Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lótücsök tizedeli a palántákat

Lótücsök tizedeli a palántákat

Agrofórum Online

Az elmúlt hetet igen változékony időjárás jellemezte. A nyáriasan meleg napokat időnként hidegfront szakította meg, főként széllel, annál kevesebb csapadékkal. A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest. Az egész országot sújtó aszály nem kíméli a kertészeti növénykultúrákat sem.

A száraz, meleg idő kedvez az almafák lisztharmat fertőzésének, a fertőzött hajtásvégek aránya elérte a 10- 15 %-os szintet. Ez a fertőzés még elsősorban a fertőzötten áttelelt vesszőkből, rügyekből ered, de kiváló kiinduló forrása a másodlagos fertőzéseknek, a meleg, párás idő kedvező lehetőséget biztosít erre. A varasodás első tünetei még nem láthatók, de egy esetlegesen előforduló nedvesebb periódus elindíthatja a varasodás aszkospóráinak szóródását. A száraz idő ellenére almában, körtében, birsen nagy a veszélye a baktériumos tűzelhalás megjelenésének, hiszen a virágzás alatti és utáni időszakban a legérzékenyebbek a fák a fertőzésre. Most, más lehetőség híján, réztartalmú gombaölő szeres preventív permetezéssel enyhíthetünk a járványveszélyen.

Már a múlt héten is találni lehetett almamoly lepkéket a feromon csapdákban, tovább folytatódik a megkezdődött rajzás. Mellette megkezdődött a lombosfa fehérmoly repülése is, így hamarosan gondoskodni kell a lombozat megfelelő védelméről, ami főként a repülő lepkék elleni védelmet jelenti. Egyre több hajtásvégen figyelhető meg a hajtáspirosító almafa levéltetű fertőzés tünete. A bepirosodott és összesodródott levelek fonákján megtalálhatók a szívogató levéltetű kolóniák.

A poloskaszagú szilvadarazsak lárvái már kikeltek és rágnak a szilva terméskezdeményeiben. Védelem híján a fertőzött termés hamarosan beteríti a fák alját. Felszívódó készítménnyel ez még megelőzhető. Vele egyszerre kezeljük a fákat a moníliás hajtásfertőzés ellen is, mert a száraz idő dacára még nem múlt el a fertőzés veszélye.

Zöldséges kertjeinkben a kiültetett palánták környezetében, sőt fénycsapdában is megjelent a lótücsök. Rágásával egyetlen éjszaka több növényt is képes tönkretenni, ezért fontos védekezni ellene, csalétek kihelyezésével.

Díszkertjeinkben a rózsafajták némelyike már virágzás közeli fejlettségű. A bimbókon megjelentek az első levéltetű kolóniák. Fajtától függően sajnos ismét támad a rózsa hajtáshervasztó darazsa. A kikelt álhernyók éppen a legértékesebb virágot képző hajtásokat teszi tönkre. Egyúttal védjük meg a most még egészséges lombozatot a lisztharmattól és a diplokarponos (csillagrozsdás) fertőzéstől. Ha virágzik a rózsa, csak méhkímélő permetezés jöhet szóba.

Fenyőinken több helyen is támad a fenyődarázs álhernyója. Rágásával lecsupaszítja a hajtásvégeket. Maga által készített szövedéke védelmében nehéz ellene védekezni.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Kentaur 5 G – a talajlakó kártevők ellen

2018. március 7. 14:20

Az elmúlt években tapasztalt erős drótféreg ‘invázió’ bizonyította, hogy a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szer elhagyása kockázatot rejt magában

A bab gyomirtása

2019. február 2. 13:48

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A sokoldalú Laudis

2019. április 27. 03:33

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.