Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

Agrofórum Online

A hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig tartott ki. A Kárpát-medencébe harmadikán betörő hidegfront vetett véget a kánikulai időnek. A viharos széllel érkező időjárás változás csak kevés helyen, inkább a Dunántúlon hozott némi csapadékot, de az országos eső továbbra is várat magára. A száraz időnek megfelelően növényvédelmi szempontból a rovarkártevők aktivitása a jellemző.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján a fogott fajok listája az ősz közeledtével szűkült, másoké pedig egyedszámban jelentősen erősödött. A gyümölcsmolyok közül a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly, valamint a szilvamoly lepkéi már alig repülnek, az almamoly még mindig jelentős egyedszámot produkál. Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása, ami nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Mocskospajor – a vetési bagolylepke lárvája

Szakemberek véleménye szerint ez utóbbi faj egyedeinek zöme a déli légáramlatokkal betelepült lepke, de kártétel szempontjából lényegtelen. A hernyók károsítása jelenleg leginkább a kukoricán (csemege és takarmány egyaránt) és a szabadföldi zöldségfélék némelyikén szembetűnő. A pritamin- és fűszerpaprika, valamint a paradicsom termésének egy része már most kártevővel fertőzött.

Bagolylepke kártétele

A paprikaféléken a gyapottok bagolylepkéhez gyakran társul a kukoricamoly is, de ez a kártevő jelenleg már nem vagy csak néhány egyeddel rajzik. A további károkért tehát már csak a gyapottok bagolylepke hibáztatható.

Gyapottok bagolylepke paprikán

A többi bagolylepke faj, a vetési kivételével főként a káposztaféléken okozhat minőségi és mennyiségi károkat. Kártételük szembetűnő, megfelelő időzítéssel nem lehetetlen feladat a védekezés ellenük. Káposztaféléken az előbb említett kártevőkhöz rendszeresen társul még a káposztamoly, valamint a káposztalepke hernyója, de védekezés szempontjából nem igényel külön beavatkozást. A bagolylepke hernyók kezdetben a külső leveleken táplálkoznak, de a későbbiekben fénykerülővé válnak, ezért berágják magukat a növények belsejébe. Ha erre sor kerül, jelentősen lecsökken a védekezés hatékonysága. A növények erősen viaszos levélzete miatt a permetlébe mindig tegyünk nedvesítő szert.

Káposzta bagolylepke kártétele

A vetési bagolylepke sok tápnövényű kártevő lévén kevésbé válogatós. Talajszinten károsítva szinte minden növényfajjal beéri. A gyökérnyaki rész megrágásával a teljes növény elpusztulhat. Hernyó alakban telel át, így a fagyok beálltáig veszélyezteti a fiatalabb növényeket. Ha területünket hagyjuk elgyomosodni, fokozott kártétellel kell számolni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Poloskák jelentősége a napraforgóban

2019. március 21. 17:37

A korszerű biológiai alapok nyújtotta potenciál kiaknázásában, kulcsszerepe van a növényvédelemnek. A napraforgóban károsító polifág fajok közé tartoznak a poloskák, amelyek közül a mezeipoloskák és a hozzájuk hasonló kárt okozó bodobácsok érdemelnek említést.

A megelőzés automatikus termésmentés is!

2018. április 27. 07:16

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.

Virágtripszektől a ventúriás varasodásig - Beszámoló a Növényvédelmi Tudományos Napokról

2018. március 8. 20:08

Megismerhettük a Monilinia fructigena elleni komplex környezetkímélő védekezési stratégiát és a ventúriás varasodás áttelelő konídiumai elleni védekezést szolgáló kórokozó modul alapelemeit.

Dr. Aponyi Lajos az év növényvédelmi szakembere

2023. február 20. 18:18

Rangos elismerést vehetett át a napokban Dr. Aponyi Lajos, növényorvos, az Agrofórum Online növényvédelmi előrejezés rovatvezetője.