22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Házikert

Mire jó a torma és hogyan tároljuk télire?

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) rendkívül robusztus növény és könnyen termeszthető a kertben is. Amint a levelek hervadni kezdenek, a gyökér növekedése leáll, készen áll a felszedésre.

A torma a keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae) tartozik. Legfontosabb része a hosszú, megvastagodott gyökér, amely a torma jellegzetes csípősségét adja.

Eredetileg Dél- és Kelet-Európából származik, de már a középkor óta termesztik, és elvadult formában is megtalálható utak mentén.

A növény akár egy méter magasra is megnő, és nagyon ellenálló, -50 °C-ig képes elviselni a fagyot. Bár a növény föld feletti részei télre elszáradnak, a gyökér tavasszal újra kihajt.

Torma betakarítása

A tormagyökér betakarításának ideje általában október végétől kezdődik, az időjárástól függően. A gyökeret egyszerűen ki lehet ásni a földből. Mivel a torma fagytűrő, nem szükséges az összeset egyszerre betakarítani.

A növények a talajban maradhatnak, és a gyökereket később, akár a tél folyamán is kiáshatjuk. Az állandó talajfagy sem befolyásolja a gyökér minőségét. Ha a növények nem maradnak a kertben még egy évig, akkor legkésőbb a következő tavaszi kihajtás előtt fel kell szedni őket.

Torma tárolása

A torma egyik nagy előnye, hogy nem kell egyszerre betakarítani. Így friss torma egész télen át rendelkezésre állhat. A tormagyökér -5 és -2 °C közötti hőmérsékleten hónapokig megőrizhető jelentős minőségveszteség nélkül.

A túl hosszú tárolási idő azonban rontják a gyökér ropogós állagát és csípős ízét. Szárítása pedig jelentős aromaveszteséggel jár.

Torma felhasználása

A torma csípős illatát és ízét csak a darabolás vagy reszelés után fejti ki. A konyhában mindig frissen kell felhasználni, mivel a főzés vagy sütés során az íz és a csípősség elveszik.

Különösen népszerű formája az ecettel összetört tormakrém, amelyet gyakran hal- és húsételekhez szolgálnak fel.

A torma magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert és antimikrobiális hatása is ismert.

Mit ültetne a nagymamánk? Régi fajták újra divatban

2025. június 8. 08:10

Ízesebb, ellenállóbb, nosztalgikusabb – egyre többen térnek vissza a házikertben a nagyszülők idejéből ismert régi fajtákhoz.

Bio megoldások a sok eső okozta káoszban

2025. június 8. 05:40

Nagyon extrém az időjárás mostanában, hűvösek voltak többnyire a napok, főleg az éjszakák és gyakran párásabb a levegő a május-júniushoz képest. Megszaporodnak a gombafertőzések az idei évben.

Törökszegfű mellé: mit ültessünk, mit kerüljünk?

2025. június 7. 13:10

A törökszegfű gyönyörű és illatos, de nem mindegy, mely növények mellé ültetjük – íme a legjobb és legrosszabb társai!

Zsálya otthon: természetes immunerősítő csoda

2025. június 6. 14:10

A zsálya nemcsak fűszernövény, hanem egészségvédő társ is: immunerősítő, antibakteriális, és kertben is könnyen nevelhető.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

2024. március 28. 14:10

A tormát nehéz eltávolítani, mivel a gyökér kis részeiből újra kihajt. Sok év elteltével is, amikor az ágyások már régen befüvesedtek, jelzi, hogy a közelében egykor zöldségeskertet telepítettek.