Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Hogyan teleltessük a mediterrán növényeket?

Hogyan teleltessük a mediterrán növényeket?

Agrofórum Online

Október utolsó dekádjában továbbra is megmaradt az őszi, csendes, napsütésben bővelkedő időjárás. A nappali maximum hőmérséklet rendszeresen elérte a 15 Celsius fokot, éjszakánként azonban mindössze néhány fok volt a jobbára derült ég miatt. Több napon át hajnalra fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Emiatt az érzékenyebb növények fagykárt szenvedtek, felgyorsult a fák őszi lombszíneződése és a levelek hullása.

A közelgő télies időjárás egyik legnagyobb dilemmája az eddig teraszon, szabadban tartott mediterrán dísznövények optimális környezetben való teleltetése. A csökkenő hőmérséklet és kevesebb napsütés hatására napjainkra ezek a növények is megálltak növekedésükben, nem fejlesztenek újabb hajtásokat, már nem virágzanak. Ezeknek a növényeknek is van téli nyugalmi állapota, ezért olyan fagymentes helyen kell őket teleltetni, ahol kapnak elegendő fényt, de a hőmérséklet nem haladja meg az 5-10 Celsius fokot.

Vízből csak annyit igényelnek, amitől a talaj csupán nyirkos, máskülönben a gyökérzet megbetegszik és elpusztul. A telelőhelyre szállítás előtt érdemes a növények hajtásait, lombozatát alaposan átvizsgálni, a betegnek tűnő részeket levágni, kicsit megcsinosítani a lombkoronát a könnyebb teleltetés érdekében.

Ha a növényeken levéltetű, pajzstetű, gyapjastetű szívogatás nyomait, magát a kártevőt látjuk, feltétlenül kezeljük le valamilyen felszívódó rovarölő készítménnyel, káliszappanos oldattal, vagy pedig kézzel szedegessük le a kártevőket.

Ha a hajtásvégek atkásak, akkor atkaölő készítménnyel permetezzünk, máskülönben a teleltető helyiségben tovább szaporodnak a kártevők. 10 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten nem célszerű tartani a növényeket, mert nem állnak le fejlődésükben, a kártevők tovább szaporodnak, az újabb hajtások etioláltak, csenevészek lesznek, végeredményben tavaszra legyengülnek a növények, kevésbé fogják díszíteni környezetüket. Általános alapelv, hogy minél alacsonyabb a teleltetési hőmérséklet, annál kevesebb fénnyel beérik a növények, tehát sokszor egy fűtetlen garázs vagy lépcsőház is megfelel erre a célra. A terjedelmes leanderek lombozatát minden károsodás nélkül összekötözhetjük, mert így kevesebb helyet foglalnak el. A tisztogatás során ne vágjuk le az elszáradtnak tűnő virágzatot, mert tavasszal abból fejlődik ki az új virágzat, viszont a terméskezdeményeket távolítsuk el, mert azok sok energiát vonnak el a leándertől.

A virágzó, termést érlelő citromfát, narancsfát kissé magasabb hőmérsékleten tartsuk, hogy továbbra is fejlődni tudjon, de kapjon elegendő fényt is a téli napokon, máskülönben ledobja termését, elrúgja virágait.

A muskátli is könnyedén átteleltethető, a legszerényebb körülmények között. Kissé vissza kell vágni lombozatát a virágládában, vagy pedig kiszedve abból, csavarjuk papírba, és függesszük fel fagymentes helyen. Nem baj, ha lombozata leszárad, tavasszal visszavágva ismét ki fog hajtani becserepezés után.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 22. 10:10

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás alakulása. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Aktuális a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 15. 10:10

Február első felében sorra dőltek meg a nappali és éjszakai hőmérsékleti melegrekordok, ami elősegítette a növények kényszernyugalmi állapotának megszűnését. Az egyébként is korán fakadó ribiszke- és köszmétefélék rügyei megpattantak, de néhány dísznövényféle is ugyanígy reagált az átlagosnál korábban jött tavaszias időre.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Hogyan vásároljunk muskátlit?

2023. május 1. 08:39

Nyári virágok terén óriási a választék az üzletek, piacok és kertészetek kínálatában, így nehéz feladatnak bizonyulhat kiválasztani a megfelelő példányokat.

A muskátli kártevői és az ellenük történő védekezés I.

2021. szeptember 9. 08:45

A dísznövényeken megjelenő betegségek és kártevők elleni védekezés nehéz, de nem lehetetlen vállalkozás. Lássuk, mit tehetünk a legtöbb teraszt díszítő muskátli-fajok és –fajták kisméretű kártevői ellen!

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?

Mikor vihetők ki a szabadba a beteleltetett dísznövényeink?

2022. május 8. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a dísznövények kihelyezése a kertbe mikor tekinthető biztonságosnak a teleltetés után?