Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Április

Agrofórum Online

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Azontúl, hogy minden hónapnak összeállítunk egy táblázatot, abban a szezonális fajokkal és fajtákkal, még közelebbről megismerkedünk két-hármójukkal bővebben is, hátha a következő szezonban vetni vagy palántázni is lesz kedvünk őket.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban pedig a rukkolával, a spárgával és a kivivel. Áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel.

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Bordás kel (pak choi), kínai kel, karalábé, zeller, endíviasaláta, fejes saláta, madársaláta, rukkola, vörös cikória (radiccio), spenót, sóska, snidling (metélőhagyma), újhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, hónapos retek, petrezselyem, sárgarépa, burgonya, bab, zöldborsó  Alma, körte, dióLestyán, bazsalikom

A zöldségek közül a bordás kellel és a metélőhagymával ismerkedünk meg.

A metélőhagyma Bálint gazda szerint az egyik első növény, ami a veteményesbe szokott kerülni. Snidlingként vagy pázsithagymaként is találkozunk vele. Problémamentesen termelhető a kertünkben, hiszen árnyék- és hidegtűrő, de sok vizet igényel vetés után és tavasszal, az intenzív növekedési időszakban. A tápanyagokkal jól ellátott talajokat bőségesen meghálálja.

Snidling vagy más néven metélőhagyma

Ez az évelő, hagymás növény a liliomfélék családjába tartozik, és a vöröshagymához hasonló, föld alatt növő hagymáiról nő minden évben ki. Egyenes, felálló, hengeres hagymaleveleit fogyasztjuk, amelyek csoportosan kelnek ki, és tavasztól őszig nőnek. Számos fajtája ismert, nálunk egy finomabb levelű, 20-30 cm magasra növő fajta terjedt el. Június elején hozza lilás színű, méhcsalogató gömbvirágzatát.

Amikor ollóval “szüretelünk”, akkor minél mélyebben vágjuk le. Díszítésre és ízesítésre egyaránt használhatjuk, íze hasonló a vörös- és fokhagymáéhoz is. Apróra vágva, nyersen szokták fogyasztani. Nem szabad főzni, mert az íze és a zamata is elillan. Keverhetjük mártásokba, krémsajtokba, túróba, hal- és tojásételekbe, de még levesbe is.

A Kínában és a Japánban elterjedt bordás kel (vagy pak choi, bok choi) termesztése is megoldható a kertünkben, és érdemes minél többet fogyasztanunk is belőle. Leves, főzelék, köret, szárítmány és savanyúság is készíthető ebből a zöldségféléből, de párolt zöldségkeverékbe is beilleszthető. A mángoldhoz hasonlóan erős, lédús levélnyelét és levelét fogyasztjuk.

Bordás kel

Fény- és vízigényes növény, a kora őszi fagyokat még elviseli, de a téli időjárást nem bírja ki. Márciusban vethetjük, ezt követően nagyon gyorsan kicsírázik. Évközben folyamatosan lehet szedni az 50-60 cm-es növényeket.

Rendhagyóan ebben a hónapban már a fűszernövények is szerepelnek, és közülük a lestyánt beszéljük ki kicsit bővebben.

Lestyán

Az Európa-szerte elterjedt lestyánt ősidők óta termesztik fűszernövényként, ugyanis mind a gyökere, levele és magja egyaránt felhasználható fűszerezés céljával. A gyógyászatban is régóta alkalmazzák vizelethajtó hatásának köszönhetően.

A bordás kelhez hasonlóan fény- és vízigényes, valamint fagyérzékeny. Alacsonyabb hőmérsékleten (4-5 oC-on) csírázik, ehhez késő ősszel kell elvetnünk a magokat szépen előkészített ágyásban. Melegebb fekvésű helyen termesztve magasabb illóolaj-tartalma lesz. Palántáról szaporítható. Leveleit nyár elején és ősszel szedhetjük, lehetőleg szakaszosan takarítsuk be, ne egyszerre!

Kapcsolódó cikkek:

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Gyümölcsök és zöldségek, amelyek a kutyáknak adhatók

2024. augusztus 14. 11:10

A zöldségek-gyümölcsök között vannak kifejezetten egészségesek a kutyák számára. Ezeket mutatjuk be a mindennapitól az egzotikus változatokig.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.