Ház, táj
Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Március

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Március

Agrofórum Online

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Minden hónapnak vannak szezonális termékei, köztük talán a legfontosabbak a zöldségek és a gyümölcsök. Ha figyelünk arra, hogy idényszerű élelmiszereket fogyasszunk, akkor nemcsak a hazai növénytermesztést támogatjuk, hanem éves szinten jelentősen csökkenthetjük a kiadásunkat, hiszen az éppen szezonális gyümölcsök és zöldségek alacsonyabb áron kaphatók, mint az év többi szakában.

Ahogy ígértem, minden hónapban megismerkedünk az idényszerű (szezonális), tehát a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt, vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listájával. Ezen kívül legalább két, különlegesebb zöldséggel vagy gyümölccsel is megismerkedünk, amelyek kevesebbet fordulnak meg a konyhánkban, de érdemes beiktatni az étrendünkbe. Márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel tegyünk egy rövid kört.

Íme a márciusi választék

A tavasz első hónapjában jöhetnek többek között a szezonális hagymafélék (a póréhagymától az újhagymán át a vöröshagymáig), a salátafélék (cikória-, madár-, jégsaláta, rukkola), a gyökérzöldségek (petrezselyem, zeller, sárgarépa), a rebarbara, a kígyóuborka és így tovább.

A gyümölcsök közül az eltárolt alma és a körte mindig jó választás márciusban, illetve az importált (vagyis más országokból behozott) gyümölcsök, amelyek az azokat termesztő országokban éppen szezonálisak (pl. banán, citrom, narancs, kivi, mangó).

Összességében ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk márciusban:

ZöldségekGyümölcsökImportból származó szezonális gyümölcsökEgyéb
Póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma, újhagyma, jégsaláta, cikóriasaláta, madársaláta, rukkola (borsmustár), bébi spenót, kelkáposzta, lila káposzta, kelbimbó, kínai kel, jégcsapretek, cékla, spárga, sárgarépa, petrezselyem, zeller, édesburgonya rebarbara, paradicsom*, kígyóuborka*  Alma, körteBanán, ananász citrom, narancs, mandarin, vérnarancs, grapefruit, kivi, mangó, pomeló  Csiperkegomba
*Üvegházi termesztésből származó

A Földközi-tenger térségében őshonos rukkola mindig biztosíthatja a “saláta kellene a vacsora vagy ebéd mellé” probléma megoldását. Ennek a növénynek az egyik idegen neve terjedt el nálunk (rukkola, vagy rukola, rukkoli), de ha borsmustárral találkoznánk a boltban vagy egy receptben, tudjuk, hogy az a rukkolát takarja.

A rukkola tökéletes saláta-alapanyag, és könnyen termeszthető a kertben is

A rukkola igénytelen növény, a kertünkben is bátran, sikerrel termeszhetjük. Leveleinek magas az ásványianyag- és rosttartalma, emellett kutatások igazolják vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató, valamint vértisztító hatását. A leveleket apróra aprítva használják fűszerként is, mivel a növénynek jellegzetes borsos-mustáros íze van.

Sajnos a rukkolával ellentétben a spárga termesztése nagyon sok türelmet és kitartást igényel, ugyanis nem könnyű megtermelni. Viszont a kitartást hosszú időre koronázhatja siker: egy tő ugyanis akár húsz évig is élhet! Európában és Ázsiában is őshonos növény, tele vitaminokkal (A, B1, B2, C, E) és folsavval. Vesekő-eltávolító és vízhajtó hatása évszázadok óta ismert. Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatók, amelyek színe alapján megkülönböztetünk halványító (más néven fehér), lila és zöld spárgát.

A spárgának zsenge hajtását fogyasztjuk, ami vitaminokban és folsavban gazdag

Magvetés helyett érdemes gyöktörzsről nevelni, bakhátas műveléssel. Kedveli a teljes napfényt, az egyenletes vízellátást, a termékeny, jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajt és a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Betegségei és kártevői közül a rozsdagomba, a spárgabogár és a poloskafélék a legfontosabbak.

Ebben a hónapban választottam egy importból származó gyümölcstermő növényt is, az egyik személyes kedvencemet: a kivit. A kivi (eredeti nevén “kínai egres”) Földünk szubtrópusi területein termesztett, fagytűrő növény, ezért hazánkban is sikerrel kísérletezhetünk vele a kertben. Dél-Kína nemzeti gyümölcse ez a kívülről barna színű, szőrözött felszínű, belül zöld húsú, fekete magvú termés, amely vitaminokban (A, E, K), káliumban és folsavban is gazdag.

A kivi sokrétűen felhasználható, támrendszerrel termeszthető gyümölcs

Ha a kertünkben szeretnénk kivit termeszteni, érdemes 1 porzós és 2 termő növényt vásárolni. Az öntermékeny (vagyis nincs szükség másik növény beporzására) fajták terméshozása elég bizonytalan, ezért ajánlják, hogy külön vásároljunk porzós és termő növényeket. A konténeres kivi márciustól novemberig ültethető, egymástól két méteres távolságban. Támrendszert igényel, ezen kívül csak a kora tavaszi metszéssel és az őszi szürettel kell terveznünk.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Erről ismerhető fel a napégés, és így védekezhetünk ellene

2023. szeptember 19. 17:10

Sajnos a károsan erős napsugárzás idén sem kímélte a növényeket, a perzselési tünetek a szőlőn, a gyümölcsféléken, a zöldségeken, de még a dísznövényeken is mutatkoztak, az ebből eredő károk az árutermelő gazdaságokat, kisüzemeket és hobbikertészeteket egyaránt sújtották.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.