Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ne ássuk fel a kiskertet mindenáron!

Ne ássuk fel a kiskertet mindenáron!

Agrofórum Online

Október utolsó napjaiban továbbra is a csendes, időjárási frontoktól jobbára mentes idő uralkodott hazánkban. A derült napszakokat csak ritkán zavarta meg felhősödés, melyből kevés eső azért esett. A csapadék mennyisége azonban sehol sem haladta meg a néhány millimétert. A korábbi esőzések miatt a talajok vízkapacitása 80-90 százalék körüli, ami nehezíti a még el nem végzett mezőgazdasági munkák befejezését. Így van ez a házi kertben végzendő feladatokkal is.

A betakarítás már jórészt befejeződött, de a talajmunkából még keveset lehetett megcsinálni. Kézi erővel a keletkező növényi maradványokat igencsak nehézkes a talajba bedolgozni, ezért inkább marad a beásás, vagy a terület megtisztítása a megmaradt száraktól, levelektől, gyökerektől. Az így összegyűlt anyagnak a komposztálóban a helye vagy használjuk el talajtakarásra, mulcsozásra.

A házi kertekben is egyre inkább terjedőben van a forgatás vagy ásás nélküli talajművelés, amikor a talajt csupán a vetés mélységéig lazítjuk fel, a termőréteg többi részében pedig az aktív talajéletre bízzuk az optimális talajállapot kialakulását és fennmaradását. Ez az állapot csak úgy érhető el, ha minden eszközzel elősegítjük az aktív talajélet kialakulását. Az ideális talajban legalább néhány százalékban szerves anyagnak is kell lennie, ami humusz formájában a legkedvezőbb. A talajba juttatott más szerves anyagformáknak idő kell ahhoz, hogy humuszanyagokká váljanak.

Ez a folyamat csak aktív talajélet mellett biztosítható. A különböző szintű lebontás során a hosszú szénláncú fás, cellulóz, nehezen lebomló hulladékból a mikroorganizmusok egyszerűbb szerkezetű humin anyagokat, végeredményben pedig humuszt és a növények számára felvehető formájú tápelemeket állítanak elő. Mindezt csak a talajban élő hasznos mikroszervezetek képesek elvégezni a talajban, vagy felgyorsított formában a komposztálás során. A talaj szerves anyag tartalmának néhány százalékos emelése csak hosszú évek során, következetes munkával érhető el, viszont a kialakuló, kedvező talaj állapotot gyorsan el lehet rontani. Elegendő ehhez a túlzásba vitt talajművelés, a túlságosan nedves vagy száraz talaj bárminemű mozgatása.

Ez köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy talajunkat csakis akkor, ha feltétlenül szükséges, és oly mértékben bolygassuk amennyire éppen szükséges. Ásni, forgatni a talajt csak indokolt esetben szabad, például istállótrágya beforgatása esetében elfogadható. A megmozgatott talaj felületét mindenkor zárjuk le, hogy a levegő minél kevésbé járja át, mert a túlzott átszellőzés a humusz bomlásával jár. Ha a talaj felszínét növényi maradványokkal folyamatosan takarjuk a napsütés UV sugaraitól, elkerülhető a túlzott kiszáradás, a hasznos mikroszervezetek számára így maradnak fent az optimális viszonyok a talajban.

Az előbbiekben leírt talajművelési rendszer sokak számára még idegennek tűnik, mert gyökeresen eltér az eddig megszokottól. Próbálják ki, megéri, mert a talaj egészséges állapota hosszú távon csak így tartható fenn.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 22. 10:10

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás alakulása. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Aktuális a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 15. 10:10

Február első felében sorra dőltek meg a nappali és éjszakai hőmérsékleti melegrekordok, ami elősegítette a növények kényszernyugalmi állapotának megszűnését. Az egyébként is korán fakadó ribiszke- és köszmétefélék rügyei megpattantak, de néhány dísznövényféle is ugyanígy reagált az átlagosnál korábban jött tavaszias időre.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Talajdegradációs folyamatok: szélerózió (defláció)

2023. szeptember 5. 06:40

Talajpusztulást nemcsak a víz válthat ki, hanem előidézheti a szél is. Ezt deflációnak nevezzük.

Érdekli a gabonatechnológia? Magyar gyártó tart róla szakmai napot

2023. szeptember 2. 11:10

Szakmai napot tartanak Hevesen gabonatechnológia, illetve talajmegmunkálás témakörben. Az érdeklődők a legfrissebb pályázati lehetőségekről is információt kaphatnak.

Hogyan készítsük fel a letermett veteményeskertet a télre?

2022. szeptember 28. 04:37

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsem fel a konyhakertemet a télre? Milyen teendőim lehetnek még az ősz folyamán?

Az év talaja: mészlepedékes csernozjom

2022. december 26. 14:07

A csernozjom talajok hazánk 22,4%-át teszik ki. A mészlepedékes csernozjom nemcsak Magyarország, hanem az egész Duna-völgy jellegzetes talajképződménye.