Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lótücsök tizedeli a palántákat

Lótücsök tizedeli a palántákat

Agrofórum Online

Az elmúlt hetet igen változékony időjárás jellemezte. A nyáriasan meleg napokat időnként hidegfront szakította meg, főként széllel, annál kevesebb csapadékkal. A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest. Az egész országot sújtó aszály nem kíméli a kertészeti növénykultúrákat sem.

A száraz, meleg idő kedvez az almafák lisztharmat fertőzésének, a fertőzött hajtásvégek aránya elérte a 10- 15 %-os szintet. Ez a fertőzés még elsősorban a fertőzötten áttelelt vesszőkből, rügyekből ered, de kiváló kiinduló forrása a másodlagos fertőzéseknek, a meleg, párás idő kedvező lehetőséget biztosít erre. A varasodás első tünetei még nem láthatók, de egy esetlegesen előforduló nedvesebb periódus elindíthatja a varasodás aszkospóráinak szóródását. A száraz idő ellenére almában, körtében, birsen nagy a veszélye a baktériumos tűzelhalás megjelenésének, hiszen a virágzás alatti és utáni időszakban a legérzékenyebbek a fák a fertőzésre. Most, más lehetőség híján, réztartalmú gombaölő szeres preventív permetezéssel enyhíthetünk a járványveszélyen.

Már a múlt héten is találni lehetett almamoly lepkéket a feromon csapdákban, tovább folytatódik a megkezdődött rajzás. Mellette megkezdődött a lombosfa fehérmoly repülése is, így hamarosan gondoskodni kell a lombozat megfelelő védelméről, ami főként a repülő lepkék elleni védelmet jelenti. Egyre több hajtásvégen figyelhető meg a hajtáspirosító almafa levéltetű fertőzés tünete. A bepirosodott és összesodródott levelek fonákján megtalálhatók a szívogató levéltetű kolóniák.

A poloskaszagú szilvadarazsak lárvái már kikeltek és rágnak a szilva terméskezdeményeiben. Védelem híján a fertőzött termés hamarosan beteríti a fák alját. Felszívódó készítménnyel ez még megelőzhető. Vele egyszerre kezeljük a fákat a moníliás hajtásfertőzés ellen is, mert a száraz idő dacára még nem múlt el a fertőzés veszélye.

Zöldséges kertjeinkben a kiültetett palánták környezetében, sőt fénycsapdában is megjelent a lótücsök. Rágásával egyetlen éjszaka több növényt is képes tönkretenni, ezért fontos védekezni ellene, csalétek kihelyezésével.

Díszkertjeinkben a rózsafajták némelyike már virágzás közeli fejlettségű. A bimbókon megjelentek az első levéltetű kolóniák. Fajtától függően sajnos ismét támad a rózsa hajtáshervasztó darazsa. A kikelt álhernyók éppen a legértékesebb virágot képző hajtásokat teszi tönkre. Egyúttal védjük meg a most még egészséges lombozatot a lisztharmattól és a diplokarponos (csillagrozsdás) fertőzéstől. Ha virágzik a rózsa, csak méhkímélő permetezés jöhet szóba.

Fenyőinken több helyen is támad a fenyődarázs álhernyója. Rágásával lecsupaszítja a hajtásvégeket. Maga által készített szövedéke védelmében nehéz ellene védekezni.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!

2018. március 2. 07:46

A kora tavaszi fejtrágyázást követően március-áprilisban megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása.

A gesztenye krifonektriás kéregkárosodása és az ellene való védekezés lehetőségei

2019. március 22. 06:47

A Cryphonectria parasitica gombát az USA-ban először 1904-ben írták le. Európába valószínűleg amerikai közvetítéssel került be, a járványszerű pusztítás Észak-Olaszországból indult.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.