Házikert

Hibiszkusz varázslat: a sikeres szaporítás titkai

Agrofórum Online

A hibiszkusz gyönyörű, színpompás virágai miatt az egyik legkedveltebb dísznövény a kertekben és otthonokban. Ha szeretnénk szaporítani, többféle módszer közül választhatunk.

A megfelelő technikával sikeresen nevelhetünk új hibiszkusztöveket, hogy még több virág díszítse kertünket vagy lakásunkat.

Hibiszkusz szaporítása maggal

A magvetés hosszabb folyamat, de izgalmas, mert új színű és formájú hibiszkuszokat eredményezhet.

Ősszel, amikor a termések barnára színeződnek, vágjuk le őket. Tároljuk hűvös, száraz helyen a tél folyamán. Tavasszal, amikor már nincs fagyveszély, ültessük el a magokat.

Használjunk laza szerkezetű, savanyú virágföldet. A csírázáshoz meleg (22-25°C) és nedves közeg szükséges. A palánták 1-2 hónap múlva kezdenek megerősödni, de 4-5 év is kellhet, mire virágba borulnak.

Hibiszkusz szaporítása dugványozással

A dugványozás a legjobb módszer a kerti hibiszkusz és a szobai hibiszkusz szaporítására. A legjobb időszak május és július között van, amikor a növény aktívan növekszik.

Válasszunk egészséges, kb. 12 cm hosszú hajtásokat, amelyek még nem teljesen fásodtak. A vágást 45°-os szögben végezzük el, mert ez segíti a gyökérképződést. Távolítsuk el az alsó leveleket, de a felsők maradjanak meg. A vágott részt mártsuk gyökereztető hormonba vagy porba.

Hibiszkusz szaporítása bujtással

Válasszunk egy erős, földközeli hajtást az anyanövényen. Sértsük meg a hajtás alsó részét egy éles késsel. Hajlítsuk le a földre, és egy kis árokba temessük el kb. 10 cm mélyen. Rögzítsük egy kővel vagy kampóval, hogy ne emelkedjen vissza.

Tartsuk nedvesen, és 6-8 hét alatt gyökereket fejleszt. Amikor stabil gyökerei lesznek, leválaszthatjuk az anyanövényről és átültethetjük.

Hibiszkusz szaporítása oltással

Az oltás egy professzionális módszer, amellyel a leggyorsabban lehet erős, virágzó növényünk. A legjobb idő kora tavasz, amikor a növény még nyugalmi állapotban van.

Válasszunk egy erős alanynövényt. A nemes hajtás alsó részét ék alakúra vágjuk. Az alanynövény tetejét vágjuk ketté, és illesszük bele a nemes hajtást. Oltószalaggal rögzítsük, majd oltóviasszal zárjuk le. Tartsuk fagymentes helyen, míg az oltás összeforr.

Napos terasz? Ezek a növények imádják

2025. április 27. 11:10

Mediterrán hangulatot szeretne a teraszra? Ezek a konténeres növények jól bírják a napot, és egész nyáron díszítik a teret.

Walipini-tapasztalatok: pár év gyakorlat után látszanak a nehézségek is

2025. április 27. 05:40

A walipini építése hazánkban egyre gyakoribb. A mi földbe ásott építményünk idén már 10 éves és némi tapasztalatra sikerült szert tennünk.

Gyöngyvirág: illatos tavaszi szépség a kertben

2025. április 26. 10:10

Árnyéktűrő, gyorsan terjedő növény, amely kiválóan alkalmas fák alatti területek és ligetes részek beültetésére.

Jázmin metszése: vágja vissza a gazdag virágzásért!

2025. április 25. 11:10

A jázmin metszése kulcsfontosságú, ha azt szeretné, hogy növénye évről évre dúsabb és illatosabb virágzással hálálja meg a gondoskodást.

Egy XIX. századi ellenség, a szőlő-gyökértetű (filoxera) – (Viteus vitifolii)

2019. június 27. 11:53

N. Károly kérdése: Kivágtam a szőlőt, a maradványokból kihajtott az alany. Szemölcsszerű képződményeket figyeltem meg rajta. Mi lehet ez?

A metszés és oltás technikáját lehet elsajátítani a MATE új felnőttképzésén

2024. január 18. 14:10

A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Teleki Zsigmond nyomdokain - szőlőalanyok nemesítése világszínvonalon

2021. május 3. 09:38

Teleki Zsigmond szőlőalany-nemesítésben végzett munkája kimagasló jelentőségű. Fajtái elkerültek a világ szőlőtermesztő országaiba, termesztésbe vonták, több kutatóintézetben tovább szelektálták.