Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szürkerothadás tizedeli a szeder megmaradt termését

Szürkerothadás tizedeli a szeder megmaradt termését

Agrofórum Online

Október első hetében száraz és csapadékos napok váltogatták egymást. A hőmérsékletek is ennek megfelelően változtak, nappal 20 Celsius fok körüli, éjszakánként pedig 5-10 fok volt.  Derült éjszakákon az alacsonyabb hőmérséklet dominált. Jelentősebb eső a nyugati tájegységekben hullott, a csapadék mennyisége kelet felé csökkenő tendenciát mutatott. A lehullott eső javította a talajok felszín közeli nedvesség ellátottságát. A korábbiakhoz képest alacsonyabb hőmérséklet és az esők beindították a fák lombhullását.

Az almafélékben és a körtésekben folyamatosa tart a szüret. A rothadásra érzékenyebb fajtáknál a korábban szerzett sérülések (molykártétel, szélverés) és az eső okozta héjelvékonyodás, lenticellákon keresztüli fertőzés miatt a gyümölcsfertőző monília fokozódó károkat idéz elő. A fertőzés miatt sok a beteg gyümölcs a fák alatt és a fákon. A moníliás termés további fertőzési forrás, ezért célszerű a fertőzött gyümölcsök minél előbbi eltávolítása. Ha lehetséges, védekezzünk preventíven a tárolás során fellépő betegségek ellen.

A legintenzívebb lombhullást a cseresznye- és meggyfákon figyelhető meg, részben ezen fajok biológiájából adódóan, másrészt pedig a sztigminás- és blumeriellás levélbetegségek hatására. Azokon a fákon, melyeket a szüret után nem részesítettek lombvédelemben a levélhullás mértéke gyakran eléri a 80-90 %-ot is. A korai levélveszteség kihatással van a rügyek fejlődésére, így a jövő évi termés differenciálódásra is. A fák állapotán és a rügyek egészségén sokat javíthat, ha már most elvégezzük az őszi rezes lemosó permetezést.

Hasonló a helyzet a már leszüretelt szőlő ültetvényekben is. A hűvösebb és esős napok lelassították ugyan a lisztharmat szaporító képletek érési folyamatát, de az érett kazmotéciumok lemosódása a fás részekre folyamatosnak mondható. A szüret utáni lemosó permetezéseknek itt az ideje, mert magasabb hőmérsékleten a készítmények hatékonysága is jobb, mint hideg időben. A romlásnak indult fürtök környezetében még mindig jelentős a foltosszárnyú- és az ecetmuslicák tevékenysége, de a csapdák fogási tendenciája csökkenő. Ugyanez mondható el a szeder ültetvényekben a bokrokon maradt termés fertőzöttségéről is, ahol a megmaradt termés a szürkerothadástól gyakorlatilag tönkrement.

A dió ültetvényekben a buroklégy rajzása 1-2 imágótól függetlenül véget ért, a fertőzött gyümölcsök lehullottak, a kifejlődött lárvák pedig elvonultak bábozódni a talajba. Több legyet most a fekete dió állományokban lehet csapdázni, de ennek ellenére itt alacsonyabb a fertőzés szintje, mint az étkezési dió ültetvényekben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 22. 10:10

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás alakulása. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Aktuális a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 15. 10:10

Február első felében sorra dőltek meg a nappali és éjszakai hőmérsékleti melegrekordok, ami elősegítette a növények kényszernyugalmi állapotának megszűnését. Az egyébként is korán fakadó ribiszke- és köszmétefélék rügyei megpattantak, de néhány dísznövényféle is ugyanígy reagált az átlagosnál korábban jött tavaszias időre.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

A kukorica szenved az aszálytól

2021. augusztus 10. 14:56

Augusztus első dekádjában folytatódott az igazi, hamisítatlan nyári időjárás. A nappali maximum hőmérsékletek általában 30 Celsius fok körül vagy fölötte állandósultak, éjszakára pedig 20 fokra süllyedt a hőmérséklet. Országos kiterjedésű eső nem hullott, de szeszélyes eloszlásban néhány milliméter több helyen leesett. A talajok víztartalma továbbra is aggasztóan alacsony, a kukorica és más kapás kultúrák szenvednek az aszálytól.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Indokolt a nitrogén újbóli adagolása, jöhetnek a sárga rovarcsapdák is

2019. február 18. 10:52

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.