Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lótücsök tizedeli a palántákat

Lótücsök tizedeli a palántákat

Agrofórum Online

Az elmúlt hetet igen változékony időjárás jellemezte. A nyáriasan meleg napokat időnként hidegfront szakította meg, főként széllel, annál kevesebb csapadékkal. A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest. Az egész országot sújtó aszály nem kíméli a kertészeti növénykultúrákat sem.

A száraz, meleg idő kedvez az almafák lisztharmat fertőzésének, a fertőzött hajtásvégek aránya elérte a 10- 15 %-os szintet. Ez a fertőzés még elsősorban a fertőzötten áttelelt vesszőkből, rügyekből ered, de kiváló kiinduló forrása a másodlagos fertőzéseknek, a meleg, párás idő kedvező lehetőséget biztosít erre. A varasodás első tünetei még nem láthatók, de egy esetlegesen előforduló nedvesebb periódus elindíthatja a varasodás aszkospóráinak szóródását. A száraz idő ellenére almában, körtében, birsen nagy a veszélye a baktériumos tűzelhalás megjelenésének, hiszen a virágzás alatti és utáni időszakban a legérzékenyebbek a fák a fertőzésre. Most, más lehetőség híján, réztartalmú gombaölő szeres preventív permetezéssel enyhíthetünk a járványveszélyen.

Már a múlt héten is találni lehetett almamoly lepkéket a feromon csapdákban, tovább folytatódik a megkezdődött rajzás. Mellette megkezdődött a lombosfa fehérmoly repülése is, így hamarosan gondoskodni kell a lombozat megfelelő védelméről, ami főként a repülő lepkék elleni védelmet jelenti. Egyre több hajtásvégen figyelhető meg a hajtáspirosító almafa levéltetű fertőzés tünete. A bepirosodott és összesodródott levelek fonákján megtalálhatók a szívogató levéltetű kolóniák.

A poloskaszagú szilvadarazsak lárvái már kikeltek és rágnak a szilva terméskezdeményeiben. Védelem híján a fertőzött termés hamarosan beteríti a fák alját. Felszívódó készítménnyel ez még megelőzhető. Vele egyszerre kezeljük a fákat a moníliás hajtásfertőzés ellen is, mert a száraz idő dacára még nem múlt el a fertőzés veszélye.

Zöldséges kertjeinkben a kiültetett palánták környezetében, sőt fénycsapdában is megjelent a lótücsök. Rágásával egyetlen éjszaka több növényt is képes tönkretenni, ezért fontos védekezni ellene, csalétek kihelyezésével.

Díszkertjeinkben a rózsafajták némelyike már virágzás közeli fejlettségű. A bimbókon megjelentek az első levéltetű kolóniák. Fajtától függően sajnos ismét támad a rózsa hajtáshervasztó darazsa. A kikelt álhernyók éppen a legértékesebb virágot képző hajtásokat teszi tönkre. Egyúttal védjük meg a most még egészséges lombozatot a lisztharmattól és a diplokarponos (csillagrozsdás) fertőzéstől. Ha virágzik a rózsa, csak méhkímélő permetezés jöhet szóba.

Fenyőinken több helyen is támad a fenyődarázs álhernyója. Rágásával lecsupaszítja a hajtásvégeket. Maga által készített szövedéke védelmében nehéz ellene védekezni.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Nem halogatható a regulátorozás a repcében!

2019. október 29. 11:17

A repcék többsége már elérte a 7-8 leveles állapotot, így már nem halogatható a regulátorozás. Le kell lassítani a további intenzív növekedést, inkább a gyökérnyak erősödjön a továbbiakban.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Közös ügyünk a méhvédelem!

2019. június 20. 16:42

A méhekről sokaknak a finom méz jut először az eszébe, ám ezen állatok munkája ennél jóval összetettebb és fontosabb az emberiség számára. Rengeteg olyan élelmiszer létezik, amelyek termésbiztonságához a méhek és egyéb beporzók munkája elengedhetetlenül fontos.

Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

2019. november 6. 05:36

L. Imre kérdése: Diófám fatörzsén feketés folyás jelent meg idén. Mi okozza, veszélyes a fára?