5℃ -4℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Ház, táj blog

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

Agrofórum Online

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

A szabadföldön termesztett paradicsom legfontosabb kártevői és kórokozói után a különböző élettani károsodások és legjellemzőbb hiánybetegségek kerülnek sorra.

Növényeinken a vizuálisan érzékelhető elváltozások jelentős részét NEM kártevők vagy kórokozók okozzák, hanem élettelen tényezők, úgymint az időjárás, tápanyaghiány, nem megfelelő termesztési eljárások stb. Rendkívül fontos ezeknek a kiváltó okoknak az ismerete is ahhoz, hogy a lehető legideálisabb körülményeket teremtsük növényeink – így a szabadföldön termesztett paradicsom – számára.

Gondoljunk abba bele, hogy előfordulhat, hogy „csak” egy tápelem (pl.: nitrogén, foszfor, vas, magnézium) hiánya okozza a növény levelének elszíneződését, és csupán egy kis tápanyag-utánpótlásra lenne szükség, de ha mi megrémülve „vírust kiáltunk”, és pánikolva kitépjük helyéről az amúgy egészséges növényt, nagy veszteséget számolhatunk el a házikertünkben.

A növényvédelemnek az is a feladata, hogy a kultúrnövényt érintő különböző káros hatásokat csökkentse. A káros hatások körébe a már említett élettelen, nem fertőző okok (pl. szélsőséges időjárás, toxikus anyag), illetve vegetatív vagy generatív szervekkel kapcsolatos rendellenességek is beletartoznak. A legtöbb esetben az elváltozások visszavezethetők a kiváltó okra, ám vannak nehezen beazonosítható, kórokozók által okozott elváltozásokkal könnyen összetéveszthető tünetek is.

Talaj- és időjárási tényezők

A talaj- és időjárási tényezők okozta károk között a virághullás az egyik legsúlyosabb tünet, mely bekövetkezhet hosszan tartó szárazság és magas léghőmérséklet esetén.

Ezenkívül az egész állományt érinthetik a paradicsom leveleinek és bogyóinak rendellenességei is. A paradicsomlevél kanalasodása a magas hőmérséklet és alacsony relatív páratartalom hatására következik be. A levelek keményekké válnak, és jellemzően a színük felé kanalasodnak. Rod és munkatársai (2005) vírustünettel könnyen összetéveszthető fiziológiás levélsodródásnak nevezik, és további indokok közé sorolják az egyenetlen vízellátást. Ezen kívül a kacsozás, a tápanyag-túladagolás és a levélkurtítás is eredményezhet levélsodródást.

Vírus vagy fitoplazma tünettel összetéveszthető bokrosodást okozhat a korai termesztésben a magas hőmérséklet melletti kevés fény – szabadföldön főként fülledt, borult időben (Crüger 2011). Egyes paradicsomfajták erősen elágazó fürtökkel reagálnak a jelentősebb éjszakai lehűlésre (Horinka és Knipf 2007).

Terméstorzulás

Tápanyag-ellátásból adódó zavarok

A tápanyag-ellátási zavarokból fakadó hiánytünetek általában először az idősebb leveleken jelentkeznek, mivel az esetek többségében a makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) hiányát jelzik a paradicsom vegetatív részei. Ezek között az egyik leggyakoribb szabadföldön a nitrogénhiány: a levélszélek száradása, a levélfonákon lilásvörösre színeződő erek és a sárgászöldre színeződött paradicsomlomb jelzi. Terbe és Orosz (2011) szerint lágyszárú növényeken a nitrogénhiány átmenetileg a fiatal leveleken okozhat klorózist, ha a hideg talajból a gyökerek nem tudják megfelelő ütemben felvenni a tápanyagot.

Nitrogénhiány tünete

Ezenkívül szabadföldön előfordulhat még, de nem kifejezetten jellemző a bogyók csúcsi végén érzékelhető kalciumhiány, de ez inkább üvegházi körülmények között jelent nagy problémát.

Bogyóelváltozások

Bogyóelváltozások között a bogyók felrepedése a leggyakoribb. A repedésre való hajlam lehet fajtatulajdonság, melyet környezeti tényezők és a termesztéstechnológia is befolyásolhat. A bogyók kocsány felőli részén kör alakú vagy sugaras elhelyezkedésű repedések keletkeznek. Szabadföldön ennek legfőbb oka a hosszan tartó szárazság utáni, esőben bőséges időszak.

