Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

Agrofórum Online

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

A talajok nem voltak átfagyva, így a bőséges nedvesség akadálytalanul képes volt beszivárogni a talaj mélyebb rétegeibe. Február utolsó napjaira a talaj felszíne kellőképpen kiszáradt, így a kerti munkáknak nincs akadálya, legfeljebb az időnként lehullott csapadék akasztja meg a kerti tevékenységet.

Az ősz és a tél folyamán felásott talajt a kiszáradás és a nedvesség elpárolgásának elkerülése érdekében minél előbb egyengessük el. Szerves trágyát csak abban az esetben szórjunk ki, ha az földdé érett állapotban van, máskülönben több kárt teszünk vele, mint hasznot. A komposztálóban megérett komposztot szintén csak ilyen állapotban szórjuk ki a kert talajára, és dolgozzuk be a talajba.

A tápanyag visszapótlás másik eszközeként most még kiszórhatóak a komplex műtrágyák, lehetőleg klórmentes változatban, mert a növények többsége érzékeny a felszabaduló klórra. Sok kerttulajdonos használ tápanyag visszapótlás gyanánt és a talaj mikrobiális életének serkentésére, szerves anyag bontásra baktérium trágyákat. A gyors talajélet serkentés beindulásához meg kell várni amíg a talajhőmérséklet 5 centiméteres mélységben meghaladja a 8-10 Celsius fokot, valamint a műtrágya kiszórása és a talajélet serkentésére szolgáló készítmények kijuttatása között legalább két hétnek el kell telnie.

Az ősszel elvetett és áttelelt növények (fokhagyma, vöröshagyma, saláta, spenót) talaját a téli csapadék összeiszapolta, ezért a talaj levegőztetése érdekében minél előbb lazítsuk fel. Egyúttal a telet átvészelő gyomnövényeket ( veronika, árvacsalán, egynyári perje, aggófű) távolítsuk el a sorokból. A megtisztított veteményre most szórjuk ki az első fejtrágyát, lehetőleg a talajba bedolgozva, máskülönben nagyok lesznek a nitrogén párolgási veszteségek.

A március első napjaiban lehullott eső miatt az őszibarack tafrinás levélfodrosodás számára rendkívül kedvező feltételek alakultak ki. A rügypikkelyek közé a kórokozó szaporító képleteit ilyenkor könnyedén bemossa az eső. A kórokozó számára kimondottan kedvező a hűvös és csapadékos idő, pont olyan, amilyen most van. Nem véletlenül hívják a betegséget népies nevén dérgombának.

Az őszbarack rügyei jelenleg már gyapjas állapotban vannak, ami azt jelenti, hogy fokozottan fogékony a fertőzésre. Az őszibarack fajták között nagy a különbség az egyes fajták között, a Champion például eléggé tolerálja a tafrinát, a nektarin és sárgahúsú típusok viszont fokozottan érzékenyek a kórokozóra. Ha még nem történt meg az őszibarack metszése, akkor is permetezzük le a fákat réz tartalmú gombaölő készítménnyel, bőséges lémennyiséggel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Rajzik az almamoly

2021. június 9. 12:16

Június első dekádjára megérkezett a nyáriasan meleg időjárás. A nappali maximumok rendszeresen 25-30 Celsius fok körül alakulnak, és éjszaka sem csökken a hőmérséklet 14-16 fok alá. A frontmentes időszak miatt csak helyenként alakulnak ki záporok-zivatarok. Reggelente igen erős a harmatképződés. A jelenlegi időjárás egyaránt kedvez a kártevőknek és a kórokozóknak. A májusi bőséges csapadék után intenzív a növények hajtásnövekedése, különösen ott, ahol a késői fagyok miatt gyenge lesz a termés.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (15. rész)

2020. január 29. 13:36

Az őszibarack fák „réme”, a tafrinás levélfodrosodás ebben a szezonban is több hullámban fenyegette a fákat, annak ellenére, hogy viszonylag kevesebb volt a csapadék, és korán kitavaszodott.

A hidegre fordult időjárás tömegesen vonzza a poloskákat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 19. 10:10

Október közepén gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig jobbára az átlagosnál melegebb időjárást egy csapásra kisöpörte a Kárpát-medencéből egy hidegfront. A hideg levegő hozott némi csapadékot, de érzékelhető mennyiségben csupán a nyugati tájegységekben és a keleti tájegységekben esett.

Időszerű a lemosó permetezés a gyümölcsösökben

2020. október 14. 11:44

Október második hetére véglegesen elmúlt a késői nyár. A több hullámban érkező hűvös, csapadékot szállító frontok kisöpörték a meleget a Kárpát medencéből. A nappali hőmérséklet már csak 10-15 Celsius fok körül alakul, éjjelente pedig inkább 5 fok a hőmérséklet. Az utóbbi napokban több tájegységben egyhavi csapadéknak megfelelő eső hullott, ami alaposan feltöltötte a talajok vízkészletét, de egyúttal gátolja az őszi betakarítási, talaj előkészítési és vetési munkálatokat.