Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb időben a gyümölcsfélék zöme már elvirágzott, most a terméskezdemények tisztulása folyik.

Az őszibarack, a meggy és a cseresznye dús virágzása ellenére sok virág nem kötődött meg, de a végleges terméskilátások csak hetek múlva lesznek láthatóak. Az őszibarackon jól észlelhető, hogy a januári enyhe és csapadékos időben védelem hiányában a rügyekben megfertőződtek a levélkezdemények a tafrinás levélfodrosodás kórokozójával, és ezt a fertőzést a később elvégzett lemosó permetezések már érdemben nem tudták befolyásolni. Újabb fertőzés már nem alakul ki, mert a meleg idő megállította a további megbetegedést. A beteg levelek hamarosan leszáradnak és lehullanak a fákról. Mindez gyengíti a fák kondícióját, ezért érdemes többszöri levéltrágyázással erősíteni a növényeket.

Moníliás fertőzés meggyen

Csonthéjasok

A csonthéjas termésű fákon a virág- és hajtásfertőző monília elleni védelem továbbra is időszerű. Jól mutatja ezt a kajszi, melyen a virágzás elmaradása (fagykár) ellenére moníliától hervadó hajtásokat lehet megfigyelni. Mindez figyelmeztetés, hogy még nem múlt el a veszély.

Almatermésűek

Az almástermésű fákon a lisztharmat és varasodás fertőzés esélye folyamatosan fennáll. Mellette a baktériumos tűzelhalás veszélyt a számítógépes szoftverek rendszeresen jelzik, tehát a védelemre fel kell készülni. A rezes beavatkozáson túlmenően csak a fák kondícionálásával van esély a fertőzés elkerülésére.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Magas az alma raktárkészlete az unióban

2019. április 29. 07:46

Ha a készletek egy részét nem dobják ki vagy nem adják az állatoknak (ami a termelők számára gyakorlatilag ugyanazt jelenti), akkor Lengyelország több mint 100 ezer tonnányi készlettel indul a 2019/20-as szezonnak.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Már támad a vértetű is

2019. július 26. 07:36

G. Krisztina kérdése: A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

2018. március 13. 07:58

Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, és egy emberként állnak a „Szabolcsi alma” márkanév kiépítésének ügye mellé.