Házikert

Az emberiség legrégebbi gyógynövényei: a martilapu

Agrofórum Online

Az őszirózsafélék közé tartozó martilapu (Tussilago farfara) a kertben egy klasszikus gyomnövény. Gyomként ismerjük, de valójában egy gyógynövény, melynek elsősorban a légzőszervi betegségek kezelésénél volt a népgyógyászatban fontos szerepe.

Eredeti élőhelye alapján a vízpartok, a nedves rétek és árokpartok voltak a fő lelőhelyei, mára már a laza, nedves és agyagos, de még a meszes talajokon is előfordul, így egész Európában és a mérsékelt éghajlaton Ázsiában megtalálható, de találkozni lehet vele Észak-Afrikában is. Feltehetően ezekre a területekre a telepesek hurcolták be őket még gyógynövényként, onnan vadult ki és terjedt el világszerte.

Miről ismerhető fel a martilapu?

Aki régóta olvassa az írásaimat itt vagy a többi platformon, tudja, hogy rajongok a gyomokért és a gyógynövényekért, főleg, ha még évelők is. A martilapu is egy évelő, vöröses pikkelyű szára végén egyetlen sárga virággal, mely kinyílás előtt a föld felé hajlik. A termései barnák, rajta hosszú ezüstfehéres szálakkal. A virágzási ideje márciustól májusig tart, tehát ezekben az időkben figyelhető meg a legkönnyebben.

Mit kell tudni gyógynövényként a martilapuról?

Bár sokan klasszikus gyomként tekintenek rá, gyakori vendége az alkaloidot tartalmazó növények listájának, az OGYÉI tiltólistáján is szerepel bizonyítottan májra mérgező hatása miatt. Ennek oka a pirrolizidin nevű alkaloid.

Mégis akkor hogy lehet gyógynövény?

Az antropozófus orvoslástól kezdve a Kínai Medicinán át a népgyógyászati feljegyzésekig rengeteg adat áll rendelkezésre gyógyászati célra való alkalmazásáról. A martilapulevél (Farfarae folium) forrázata belsőleg befedi és védi a gyulladt nyálkahártyát a leírások alapján, csökkenti a köhögési ingert. Légúti gyulladásoknál a sűrű váladékot fellazítja, ezáltal megkönnyíti a köhögést.

FONTOS: A növényekről szóló népgyógyászati feljegyzések nem jelentenek orvosi diagnózist és adagolási javaslatot, így bármilyen gyógynövényről olvasunk az interneten, kérjük ki orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét.

A belsőleges ajánlásokat tartalmazó dokumentumok mellett külsőleges felhasználásáról is bőven van feljegyzés: fejfájás ellen, duzzadt lábra a kifejlett leveleket a bolyhos oldalukkal borítsuk a kezelendő területre, gyakran érdemes cserélni.

martilapu
A martilapu egy évelő, vöröses pikkelyű szára végén egyetlen sárga virággal (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-termeszet-nyar-napfeny-7141133/)

Külső gyulladásokra, fekélyekre az összezúzott levelek, vagy erős főzetük használható.

Mint minden gyógynövénynél (és gyógyszernél), itt is van ellenjavallat: várandós és szoptató nők, alkoholisták, májbetegek ne használják! Használata ellentmondásos, van ahol alkalmazzák, néhol gyógynövényként betiltották.

A jó hatásairól legelőször Hippokratész és az ókori görögök feljegyzéseiben lehet olvasni, aztán továbbhaladt a tudomány, Maria Treben Gyógyfüveskönyvében is szerepel, és ahogy fejlődött a tudomány, úgy haladtak előre a laborkörülmények közötti tapasztalatok leírásai is.

Ha ilyen megosztó növény, akkor honnan ered a neve és hagyománya?

Ahogy fentebb írtam, már az ókori görögök is ismerték. Számos népi magyar elnevezése van: farkastalpfű, kereklapu, körömfű, körömlapu, lókörmű szattyán, lókörmű szattyu, lóköröműfű, mostohalapu, partilapu, podbál, szamárköröm, szamárlapu, szattyú, tyúkvirág, vajkapu.

Aki kicsit tanult még latinul, az felfedezheti a nevében a „köhögés” szót, nem véletlen hát a sokféle hasonló gyógyszerelnevezés is. A Tussilago annyit jelent, hogy „köhögést elűző”, vagyis tussis ago.

Ókori felhasználásában így írnak róla: levelét pipába tömték és úgy füstölték el az asztmások a görcsös köhögés ellen.

Konyhában használjuk-e?

Mint fentebb olvashatjuk, számos jótékony hatása van, de vitatott növény. Az interneten lehet találni recepteket, melyekben töltött káposzta módjára a káposzta helyett a martilapu levelét használják, de minden esetben azt javasolnám, hogy legyünk körültekintőek. Sok olyan növényt javasolnak fogyasztásra a különböző blogok, melyek megítélése egyáltalán nem egyértelmű, így maradjunk a jól bevált ételeknél ez esetben, és ne martilapuval készítsük kedvenc „töltikénket”.

Ezt SOHA ne adja a mókusoknak – életveszélyes számukra!

2025. november 18. 14:10

A mókusok érzékeny emésztésű állatok, több hétköznapi étel komoly veszélyt jelent számukra. Így etessük őket biztonságosan!

Anyagok, melyek a gyökeresedést is segítik őszi telepítésnél

2025. november 18. 05:40

Az őszi fa- és cserjetelepítési időszakban mindenki azon aggódik, hogy nehogy kicsússzon a szezonból, a gyökeresedés tökéletes legyen. Íme pár ötlet, hogy sikerrel járjon!

Szárad az orchidea? Így hozza vissza az utolsó pillanatban!

2025. november 17. 14:10

Szárad a szár, ráncos a gyökér? Ne adja fel! A valódi okok ismeretében az orchidea újra életre kelhet.

Őszi kertgondozás: nagy hiba lehet az ásás

2025. november 16. 11:10

Az ásás ősszel régi kertészeti rutin, de a modern talajtani kutatások szerint sokszor többet árt, mint használ.

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

2020. július 30. 11:06

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

Agrometeorológia: tartósan 10 fok felett a talajhőmérséklet

2018. április 9. 12:33

Az előttünk álló héten végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése így fölgyorsul, a legtöbb gyümölcsfa a héten virágba borul.

Ha őszi gyomirtás, akkor Legato Trio – Gyomirts most, fizesd ki tavasszal!

2023. augusztus 29. 05:40

Az őszi előkészületek és a tavaszi tervezés mindig kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. Az évszakok és a terméshozamot befolyásoló időjárási tényezők változása megkívánja a növénytermesztési stratégiák finomhangolását. Ahhoz, hogy kalászos gabonáinak nagyobb esélyt adjon a jó termésre a gyomirtási stratégia kialakításánál nem szabad lemondani az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségekről, előnyökről.

A burgonya gyomszabályozása

2020. április 28. 07:36

A burgonya a tenyészidejének egy bizonyos szakaszában jó gyomelnyomó hatással rendelkezik, amikor nincs szükség gyomok elleni védekezésre, hiszen a lombozata megfelelő sűrűségű állomány mellett kiszorítja a jelentősebb fajokat. Ez az időszak a lombzáródástól kezdődik, egészen addig, amíg nem kezd el ritkulni a zöld növényzet. Így a megfelelő termesztéstechnológia mellett két időszakban indokolt a védekezés: a lombzáródást megelőző, valamint a betakarítás előtti közvetlen időszak, amikor az állomány leszárad.