Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

Agrofórum Online

A kertészeti haszonnövények betakarítási és növényvédelmi munkái mellett kevésbé tűnik fontosnak a gyepek, pázsitok ápolása, melynek egyre fontosabb eleme az itt fellépő károsítók elleni védelem.

Nehéz helyzetben van az, akinek ezzel is kell foglalkoznia, mert néhány gyomirtó szeren kívül nincs más kémiai eszköz a kezében, ha ilyen jellegű problémával találkozik. Jelenleg csak néhány agrotechnikai jellegű megoldással orvosolhatók a tünetek. A nyári hőség egyébként is próbára teszi a pázsit optimális fejlődését. A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek, súlyosabb esetben pedig a gyepek szabályos vagy szabálytalan foltokban történő pusztulásának.

Boszorkánygyűrű

E rovat nem alkalmas a téma teljes körű feltárására, legfeljebb az orvoslás néhány szabályára hívhatja fel a figyelmet.

Jó agrotechnikai lehetőség a gyakoribb gyepszellőztetés, mellyel igen nagytömegű elhalt növényi maradványt és fertőző anyagot tudunk eltávolítani a ből. Hőségnapokon a megszokottnál magasabb tarlóval vágjuk a gyepet, mert így védve van a növények bokrosodási csomója a nap égető sugaraitól. Kerüljük a gyakori, kis vízadaggal történő öntözést, inkább ritkábban és nagyobb víznormával dolgozzunk. A nagyobb vízmennyiségtől átnedvesedő talajban a gyökerek is mélyebbre hatolnak és kisebb hőstressz éri a növényeket, a ritkább öntözéstől pedig a betegségek fertőzési esélyei jelentősen csökkennek. Kerüljük az egyoldalú nitrogén trágyázást, inkább használjunk lassan feltáródó komplex tápanyagokat a gyepek tápanyag ellátása során. A kiritkult foltokat minél előbb vessük felül gyepfelújító fűmag keverékkel, melyben domináljanak a gyökértarackoló fajok, ellenkező esetben a ritka részeken rövid időn belül megjelennek az egy-és kétszikű gyomnövények. Ugyanígy járjunk el a vakond okozta földtúrások kezelése esetén is.

Ősszel, lombhullás idején rendszeresen távolítsuk el a lehullott leveleket a gyepszőnyegről, mert ez is melegágya a kórokozóknak, a fű befülledése miatt gyakori a foltos növénypusztulás. Téli felkészítés gyanánt meghálálja a gyep a foszfor és kálium túlsúlyos tápanyag pótlást, melytől télállósága növekszik a növényeknek. Szintén meghálálják a magnéziumszulfátos (keserűsó) levéltrágyázást ebben az időszakban.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

2018. január 23. 20:32

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

AgroApp – egy új növényvédőszer-kereső applikáció

2018. március 26. 17:39

Az AgroApp-ban készítmény, hatóanyag, kultúra és károsító alapján tudunk keresni. Az AgroApp ingyenesen letölthető Appstore-ból és Playstore-ból egyaránt.

Csemegeszőlők növényvédelme

2019. március 20. 06:55

A csemegeszőlő betegségei és károsítói megegyeznek a borszőlőével, mivel mindketten egy családba (Vitaceae) tartoznak, így növényvédelmük is hasonló.