4℃ 1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Ház, táj blog

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

Agrofórum Online

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Az előző cikk a fagyasztással kapcsolatos tudnivalókról és a fagyasztható ételekről szólt, ebben a cikkben pedig a leggyakrabban fogyasztott ételek hűtőszekrényben történő, ajánlott tárolási idejével fogunk foglalkozni.

Itt külön nem térnék ki a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási idejére, hiszen ezek mind szerepelnek a termékek csomagolásán (pl.: tej, felvágott, vaj stb.), annyit jegyeznék csak meg itt, hogy mindig ügyeljünk a sérülésmentes és szennyeződéseket megelőző tárolásukra a hűtőben, illetve tartsuk szem előtt a felbontás utáni elfogyasztásukra adott gyártói ajánlásokat.

A hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak

Mennyi ideig tárolhatjuk?

A következő, leggyakrabban fogyasztott ünnepi és vendégváró ételek tárolási idejét és pár kapcsolódó, fontos tudnivalót tartalmaz a következő táblázat:

ÉtelAjánlott tárolási idő a hűtőszekrénybenMegjegyzés
Levesek (krémlevesek, zöldséglevesek)1-2 napJól zárható edényben tegyük be a hűtőbe a leveseket, és minden esetben fedjük le!
Húsleves2-3 napÉrdemes a hűtőszekrényben külön tárolni a levest, a húsokat és a zöldségeket is.
Főtt húsok2-3 napÉrdemes kisebb adagokra szedni a húsételeket, így könnyebb a tárolásuk és az újrafelhasználásuk is.
Sült csirke3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Húsos ételek3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Pörkölt2-3 nap 
Szószok1-2 napA zsírosabb szószok esetében normális, ha tárolás során a zsír különválik. A felmelegedés után újra az eredeti állapotára áll vissza.
Szaftos-húsos ételek1-2 nap 
Szószos tésztaétel1-2 nap 
Saláták (pl.: tonhalas, tojásos, csirkehúsos, sonkás stb.)3-4 nap 
Rakott ételek1-2 nap 
Tojásos ételek3-4 nap 
Pizza2-3 nap 
Szendvicsek2-3 napFelvágottat (kivéve szalámi) tartalmazó szendvicseket érdemes előbb elfogyasztani!
Főtt tészta3-4 nap 
Főtt kemény tojás5-7 nap 
Kaszinótojás2-3 nap 
Sütemények (pl.: piskóta, pite, cukrászsütemény)1-3 nap 
Habos, krémes sütemények1-2 nap 
Fánk, gofri4-5 nap 
Péksütemények2-3 nap 

A helyes tárolás

A tárolás helyes módja a hűtőszekrényben egy külön fejezetet érdemelne, mégis a legfontosabb tudnivalókat lássuk itt felsorolva:

  • Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet!
  • A dobozok, edények, csomagok ne érjenek a hűtő falához, és lehetőség szerint ne legyenek egy kupacba összezsúfolva!
  • Ne foglaljuk el a hűtőben a helyet olyan élelmiszerekkel, amik nem igényelnek hűtést!
  • Ha nem tudjuk csökkenteni a tárolt mennyiséget, és sok hűteni való van bent a hűtőben, akkor emeljük meg a hűtési fokozatot, ha szükséges (ellenőrizzük a hőmérőt)!
  • Vegyük figyelembe az élelmiszerek és ételek elrendezésénél, hogy a hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak!
  • Érdemes a gyártói ajánlásokat is figyelembe venni a tárolt ételek elhelyezésénél, ugyanis a mai hűtőszekrények rendelkeznek már külön zöldségtároló résszel, tojástartóval és italtartóval is.
  • A hűtő belsejében az ideális hőmérséklet +5 oC körüli.
Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet

Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.

Kapcsolódó cikkek:

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

NAK: az árstop kivezetése segítené a magyar pozíciók megtartását

2023. január 18. 12:26

A magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése is segítheti.

Koronavírus: el akarják kerülni a zavart az élelmiszer-ellátásban

2020. március 20. 08:17

Tekintettel arra, hogy az agráripari és élelmiszer-ellátási lánc rendkívül integrál és számos határon átnyúlva működik meg kell akadályozni a komolyabb zavarok kialakulását az ellátási láncban.

A regionális élelmiszer-termelés környezetvédő és növeli a belföldi hozzáadott értéket

2023. január 11. 08:36

A regionális, helyi élelmiszertermelés nagymértékben csökkenti az élelmiszerek szállítási igényét és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. Emellett a helyben termesztés növeli a belföldi gazdaságban előállított hozzáadott értéket is - írja az osztrák VCÖ közlekedési környezetvédelmi szervezet honlapján kedden megjelent tanulmány.

Az agrárinnováció társadalmi konszenzussal kezdődik

2018. december 3. 09:36

A precíziós nemesítés innovatív, versenyképes és biztonságos eszközt nyújt a magyar mezőgazdaság produktivitásának növeléséhez, a magyar gazdák termésátlagainak szignifikáns javításához.