Házikert

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

Agrofórum Online

Ha eddig csak ímmel-ámmal szüreteltünk, akkor most már biztosan tele a kert szednivalóval. Mondom is, mi hogy éljük túl ezt az időszakot, amikor egyszerre kell mindent csinálni!

Az augusztus a legmozgalmasabb időszak egy jól kialakított kertben, főleg egy gazdaságban. Az első fialásokból is már majdnem felnőtt állatok lesznek (baromfi, nyúl például), így ha nem vágásra tartjuk őket, akkor az étvágyuk is nagyobb már augusztusra. Ekkor fognak jól jönni azok a gyomok és növényi szárrészek, melyek a szüret alkalmával már ki is jönnek a területről. Gondolok itt a borsózöldekre, babzöldekre, a kukoricaszárakra, hogy csak párat említsek a nálunk levőkből.

A növények terén is egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Fűszerek gyűjtése és szárítása

Mogyoróvesszőkből hamar készíthetünk például „létrát”, mely jó lesz a fűszernövények szárítására. A megszedett fűszerekből csokrokat kötök és megy is egyenesen a szárítókeretekre vagy az ad hoc jelleggel kialakított létrákra. Árnyékban szárítom és nem beltérben ilyenkor, mert bent teltház lesz úgyis a többi termény miatt. Kint a melegben és mozgó levegőben hamarabb is száradnak meg a fűszerek, és már mehetnek is befőttesüvegekbe apróra törve.

Kell a hely a paprikaféléknek

Még most időben vagyunk, hogy tárolórekeszeket vásároljunk. Főleg, ha sokféle terményünk lesz, akkor szinte lehetetlenség mindent egyszerre feldolgozni. Így az egyik szűk keresztmetszet a szedésnél a láda szokott lenni, már most szerezzük be a szükségeseket.

Utána a tartósításhoz kellő eszközök és alapanyagok beszerzése következik. Természetesen ez mindenkinél eltérő lesz, hiszen nem mindegy, hogy vegyesvágott savanyúság lesz, vagy chiliszósz a végeredmény. Előre próbáljuk meg összeírni, hogy mire lesz szükség: a tartósítószerektől kezdve, a cukorról, sóról, fűszerekről, továbbá a befőttesüvegekről, új lapkákról (kupakok), címkékről sem szabad elfelejtkeznünk.

A nyár végén rengeteg finomság szedhető a házikertekben

Ebben az időszakban a paprikafélék kezdenek el igencsak beérni, kicsit párban a paradicsommal, így a lecsósüvegeket is előre el kell mosni és odakészíteni, hogy alkalomadtán a nagy üstből csak tölteni kelljen az üvegeket.

A paradicsom rövidebb ideig tárolható, így ha egybecsúszna a szüret, akkor a paprikát szedjük meg előbb és csak utána jöjjön a paradicsom, mert így kevesebb lesz a káló a végén.

Jönnek ki lassan a répafélék és más gyökérzöldségek

A szüretelés legvégére a legeltarthatóbbakat érdemes tenni, mert a földben nem zavar senkit a cékla, zeller, de a sárgarépa sem. Nyugodtan hagyjuk a végére a felszedésüket, ha nem tudjuk hirtelen a kapacitásainkat jól szervezni.

Ameddig nincs talajmenti fagy, addig ez még talán rá is érhet, nem fog átfagyni, maximum kicsit elkezd korosodni. Időhiány miatt általában a célkát október magasságában szedem csak ki, nem fog megvénülni, nem kell megijedni tőle. Savanyúságnak tökéletes lesz akkor is.

Mi legyen a sok felesleges növényi zölddel?

A növényi részek jó részét a haszonállatoknak lehet adni. Így lesz a körforgás része az is, ami alapvetően „felesleges” lenne.

A többi, állatok számára nem jó növényi részt meg nyugodtan komposztáljuk. Jövőre rengeteg szerves anyagunk lesz legalább. A komposztálódást segíthetjük azzal is, ha bedaráljuk a paradicsom- és paprikaszárakat. Segíthetjük a bomlási folyamatokat talajregeneráló készítményekkel, és egyéb baktérium- és gombakészítményekkel is.

Panelban él? Ezt az 5 növényt Önnek találták ki

2025. december 4. 14:10

Meleg, száraz levegő, kevés fény? Ők akkor is zöldben pompáznak. Mutatjuk a legjobb növényeket panellakásba!

Kertészkedési baklövések: ezeket rontották el a legtöbben idén

2025. december 4. 05:40

A kertészkedési baklövések nem kudarcok, hanem tanulási lehetőségek. Aki kertet gondoz, óhatatlanul hibázik, de évről évre egyre jobban érti a növények jelzéseit.

Anthurium félárnyékban: meddig bírja valójában a sötétebb helyet a flamingóvirág?

2025. december 3. 14:10

Kevés fény, gyengébb növekedés. Ezt tehetjük, ha az Anthuriumot csak sötétebb helyen tudjuk nevelni.

Osmanthus: illatos örökzöld a késő őszi kertben

2025. december 3. 05:40

Az illatcserje (Osmanthus) különlegessége abban rejlik, hogy egész évben megőrzi dús, fényes lombozatát, ősszel pedig apró virágokkal ajándékozza meg a kertet.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Narancssárga, fekete, fehér?! Mini paradicsom új köntösben

2025. június 15. 16:10

A színes mini paradicsomok népszerűsége ugrásszerűen nő Kínában – a vásárlók az ízt, a látványt és a prémium minőséget keresik.

Különleges formák a paradicsomok világában

2019. március 31. 06:37

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!