Körkörös repedések

Másik jellegzetes fajtatulajdonság lehet a zöldtalpasság vagy zöldvállasság, amikor a bogyó kocsány körüli része zöld marad, húsa kemény, miközben a bogyó többi része érésnek indul. Nagyobb mértékű a zöldtalpasság nappali magas hőmérséklet vagy nitrogén-túlsúlyos tápanyag-utánpótlás miatt alakulhat ki, de Crüger (2011) szerint foszfor- vagy káliumhiány is elősegíti a kialakulását. Mivel az erős napsugárzás fokozza ezt a bogyótünetet, a szélső sorokban, erősen levélhiányos növényeken és a növény felső részén fejlődő bogyókon gyakoribb.

Zöldvállasság

A paradicsom bogyóin megjelenő világos, enyhén csillogó, kissé besüppedt és ráncos foltokat napégés okozza. A tünet szabadföldön akkor jelentkezik főként, ha a növényen kevesebb az árnyékot adó levél, illetve az erős napsugárzást néhány napos borult idő előzi meg. A hideg miatt bekövetkező tápanyagforgalom-zavar egyenetlen színű, sötétzöld sávos bogyókat vagy óriásfürtöket is eredményezhet (Horinka és Knipf 2007).

Napégés sárga bogyón Napégés és repedések sárga bogyón

Napégés piros bogyón

Terméstorzulást a paradicsomon a kórokozókon és kártevőkön kívül a beporzás zavara vagy genetikai eredetű rendellenesség is okozhat (Rod et al. 2005). Genetikai eredetű torzulás különböző kinövésekben vagy több bogyó egybenövésében nyilvánul meg.

Pici terméstorzulás

Több bogyó egybenövése

Sziámi ikrek

A nagytermésű paradicsomon különböző alakú, jellegzetes, forradásos torzulás jelenik meg („catface”), amik olykor igen bizarr-nevetséges formákat képesek produkálni. Beporzási zavart túl hideg vagy túl meleg idő okoz. Hideg idő következménye a portok magházzal történő összenövése. Ezt a rendellenességet a bogyón a kocsánytól futó hosszú, keskeny, nekrotikus, cipzárra emlékeztető heges forradás mutatja.

Heges cipzár-forradások sárga bogyókon

Heges cipzár-forradások piros bogyón

Crüger (2011) szerint a nagyon erős növekedést biztosító talajon termesztés is okozhat üreges, szegletes vagy gerezdes bogyókat, melyek a rossz termékenyülés vagy magházhiányos fejlődésnek a következményei. Ezenkívül a termés torz fejlődését kötődésjavító készítmény túladagolása is okozhatja.

Kötődési zavar

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Crüger, G. (2011): Növényvédelem a zöldségtermesztésben. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 197. p.
Horinka T., Knipf R. (2007): Zöldségnövények hiánybetegségei. Modok és Társa Kft., Kiskunhalas, 230. p.
Rod, J., Hluchý, M., Zavadil, K., Prášil, J., Somssich, I., Zacharda, M. (2005): A zöldségfélék betegségei és kártevői. Biocont Laboratory Kft. Brno. 392. p.
Terbe I., Orosz F. (2011): Fontosabb növényi tápelemek hiány- és mérgezéstünetei. In: Terbe, I., Slezák, K., Kappel, N. (szerk.) (2011): Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 312. p.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Mi a teendőnk, ha megfertőzte az állatainkat a kiskérődzők pestise?

2025. február 18. 05:40

A kiskérődzők pestisének megjelenése esetén szigorú előírásokat kell betartani.

Mit kell tudni a kiskérődzők pestiséről?

2025. február 12. 05:40

A jelentős gazdasági károkkal járó betegség juhokat és kecskéket is képes megbetegíteni. A Nébih közleményében hívta fel a figyelmet a bejelentési kötelezettség alá tartozó, hazánkban első ízben előforduló betegségre.

A komposzttea alkalmazása a kertben

2025. február 8. 05:40

A házilag elkészült komposztteát számos célra felhasználhatjuk a házikertben: palántanevelésnél, levéltrágyaként, vetőmagkezelésre. A sikeres alkalmazáshoz vegyük végig a legfontosabb szabályokat!

Mi a teendő, ha sárgul a spenót levele?

Sz. Lajos kérdése: Az eső után, napsütéses délutánon kimentem a kertembe és a spenót levele messziről sárgult. Közelebbről még jobban látszódott és szürke színűvé vált. Mi ez és mit tehetek ellene? Ettől még fogyasztható?

Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

2023. szeptember 17. 04:37

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.

Mik lehetnek a gömb alakú képletek a mogyoró vesszőin?

2019. október 20. 04:37

P. Róbertné kérdése: Mogyoró bokrokon már kevés levél van, érdekes képződményeket vettem észre a vesszőkön: a rügyek helyén gömb formájú képletek láthatók. Mik ezek, és lehet-e ellenük tenni valamit?

Mi okozza a foltokat a szeder levelén?

2022. október 9. 04:37

Kérem segítségüket abban, hogy mi okozza a képen látható levélfoltokat a szeder levelein?