Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

Agrofórum Online

A hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig tartott ki. A Kárpát-medencébe harmadikán betörő hidegfront vetett véget a kánikulai időnek. A viharos széllel érkező időjárás változás csak kevés helyen, inkább a Dunántúlon hozott némi csapadékot, de az országos eső továbbra is várat magára. A száraz időnek megfelelően növényvédelmi szempontból a rovarkártevők aktivitása a jellemző.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján a fogott fajok listája az ősz közeledtével szűkült, másoké pedig egyedszámban jelentősen erősödött. A gyümölcsmolyok közül a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly, valamint a szilvamoly lepkéi már alig repülnek, az almamoly még mindig jelentős egyedszámot produkál. Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása, ami nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Mocskospajor – a vetési bagolylepke lárvája

Szakemberek véleménye szerint ez utóbbi faj egyedeinek zöme a déli légáramlatokkal betelepült lepke, de kártétel szempontjából lényegtelen. A hernyók károsítása jelenleg leginkább a kukoricán (csemege és takarmány egyaránt) és a szabadföldi zöldségfélék némelyikén szembetűnő. A pritamin- és fűszerpaprika, valamint a paradicsom termésének egy része már most kártevővel fertőzött.

Bagolylepke kártétele

A paprikaféléken a gyapottok bagolylepkéhez gyakran társul a kukoricamoly is, de ez a kártevő jelenleg már nem vagy csak néhány egyeddel rajzik. A további károkért tehát már csak a gyapottok bagolylepke hibáztatható.

Gyapottok bagolylepke paprikán

A többi bagolylepke faj, a vetési kivételével főként a káposztaféléken okozhat minőségi és mennyiségi károkat. Kártételük szembetűnő, megfelelő időzítéssel nem lehetetlen feladat a védekezés ellenük. Káposztaféléken az előbb említett kártevőkhöz rendszeresen társul még a káposztamoly, valamint a káposztalepke hernyója, de védekezés szempontjából nem igényel külön beavatkozást. A bagolylepke hernyók kezdetben a külső leveleken táplálkoznak, de a későbbiekben fénykerülővé válnak, ezért berágják magukat a növények belsejébe. Ha erre sor kerül, jelentősen lecsökken a védekezés hatékonysága. A növények erősen viaszos levélzete miatt a permetlébe mindig tegyünk nedvesítő szert.

Káposzta bagolylepke kártétele

A vetési bagolylepke sok tápnövényű kártevő lévén kevésbé válogatós. Talajszinten károsítva szinte minden növényfajjal beéri. A gyökérnyaki rész megrágásával a teljes növény elpusztulhat. Hernyó alakban telel át, így a fagyok beálltáig veszélyezteti a fiatalabb növényeket. Ha területünket hagyjuk elgyomosodni, fokozott kártétellel kell számolni.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Inváziós kártevők: a kaprabogár

2019. február 13. 04:41

Az Invázós kártevők sorozatunk e havi részében a kaprabogár számazásáról, földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, kártételéről, életmódjáról és az ellene való védekezési módokról olvashatnak.

A borsó gyomirtása

2018. november 21. 09:37

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.