Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

Agrofórum Online

A kertészeti haszonnövények betakarítási és növényvédelmi munkái mellett kevésbé tűnik fontosnak a gyepek, pázsitok ápolása, melynek egyre fontosabb eleme az itt fellépő károsítók elleni védelem.

Nehéz helyzetben van az, akinek ezzel is kell foglalkoznia, mert néhány gyomirtó szeren kívül nincs más kémiai eszköz a kezében, ha ilyen jellegű problémával találkozik. Jelenleg csak néhány agrotechnikai jellegű megoldással orvosolhatók a tünetek. A nyári hőség egyébként is próbára teszi a pázsit optimális fejlődését. A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek, súlyosabb esetben pedig a gyepek szabályos vagy szabálytalan foltokban történő pusztulásának.

Boszorkánygyűrű

E rovat nem alkalmas a téma teljes körű feltárására, legfeljebb az orvoslás néhány szabályára hívhatja fel a figyelmet.

Jó agrotechnikai lehetőség a gyakoribb gyepszellőztetés, mellyel igen nagytömegű elhalt növényi maradványt és fertőző anyagot tudunk eltávolítani a ből. Hőségnapokon a megszokottnál magasabb tarlóval vágjuk a gyepet, mert így védve van a növények bokrosodási csomója a nap égető sugaraitól. Kerüljük a gyakori, kis vízadaggal történő öntözést, inkább ritkábban és nagyobb víznormával dolgozzunk. A nagyobb vízmennyiségtől átnedvesedő talajban a gyökerek is mélyebbre hatolnak és kisebb hőstressz éri a növényeket, a ritkább öntözéstől pedig a betegségek fertőzési esélyei jelentősen csökkennek. Kerüljük az egyoldalú nitrogén trágyázást, inkább használjunk lassan feltáródó komplex tápanyagokat a gyepek tápanyag ellátása során. A kiritkult foltokat minél előbb vessük felül gyepfelújító fűmag keverékkel, melyben domináljanak a gyökértarackoló fajok, ellenkező esetben a ritka részeken rövid időn belül megjelennek az egy-és kétszikű gyomnövények. Ugyanígy járjunk el a vakond okozta földtúrások kezelése esetén is.

Ősszel, lombhullás idején rendszeresen távolítsuk el a lehullott leveleket a gyepszőnyegről, mert ez is melegágya a kórokozóknak, a fű befülledése miatt gyakori a foltos növénypusztulás. Téli felkészítés gyanánt meghálálja a gyep a foszfor és kálium túlsúlyos tápanyag pótlást, melytől télállósága növekszik a növényeknek. Szintén meghálálják a magnéziumszulfátos (keserűsó) levéltrágyázást ebben az időszakban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Inváziós kártevők: Eperfa-pajzstetű

2019. június 9. 08:37

Az eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) az egyik legfontosabb kártevő pajzstetű faj világszerte.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

A szántóföld, mely beszél Önhöz!

2018. november 5. 11:59

LEMKEN meteorológiai állomás a növényvédelem optimális időzítéséért.

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!

2018. március 2. 07:46

A kora tavaszi fejtrágyázást követően március-áprilisban megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása.