Házikert

Mire jó a torma és hogyan tároljuk télire?

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) rendkívül robusztus növény és könnyen termeszthető a kertben is. Amint a levelek hervadni kezdenek, a gyökér növekedése leáll, készen áll a felszedésre.

A torma a keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae) tartozik. Legfontosabb része a hosszú, megvastagodott gyökér, amely a torma jellegzetes csípősségét adja.

Eredetileg Dél- és Kelet-Európából származik, de már a középkor óta termesztik, és elvadult formában is megtalálható utak mentén.

A növény akár egy méter magasra is megnő, és nagyon ellenálló, -50 °C-ig képes elviselni a fagyot. Bár a növény föld feletti részei télre elszáradnak, a gyökér tavasszal újra kihajt.

Torma betakarítása

A tormagyökér betakarításának ideje általában október végétől kezdődik, az időjárástól függően. A gyökeret egyszerűen ki lehet ásni a földből. Mivel a torma fagytűrő, nem szükséges az összeset egyszerre betakarítani.

A növények a talajban maradhatnak, és a gyökereket később, akár a tél folyamán is kiáshatjuk. Az állandó talajfagy sem befolyásolja a gyökér minőségét. Ha a növények nem maradnak a kertben még egy évig, akkor legkésőbb a következő tavaszi kihajtás előtt fel kell szedni őket.

Torma tárolása

A torma egyik nagy előnye, hogy nem kell egyszerre betakarítani. Így friss torma egész télen át rendelkezésre állhat. A tormagyökér -5 és -2 °C közötti hőmérsékleten hónapokig megőrizhető jelentős minőségveszteség nélkül.

A túl hosszú tárolási idő azonban rontják a gyökér ropogós állagát és csípős ízét. Szárítása pedig jelentős aromaveszteséggel jár.

Torma felhasználása

A torma csípős illatát és ízét csak a darabolás vagy reszelés után fejti ki. A konyhában mindig frissen kell felhasználni, mivel a főzés vagy sütés során az íz és a csípősség elveszik.

Különösen népszerű formája az ecettel összetört tormakrém, amelyet gyakran hal- és húsételekhez szolgálnak fel.

A torma magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert és antimikrobiális hatása is ismert.

Nincs elkésve! Ezeket a növényeket még júliusban is vetheti

2025. július 2. 16:10

Júliusban sem késő belevágni a kertészkedésbe! Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket, fűszernövényeket és virágokat, amelyek most is vethetők.

Okos növény-összeültetések a balkonra

2025. július 1. 05:40

Az ügyesen összeállított kombinációk nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak is: jobban kihasználják a teret és támogatják egymást a növények.

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

2025. június 30. 13:10

A saját készítésű komposzt nemcsak a kertnek ajándék, hanem pénztárcakímélő és környezetbarát megoldás is.

Hangyák lepték el a veteményest? Ezeket próbálja ki!

2025. június 30. 08:10

A hangyák hasznosak is lehetnek, de ha elszaporodnak a veteményesben, komoly kárt okozhatnak. Így védekezhet természetesen ellenük!

Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

2024. március 28. 14:10

A tormát nehéz eltávolítani, mivel a gyökér kis részeiből újra kihajt. Sok év elteltével is, amikor az ágyások már régen befüvesedtek, jelzi, hogy a közelében egykor zöldségeskertet telepítettek.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.