmérsékletű talajban sokkal látványosabban felgyorsulnak a csírázási folyamatok.

Hogyan kell pasztinákot vetni?

  • Ne vesse oda a magokat, ahol az előző szezonban gyep nőtt. A talajban lévő nitrogén túlburjánzást és gyenge gyökérfejlődést okozhat. Fontolja meg egy talajvizsgálat elvégzésének lehetőségét.
  • Mindig friss vetőmagot vessen. A pasztinák magjai nem jól tárolhatók, ezért az egy évnél régebbi magok csírázási valószínűsége csökken.
  • A magokat közvetlenül a kertbe vetheti.
  • A magokat 1,2 cm mélyre, egymástól 2,5 cm távolságra, 45-60 cm széles sorokba vesse.
  • Tipp: Vessen retekmagot a pasztinák vetőmagjai közé. A retek gyorsan megnő, megjelöli a sort, és feltöri a föld kérgét a pasztinák számára.
  • Lassan csírázik. A palánták általában 2-3 hét alatt kelnek ki, vagy hosszabb idő alatt, ha a talaj hőmérséklete 10 °C alatt van. A folyamat meggyorsítása érdekében tartsa nedvesen a talajt.
  • Tipp: A csírázás felgyorsításának másik módja, ha a folyamatot egy papírtörlő vagy vattakorong beáztatásával kezdi el. Helyezze ezeket egy csészealjra, és nyomkodja bele a papíros pasztinákmagokat. Tartsa a magokat melegen (10 ºC és 12 ºC között), és figyelje, hogy megjelennek-e a kis fehér gyökerek. Ezután a leírtak szerint vesse el. A hibás magokat dobja ki.
Pasztinák

Palántanevelés

  • Amikor a palánták már 5-7 cm magasak, ritkítsa meg őket úgy, hogy egymástól 3-4 cm távolságra legyenek. Hogy ne zavarja meg a megmaradt palánták vékony, még sérülékeny gyökereit, egyszerűen vágja le a tetejüket; ne húzza ki őket.
  • Használjon sorköztakarót a kártevők, például a sárgarépalégy elriasztására.
  • Az ágyásokat mindig tartsa gyommentesen, különösen akkor, amikor a növények még fiatalok. A mulcsozás elnyomja a gyommagokat és megtartja a nedvességet.
  • Nyáron öntözze rendszeresen, ha a csapadékmennyiség kevesebb, mint heti 2,5 cm. A pasztináknak megfelelő mennyiségű nedvességre van szüksége az egészséges gyökérzet kialakításához.
  • Amennyiben megfelelő talajjal vágott bele a vetésbe, trágyázásra valószínűleg nincs szüksége. A túlzott nitrogén a gyökérnövekedés helyett a csúcsnövekedést ösztönzi.
  • Amint a gyökerek elkezdenek kialakulni, halmozzon földet a növények töve köré, hogy megakadályozza a gyökerek tetejének kizöldülését.
  • Megjegyzés: Legyen óvatos, mivel a növény nedve és/vagy levelei irritálhatják a bőrt. Gyomláláskor vagy betakarításkor viseljen hosszú nadrágot, hosszú ujjú ruhát és kesztyűt.

Ajánlott fajták

Válasszon sekély, nehéz és/vagy sok kavicsot tartalmazó talajhoz rövid gyökérzetű fajtákat.

  • „All-American”: Kúpos, 25-30 cm-es fehér gyökerek; magas cukortartalommal; jól tárolható.
  • „Harris Model”: Sima, kúpos, 25 centiméteres fehér gyökerek, oldalgyökerektől mentesek.
  • „Hollow Crown”: Zsenge, 30 centiméteres, fehér, finom szerkezetű gyökerek; a fagyok után javul az íze.
  • „Kral Russian”: örökzöld; répa alakú gyökér; alkalmas sekély vagy kötött talajokra.

Pasztinák betakarítása

A fajtától függően az ültetéstől számított körülbelül 16 hét alatt érik be. Akkor takarítsuk be, amikor a gyökerek átmérője legalább 2,5 cm.

Ha ősszel/kora télen 2-4 hétig fagypont közeli hőmérsékletnek van kitéve, a gyökérben lévő keményítő cukorrá alakul, ami erős, édes, egyedi ízt eredményez.

Sok pasztina egy helyen

Hagyja a pasztinákot a földben néhány fagyig, de húzza ki, mielőtt a talaj megfagyna.

Vagy hagyja a földben egész télen, vastag mulcsréteggel letakarva. Tavasszal, a talaj felolvadása után azonnal takarítsa be, mielőtt a felső növekedés megindulna. Ha virágszár képződik, a gyökerek fásodhatnak.

Hogyan tároljuk a pasztinákot?

A tárolása előtt vágja le a lombját 5-8 cm-re. Tárolja a pasztinákot 0 és 2 °C között, 90-95%-os páratartalom mellett. Hosszabb távú (4-6 hónapos) tárolás esetén a gyökereket enyhén nedves homokban, fűrészporban vagy levelekben tárolja.

A pasztinák kártevői és betegségei

Kártevő / BetegségTípusTünetekEllenőrzés / Megelőzés
LevéltetűRovarTorz alakú/sárga levelek; ragacsos „mézharmat” (ürülék); kormos, fekete penészTársnövényeket ültetni; vízpermettel lecsapatni a tetveket, rovarölő szappant alkalmazni; banán- vagy narancshéjat tenni a növények köré; a leveleket letörölni 1-2 százalékos (adalékanyagok nélküli) mosogatószer  és víz oldatával 2-3 naponta, 2 héten keresztül; őshonos növényeket mellé ültetni a hasznos rovarok meghívása érdekében.
A sárgarépa sztemfíliumos betegségeGombaA sárgarépa nem fejlődik, károsodik a lombja, a gyökéren fekete foltosság alakul ki, ami egyre terjed.A talajt fertőtleníteni, a vetőmagokat ellenőrizni (mert általában onnan indul a betegség), a beteg és elhalt növényi részeket eltávolítani.
SárgarépalégyRovarHervadt/kicsi növények; rozsdaszínű ürülékkel teli járatok a gyökerekben; gyökérrothadás.A kifejlett egyedeket sárga ragacsos csapdákkal figyelni; sorköztakarót használni; őshonos növényeket ültetni a hasznos rovarok meghívása érdekében; a növényi maradványokat megsemmisíteni.
Répa aknázómolyRovarA sérült levelek szivar alakúak lesznek, összecsavarodnak, felpöndörödnek.A fertőzött leveleket eltávolítani; szorgalmasan gyomlálni; sorköztakarót használni; talajművelés a szezon elején; vetésforgó.

Elkészítési tippek

A pasztinák és a sárgarépa rozmaringgal ízesítve, tepsiben együtt sütve nagyon finom. Sütéskor javasoljuk, hogy a pasztinákot ferdén vágja karikára. Nagyon ízletes püréként elkészítve, mivel édes, karakteres íze van, de nincs olyan magas keményítőtartalma, mint a burgonyának. Először párolja meg, majd tegye az aprítóba és vajjal, tejjel pürésítse.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Indítsuk az új évet méregtelenítéssel

2024. január 2. 07:10

Íme, itt a január. Gazdagabbak lettünk (jó esetben) remek ajándékokkal, meghitt családi pillanatokkal, na meg jó néhány pluszkilóval. Ez utóbbiaktól igencsak sürgősen szeretnénk megválni, de bármely gyorsan jöttek, távozni nem fognak ilyen észrevétlenül. Kezdődhet hát az újévi méregtelenítés és ezzel együtt a tudatos testmozgás is.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.