Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

Agrofórum Online

A hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig tartott ki. A Kárpát-medencébe harmadikán betörő hidegfront vetett véget a kánikulai időnek. A viharos széllel érkező időjárás változás csak kevés helyen, inkább a Dunántúlon hozott némi csapadékot, de az országos eső továbbra is várat magára. A száraz időnek megfelelően növényvédelmi szempontból a rovarkártevők aktivitása a jellemző.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján a fogott fajok listája az ősz közeledtével szűkült, másoké pedig egyedszámban jelentősen erősödött. A gyümölcsmolyok közül a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly, valamint a szilvamoly lepkéi már alig repülnek, az almamoly még mindig jelentős egyedszámot produkál. Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása, ami nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Mocskospajor – a vetési bagolylepke lárvája

Szakemberek véleménye szerint ez utóbbi faj egyedeinek zöme a déli légáramlatokkal betelepült lepke, de kártétel szempontjából lényegtelen. A hernyók károsítása jelenleg leginkább a kukoricán (csemege és takarmány egyaránt) és a szabadföldi zöldségfélék némelyikén szembetűnő. A pritamin- és fűszerpaprika, valamint a paradicsom termésének egy része már most kártevővel fertőzött.

Bagolylepke kártétele

A paprikaféléken a gyapottok bagolylepkéhez gyakran társul a kukoricamoly is, de ez a kártevő jelenleg már nem vagy csak néhány egyeddel rajzik. A további károkért tehát már csak a gyapottok bagolylepke hibáztatható.

Gyapottok bagolylepke paprikán

A többi bagolylepke faj, a vetési kivételével főként a káposztaféléken okozhat minőségi és mennyiségi károkat. Kártételük szembetűnő, megfelelő időzítéssel nem lehetetlen feladat a védekezés ellenük. Káposztaféléken az előbb említett kártevőkhöz rendszeresen társul még a káposztamoly, valamint a káposztalepke hernyója, de védekezés szempontjából nem igényel külön beavatkozást. A bagolylepke hernyók kezdetben a külső leveleken táplálkoznak, de a későbbiekben fénykerülővé válnak, ezért berágják magukat a növények belsejébe. Ha erre sor kerül, jelentősen lecsökken a védekezés hatékonysága. A növények erősen viaszos levélzete miatt a permetlébe mindig tegyünk nedvesítő szert.

Káposzta bagolylepke kártétele

A vetési bagolylepke sok tápnövényű kártevő lévén kevésbé válogatós. Talajszinten károsítva szinte minden növényfajjal beéri. A gyökérnyaki rész megrágásával a teljes növény elpusztulhat. Hernyó alakban telel át, így a fagyok beálltáig veszélyezteti a fiatalabb növényeket. Ha területünket hagyjuk elgyomosodni, fokozott kártétellel kell számolni.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Inváziós kártevők: Amerikai fehér medvelepke

2019. március 30. 05:37

Őshazájának az Észak-Amerikai kontinenst tartják, Európába Magyarországon keresztül juthatott be, mivel Budapesten fogták az első példányait az 1940-es évek elején.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

Folytatódnak a drónos növényvédelmi bemutatók

2018. április 6. 07:05

Tekintse meg Ön is a legmodernebb technológiát működés közben, és ismerje meg az előnyeit, felhasználhatóságát.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.