Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: védekezzünk a lisztharmat fertőzése ellen

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: védekezzünk a lisztharmat fertőzése ellen

Agrofórum Online

Június első napjaiban alapvetően csendes nyáreleji időjárás uralkodott hazánkban.

Csapadék csak szórványosan hullott, az éjszakák enyhék voltak, nappal pedig 22-27 C0 körüli hőmérséklet uralkodott, sok napsütéssel. Június 6-tól több hullámban mediterrán légköri frontokkal nedves légtömegek érték el a Kárpát-medencét, és bőséges csapadékkal áztatják a talajt. A növények fejlődése zavartalan, de a betegségek számára is kiválóak az időjárási körülmények.

Az alma- és a körtevarasodás fertőzés terjedése a leveleken és a terméskezdeményeken a hosszantartó nedvességborítás és a folyamatosan 75 % feletti páratartalomban felerősödött, különösen az érzékeny fajtákon. A lisztharmat fertőzés jelenleg a hajtások 5-15 %-át érinti, de a fertőzés erősödése ennél a betegségnél is várható. A járványos terjedés megakadályozása érdekében felszívódó gombaölő permetezési blokk alkalmazása javasolt. A levéltetű fertőzés most a hajtások 8-10 %-át érinti, a domináns faj a zöld-szürke levéltetű. A vértetű fertőzés stagnál, de a bezáródott lombozat védelmében meglepetést is okozhat a kártevő. Ennek megakadályozása csak felszívódó készítménnyel lehetséges. Az almamoly ültetvényenként változó intenzitással, de folyamatosan rajzik. A csapdázott lepkék száma 15-50db/hét között mozog.

A csonthéjas fák levéltetű fertőzöttsége továbbra is meghatározó jelentőségű, különösen erős a kajszin, a meggyen és a cseresznyén, illetve a szilván a hajtásvégek fertőzöttsége. Emellett folyamatos a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása, de emelkedő tendenciát mutat a cseresznyelégy rajzása is, bár még most sem túl magas a csapdázott legyek száma. Kiemelkedő jelentősége van a viszonylag korai sztigminás levéllikasztó betegségnek, mely most elsősorban a cseresznyén okoz 25-50 %-os levélfertőzést. A sztigmina mellett már fertőz a gyümölcsfertőző monília a terméketlen, a sérült és az egészséges gyümölcsökön egyaránt. A korai fajták érése miatt a védekezési lehetőségek már csak a késői érésű fákra korlátozódik.

Puszpángmoly

A szőlőültetvények levelein az amerikai szőlőkabóca változó erősséggel fertőz, a folyamatosan kelő lárvák zöme L1 fejlettségű, az optimális védekezésre várhatóan 1,5-2 hét múlva kerülhet sor. Az időjárási körülmények egyaránt kedvezőek a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzésnek, de a korábbi években feketerothadással sújtott ültetvényekben erre a kórokozóra is oda kell figyelni a védekezéseknél. A tarka szőlőmoly rajzása most szünetel.

A rózsákon egyszerre fertőz a levéltetű, a lisztharmat és a csillagrozsda. A fajták érzékenysége igen eltérő, ezért a fogékony bokrok fertőzöttségének az alakulását kell figyelni.

Megjelent a csapdákban a selyemfényű puszpángmoly, a korábbi évek tapasztalatai alapján elhúzódó lepkerajzás várható. A helyi rajzást feromonos csapda kihelyezésével követhetjük pontosan.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

Oregánó, avagy fűszertől az illóolajig

2023. február 1. 05:36

Az oregánót akár napi szinten használjuk a konyhában, továbbá értékes illóolaja az aromaterápia egyik fontos eleme lehet, de a kertben is hasznos funkciója van a növényvédelmi leveknél.

A nedvesebb időjárás ismét előcsalta a meztelencsigákat - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 28. 06:10

A nedvesebb viszonyok kedveznek a meztelencsigák jelenlétének, így többek között a hullott gyümölcsből is jókorát lakmároznak. A kártevő gyérítése minden lehetséges eszközzel még most is hatásos.

Gyümölcsösök virágzás után

2022. május 9. 06:38

A virágzás után a csonthéjas állományokból álló gyümölcsösökben megjelennek a csonthéjas monília (Monilia laxa) fertőzése nyomán hervadásnak, pusztulásnak induló hajtások is.