Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárására a csendes, nyugodt, kora őszi, az átlagosnál kissé melegebb idő volt a jellemző. A nappali maximumok kevéssel 20 °C fölött jártak, éjszaka azonban alig érték el a 10 °C-ot. Eső már hetek óta nem hullott, porzik a határ, az elvetett őszi kalászosok kelése igen vontatottá vált. A kukorica aratása a vége felé közeleg, semmi sem akadályozta az ütemes betakarítást. Megnehezült a talajmunkák végzése, a kiszáradt talajokon nem érdemes erőltetni az őszi mélyszántást.

A mezei pocok fertőzés erősödéséről már korábbi előrejelzéseinkben is felhívtuk a mezőgazdasági termelők figyelmét. A napokban végzett felmérések alapján a kártevő gradációjának jelei különösen Békés, Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érezhetők, de a tartósan száraz idő miatt más megyékben is élénkült a kártevő aktivitása.

A fő veszély most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a mezei pocok betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás miatt folyamatos a rágcsáló szaporodása, így a vetések szegélyébe történő betelepedés után rövid időn belül kialakulnak a mezei pocok kolóniák. A fertőzöttség akkor haladja meg a veszélyességi küszöbértéket, ha a lakott járatok száma 100 négyzetméterenként 2-nél több.

A mezei pocok hazánkban veszélyes kártevőnek számít, ezért minden termelőt védekezési kötelezettség terhel, amennyiben egyedsűrűsége meghaladja a veszélyes mértéket. A fertőzöttség nagyságának felmérése során csak a lakott járatokat kell figyelembe venni, ezért a felmérés előtt a kijelölt területen tapossuk be az összes járatot, és másnap a kibontott járatokat vegyük számba. Több kijelölt mintatér átlaga adja meg a valós fertőzöttség nagyságát.

Őszi káposztarepce területeinken a repcedarázs károsítása mellett több tájegységben fokozódik a mocskospajor kártétele. A kártevő a vetési bagolylepke lárvája, polifág, sok tápnövényű kártevőként komoly károkat képes előidézni. A hernyók zöme most L4-es lárvastádiumban van, és a fagyok beálltáig fogyasztják a megtámadott növényeket.

A kártevő a talajszinten károsító fajok közé tartozik, ezért a repce teljes egészében elpusztul a gyökérnyak elrágása következtében. A hernyó egyik növénytől a másikig vándorolva nagy foltokban képes kipusztítani a vetést. Az ebben az időszakban végzett rovarölő szeres kezelés sajnos csak a károsítás megállítására, illetve mérséklésére ad lehetőséget.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

Őszi vetésnél fokozottan figyeljünk a talajlakó kártevőkre!

A konkrét, táblaszinten történő kártevő és betegség fellépésének és terjedésének a megfigyelése a földhasználó vagy pedig a vele szerződésben álló növényorvos feladata.

2018. augusztus 19. 11:17

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben - mezei pocok és vértetű elleni védekezés

A gyümölcsös ültetvényekben a mezei pocok növekvő károsítása mellett egyre nyilvánvalóbb az almafa vértetű idei jelentősebb mértékű elszaporodása.

2018. október 10. 13:18

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.

2018. május 4. 05:30

Védekezni kell repcében, kalászosokban

A kajszi termését elvitte a fagy. A kalászosokban és a repcében már védekezni kell, megjelentek a szárormányosok, a fénybogár, illetve a levélfoltosság és a sárgarozsda.

2018. március 28. 14:12