Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

Agrofórum Online

A kertészeti haszonnövények betakarítási és növényvédelmi munkái mellett kevésbé tűnik fontosnak a gyepek, pázsitok ápolása, melynek egyre fontosabb eleme az itt fellépő károsítók elleni védelem.

Nehéz helyzetben van az, akinek ezzel is kell foglalkoznia, mert néhány gyomirtó szeren kívül nincs más kémiai eszköz a kezében, ha ilyen jellegű problémával találkozik. Jelenleg csak néhány agrotechnikai jellegű megoldással orvosolhatók a tünetek. A nyári hőség egyébként is próbára teszi a pázsit optimális fejlődését. A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek, súlyosabb esetben pedig a gyepek szabályos vagy szabálytalan foltokban történő pusztulásának.

Boszorkánygyűrű

E rovat nem alkalmas a téma teljes körű feltárására, legfeljebb az orvoslás néhány szabályára hívhatja fel a figyelmet.

Jó agrotechnikai lehetőség a gyakoribb gyepszellőztetés, mellyel igen nagytömegű elhalt növényi maradványt és fertőző anyagot tudunk eltávolítani a ből. Hőségnapokon a megszokottnál magasabb tarlóval vágjuk a gyepet, mert így védve van a növények bokrosodási csomója a nap égető sugaraitól. Kerüljük a gyakori, kis vízadaggal történő öntözést, inkább ritkábban és nagyobb víznormával dolgozzunk. A nagyobb vízmennyiségtől átnedvesedő talajban a gyökerek is mélyebbre hatolnak és kisebb hőstressz éri a növényeket, a ritkább öntözéstől pedig a betegségek fertőzési esélyei jelentősen csökkennek. Kerüljük az egyoldalú nitrogén trágyázást, inkább használjunk lassan feltáródó komplex tápanyagokat a gyepek tápanyag ellátása során. A kiritkult foltokat minél előbb vessük felül gyepfelújító fűmag keverékkel, melyben domináljanak a gyökértarackoló fajok, ellenkező esetben a ritka részeken rövid időn belül megjelennek az egy-és kétszikű gyomnövények. Ugyanígy járjunk el a vakond okozta földtúrások kezelése esetén is.

Ősszel, lombhullás idején rendszeresen távolítsuk el a lehullott leveleket a gyepszőnyegről, mert ez is melegágya a kórokozóknak, a fű befülledése miatt gyakori a foltos növénypusztulás. Téli felkészítés gyanánt meghálálja a gyep a foszfor és kálium túlsúlyos tápanyag pótlást, melytől télállósága növekszik a növényeknek. Szintén meghálálják a magnéziumszulfátos (keserűsó) levéltrágyázást ebben az időszakban.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Mi lesz az állományszárítással? - Újabb növényvédő szereknek inthetünk búcsút

2018. december 11. 09:04

Az EU rendeletek értelmében a tirámmal csávázott vetőmagok 2020. január 30-ig forgalmazhatók és vethetők el, a dikvát készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4.

Inváziós kártevők: a burgonya cisztaképző fonálférgei

2019. január 18. 08:35

Az inváziós kártevőkről szóló sorozatunkban a májusi lapszámban a burgonya cisztaképző fonálférgek kártételéről, morfológiájáról, fajmeghatározási módszereiről és patotípusairól olvashatnak.

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.