Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lótücsök tizedeli a palántákat

Lótücsök tizedeli a palántákat

Agrofórum Online

Az elmúlt hetet igen változékony időjárás jellemezte. A nyáriasan meleg napokat időnként hidegfront szakította meg, főként széllel, annál kevesebb csapadékkal. A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest. Az egész országot sújtó aszály nem kíméli a kertészeti növénykultúrákat sem.

A száraz, meleg idő kedvez az almafák lisztharmat fertőzésének, a fertőzött hajtásvégek aránya elérte a 10- 15 %-os szintet. Ez a fertőzés még elsősorban a fertőzötten áttelelt vesszőkből, rügyekből ered, de kiváló kiinduló forrása a másodlagos fertőzéseknek, a meleg, párás idő kedvező lehetőséget biztosít erre. A varasodás első tünetei még nem láthatók, de egy esetlegesen előforduló nedvesebb periódus elindíthatja a varasodás aszkospóráinak szóródását. A száraz idő ellenére almában, körtében, birsen nagy a veszélye a baktériumos tűzelhalás megjelenésének, hiszen a virágzás alatti és utáni időszakban a legérzékenyebbek a fák a fertőzésre. Most, más lehetőség híján, réztartalmú gombaölő szeres preventív permetezéssel enyhíthetünk a járványveszélyen.

Már a múlt héten is találni lehetett almamoly lepkéket a feromon csapdákban, tovább folytatódik a megkezdődött rajzás. Mellette megkezdődött a lombosfa fehérmoly repülése is, így hamarosan gondoskodni kell a lombozat megfelelő védelméről, ami főként a repülő lepkék elleni védelmet jelenti. Egyre több hajtásvégen figyelhető meg a hajtáspirosító almafa levéltetű fertőzés tünete. A bepirosodott és összesodródott levelek fonákján megtalálhatók a szívogató levéltetű kolóniák.

A poloskaszagú szilvadarazsak lárvái már kikeltek és rágnak a szilva terméskezdeményeiben. Védelem híján a fertőzött termés hamarosan beteríti a fák alját. Felszívódó készítménnyel ez még megelőzhető. Vele egyszerre kezeljük a fákat a moníliás hajtásfertőzés ellen is, mert a száraz idő dacára még nem múlt el a fertőzés veszélye.

Zöldséges kertjeinkben a kiültetett palánták környezetében, sőt fénycsapdában is megjelent a lótücsök. Rágásával egyetlen éjszaka több növényt is képes tönkretenni, ezért fontos védekezni ellene, csalétek kihelyezésével.

Díszkertjeinkben a rózsafajták némelyike már virágzás közeli fejlettségű. A bimbókon megjelentek az első levéltetű kolóniák. Fajtától függően sajnos ismét támad a rózsa hajtáshervasztó darazsa. A kikelt álhernyók éppen a legértékesebb virágot képző hajtásokat teszi tönkre. Egyúttal védjük meg a most még egészséges lombozatot a lisztharmattól és a diplokarponos (csillagrozsdás) fertőzéstől. Ha virágzik a rózsa, csak méhkímélő permetezés jöhet szóba.

Fenyőinken több helyen is támad a fenyődarázs álhernyója. Rágásával lecsupaszítja a hajtásvégeket. Maga által készített szövedéke védelmében nehéz ellene védekezni.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Őszi aktualitás: záró lemosó permetezés

2018. október 4. 06:00

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják. Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Hogyan termesszünk sikeresen szóját?

2019. január 17. 10:04

Az Agrofórum szervezésében interaktív szója fórumot tartunk az AGROmashEXPO-n a nyitás napján, január 23-án szerdán, 11.00 órai kezdettel, a G pavilon fórum színpadán.