Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárására a csendes, nyugodt, kora őszi, az átlagosnál kissé melegebb idő volt a jellemző. A nappali maximumok kevéssel 20 °C fölött jártak, éjszaka azonban alig érték el a 10 °C-ot. Eső már hetek óta nem hullott, porzik a határ, az elvetett őszi kalászosok kelése igen vontatottá vált. A kukorica aratása a vége felé közeleg, semmi sem akadályozta az ütemes betakarítást. Megnehezült a talajmunkák végzése, a kiszáradt talajokon nem érdemes erőltetni az őszi mélyszántást.

A mezei pocok fertőzés erősödéséről már korábbi előrejelzéseinkben is felhívtuk a mezőgazdasági termelők figyelmét. A napokban végzett felmérések alapján a kártevő gradációjának jelei különösen Békés, Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érezhetők, de a tartósan száraz idő miatt más megyékben is élénkült a kártevő aktivitása.

A fő veszély most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a mezei pocok betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás miatt folyamatos a rágcsáló szaporodása, így a vetések szegélyébe történő betelepedés után rövid időn belül kialakulnak a mezei pocok kolóniák. A fertőzöttség akkor haladja meg a veszélyességi küszöbértéket, ha a lakott járatok száma 100 négyzetméterenként 2-nél több.

A mezei pocok hazánkban veszélyes kártevőnek számít, ezért minden termelőt védekezési kötelezettség terhel, amennyiben egyedsűrűsége meghaladja a veszélyes mértéket. A fertőzöttség nagyságának felmérése során csak a lakott járatokat kell figyelembe venni, ezért a felmérés előtt a kijelölt területen tapossuk be az összes járatot, és másnap a kibontott járatokat vegyük számba. Több kijelölt mintatér átlaga adja meg a valós fertőzöttség nagyságát.

Őszi káposztarepce területeinken a repcedarázs károsítása mellett több tájegységben fokozódik a mocskospajor kártétele. A kártevő a vetési bagolylepke lárvája, polifág, sok tápnövényű kártevőként komoly károkat képes előidézni. A hernyók zöme most L4-es lárvastádiumban van, és a fagyok beálltáig fogyasztják a megtámadott növényeket.

A kártevő a talajszinten károsító fajok közé tartozik, ezért a repce teljes egészében elpusztul a gyökérnyak elrágása következtében. A hernyó egyik növénytől a másikig vándorolva nagy foltokban képes kipusztítani a vetést. Az ebben az időszakban végzett rovarölő szeres kezelés sajnos csak a károsítás megállítására, illetve mérséklésére ad lehetőséget.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

2018. szeptember 13. 07:00

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

2018. szeptember 12. 06:52

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.

2018. május 4. 05:30

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

2019. február 21. 04:36