Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását változatlanul a szárazság és a nyári meleg jellemezte. A nappali maximumok általában 25-35 C0között alakultak, éjszaka pedig 18-20 fokra csökkent a hőmérséklet. Csapadék csak szórványosan hullott, országos esőzés nem volt. A talajok víztartalma nem pótlódott, kertészeti növénykultúrákban is általános jelenség a levelek sodródása és a termés-, illetve a levélhullás. A betegséget okozó károsítók életfeltételei minimálisak, így újabb fertőzések nem alakultak ki, a rovarkártevők szaporodása viszont akadálytalan. A feltételeket elsősorban a gyümölcsmolyok használják ki.

Az almásokban az almamoly rajzása továbbra is folyamatos, a fák alatt sok a molyrágta termés. A lehullott gyümölcsökön a napégés okozta perzselés általános. A csapdák hetente 20-40 db lepkét fognak, viszont az almalevél aknázómoly rajzása kissé csökkenő tendenciát mutat. A varasodás és lisztharmat fertőzés alig változott, nincsenek meg hozzá az életfeltételek.

A cseresznyén és a meggyen kissé erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség, ennek következtében a lombveszteség egy részét a szárazság mellett ez a kórokozó idézi elő. A betegség erősödése esetén védekezzünk, mert az idő előtti lombveszteség károsan befolyásolja a jövő évi rügydifferenciálódást.

A szilvamoly rajzása alig változott, a csapdák 3 naponta 30-34 darabot fognak, a keleti gyümölcsmoly rajzása kissé csökkent, a csapdákban a fogás 3 naponta 27-41 db.

A nyugati dióburok fúrólégy változatlanul rajzik, a fogás 3 naponta 6-15 db/csapda. A folyamatos, de nem tömeges rajzás további védekezéseket tesz indokolttá.

A korai érésű fajták zsendülnek, a Csabagyöngye szürete megkezdődött. A szőlő ültetvényekben a vírusvektor amerikai szőlőkabóca továbbra is erőteljesen rajzik, további védekezés szükséges a kártevő visszaszorítására. Ahol hullott csapadék a vitorla leveleken friss peronoszpóra fertőzés tüneteit figyelhetjük meg, a lisztharmatra fogékony fajtákon a fertőzés szintén erősödött, a kazmotéciumok képződése folyamatos.

A selyemfényű puszpángmoly 2. nemzedékének a rajzása továbbra is tart, a hernyók kelését rendszeresen ellenőrizzék a hatékony védekezés érdekében.

A zöldségféléken károsító bagolylepke fajok közül most a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepke rajzik nagyobb számban. A zöldségféléket ellenőrizzék folyamatosan.

A gyökérzöldségeken a gyökértetű fertőzés erősödése figyelhető meg. Felszívódó rovarölő készítményekkel védekezhetünk a kártevő ellen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

UV kezelés a paradicsom barna termésráncosodás vírus ellen

2021. május 22. 10:22

A kísérlet során nagy mennyiségű vírust tartalmazó növényi nedvvel dúsított drénvizet kezeltek UV fény segítségével. A kutatók öt különböző sugárterhelési szintet használtak.

Kertbarátok figyelem: őszi teendők a kertben

2023. október 20. 12:10

Lassan véget ér a növényvédősök munkája! Sokan a tárolási betegségek elleni zárópermetezésnél és a vesszők, rügyek lombtrágyás tápfeltöltésénél használták utoljára a permetezőgépet. De azért még ne téliesítsék a gépüket, lehet, hogy még fel kell venni… Ajánlás Zsigó György növényorvos tollából.

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel

2019. január 25. 05:37

Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.