13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Házikert

Mire jó a torma és hogyan tároljuk télire?

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) rendkívül robusztus növény és könnyen termeszthető a kertben is. Amint a levelek hervadni kezdenek, a gyökér növekedése leáll, készen áll a felszedésre.

A torma a keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae) tartozik. Legfontosabb része a hosszú, megvastagodott gyökér, amely a torma jellegzetes csípősségét adja.

Eredetileg Dél- és Kelet-Európából származik, de már a középkor óta termesztik, és elvadult formában is megtalálható utak mentén.

A növény akár egy méter magasra is megnő, és nagyon ellenálló, -50 °C-ig képes elviselni a fagyot. Bár a növény föld feletti részei télre elszáradnak, a gyökér tavasszal újra kihajt.

Torma betakarítása

A tormagyökér betakarításának ideje általában október végétől kezdődik, az időjárástól függően. A gyökeret egyszerűen ki lehet ásni a földből. Mivel a torma fagytűrő, nem szükséges az összeset egyszerre betakarítani.

A növények a talajban maradhatnak, és a gyökereket később, akár a tél folyamán is kiáshatjuk. Az állandó talajfagy sem befolyásolja a gyökér minőségét. Ha a növények nem maradnak a kertben még egy évig, akkor legkésőbb a következő tavaszi kihajtás előtt fel kell szedni őket.

Torma tárolása

A torma egyik nagy előnye, hogy nem kell egyszerre betakarítani. Így friss torma egész télen át rendelkezésre állhat. A tormagyökér -5 és -2 °C közötti hőmérsékleten hónapokig megőrizhető jelentős minőségveszteség nélkül.

A túl hosszú tárolási idő azonban rontják a gyökér ropogós állagát és csípős ízét. Szárítása pedig jelentős aromaveszteséggel jár.

Torma felhasználása

A torma csípős illatát és ízét csak a darabolás vagy reszelés után fejti ki. A konyhában mindig frissen kell felhasználni, mivel a főzés vagy sütés során az íz és a csípősség elveszik.

Különösen népszerű formája az ecettel összetört tormakrém, amelyet gyakran hal- és húsételekhez szolgálnak fel.

A torma magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert és antimikrobiális hatása is ismert.

Így építsünk fészket az ökörszemnek a kertünkben!

2025. október 20. 08:10

Egy marék moha, pár vessző és egy kis türelem – ennyi kell ahhoz, hogy otthont adhassunk az ökörszemnek.

Klímaadaptív növények, melyekkel érdemes beültetni a kertet

2025. október 20. 05:40

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a klímaadaptív növények, amelyek jobban tűrik a változó körülményeket, és kevesebb öntözést igényelnek.

Milyen virág nyílik 2500 méteren és a kertben is?

2025. október 19. 08:10

Ez az alpesi különlegesség legendák és nemzetek szimbóluma – de akár saját sziklakertünkben is nevelhetjük sikerrel.

Okos applikációk a kertben – technológia a természet szolgálatában

2025. október 19. 05:40

Ma már olyan okos applikációk és rendszerek állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak kényelmesebbé, hanem fenntarthatóbbá és hatékonyabbá is teszik a kertészkedést.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.