Gyümölcs
Fizetett tartalom

Minden a gyümölcsösök lombtrágyázásáról – Fókuszban az alma

Nitrogénművek Zrt.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás.

Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Mikor van szükség gyümölcsösökben kiegészítő lombtrágyázásra?

  • Az időszakosan jelentkező fokozott tápelemigény kielégítésekor;
  • a talajon keresztüli mérsékeltebb felvehetőség ellensúlyozásakor, pl. a hosszan elhúzódó kitavaszodásnál, hűvös időjárásban a nitrogén-, foszforellátottság javítása céljából;
  • általános kondíciójavítás esetén vagy gyengültségi állapot megszüntetésekor, pl. a növény károsodása után (jég, szél, rovar);
  • a tápelemhiányok (elsősorban mikroelem) megszüntetéséhez, megelőzéséhez;
  • a gyümölcsminőség javítása érdekében.

A lombtrágyázás nagy előnye, hogy a talajtulajdonságok nem befolyásolják, emellett serkenti a gyökerek tápanyagfelvételét, és hatékonyabb a felszívódás. A vegetációs időszakon belül a legmegfelelőbb az intenzív hajtásnövekedés és a virágzás idején végezni ezt a beavatkozást. Ilyenkor a megengedhető oldattöménység 0,5% körüli, de legfeljebb 1%. Kivétel ezalól az ősszel, szüret után végzett nitrogénpótlás, amikor akár 2-3% töménységű, karbamidalapú készítmények is használhatók.

A tápanyag-kijuttatás során annak mennyiségét a növény igényeihez, a fenológiai fázisokhoz kell igazítani. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy lombtrágyázásra a legmegfelelőbb a 15–25 °C közötti hőmérséklet, a 40–60% relatív páratartalom, valamint az esti szélcsendes és csapadékmentes időszak. Ha a lombtrágyázást 6–10 órán belül csapadék követi, érdemes a műveletet megismételni. Ettől az esettől eltekintve általában 10–14 napnál korábban ne térjünk vissza ugyanarra a területre lombtrágyázás céljából. Szükséges azt is szem előtt tartani, hogy a kezelés kisebb koronaméret esetén hatékonyabb. Ezen túlmenően a kijuttatott tápanyag kedvező hatásának megjelenése függ a tápelemtranszport sebességétől. Általánosságban elmondható, hogy a makroelemek gyorsabban, a mikroelemek lassabban szállítódnak a növények szöveteiben.

Almában a levelek kedvezőnek számító makroelemértékeit az 1. táblázatban láthatjuk. Az ehhez képest +/-10–15%-os tartomány képezi az optimumzónát. A mintavétel időpontja a hajtásnövekedés vége (július 15. – augusztus 15.). A mintát a földről kézzel még elérhető csúcshajtás közepéről származó kifejlett, ép levelek képezik.

1. táblázat. Az almafák levelének kedvező tápelemtartalma (szárazanyag %)
1. táblázat. Az almafák levelének kedvező tápelemtartalma (szárazanyag %)

A nitrogén pótlására a szüret utáni, de lombhullás előtti időszak (cél: tartalékképzés, rügydifferenciálódás, fagyállóság), az egérfülállapot (cél: tartalékképzés, növekedés), az intenzív hajtásnövekedés (cél: rügydifferenciálódás) és a virágzás vége (cél: kötődés, levélképződés) alkalmas. Lombhullás után tartalékképzés céljára már csak kis mennyiségű nitrogénkiegészítést célszerű adni, ősszel pedig akár 2-3%-os karbamidalapú készítmény is használható. Nitrogén pótlására javasoljuk a Mikramid kijuttatását, 0,6–1%-os oldatát 3–6 alkalommal. Hiánytünetek esetén fontos a foszforpótlás is, de a hangsúly a káliumon van. A megfelelő káliumellátás javítja a gyümölcsök tárolhatóságát, kedvezően hat a színükre, ízükre. Pótlására az intenzív hajtásnövekedés időszakában, illetve a gyümölcsszíneződés idején van szükség. A kalciumbeépülés és a tárolhatóság fokozása, valamint a minőség javítása (keserűfoltosság és barnulás kialakulásának megakadályozása) érdekében négy–hat alkalommal javasolt Ca-kiegészítés, melynek ideje az intenzív hajtásnövekedés, a zölddió-állapot és az érés szakaszára esik. (Kalcinol és a Kalcidol 0,5–1%-os oldata). Vigyázzunk, a túl magas hőmérséklet csökkenti a kalciumfelvételt, ha rossz a talaj levegő-víz háztartása, szintén csökken a felvehetőség. De az alany, illetve a fajta is befolyásolja.

Egészséges almafa, egészséges termés

Az alma kifejezetten Fe-, Mn-, Zn- és B-igényes, Cu-igénye pedig közepes. Az intenzív növekedés időszakában adagolt Cu, Fe, Zn és Mg elősegíti a rügydifferenciálódást. Pótlásukat már egérfülállapottól érdemes elkezdeni, és a kötődést követően is folytatni szükséges. A gyümölcsnövekedés idején szintén szükséges a pótlásuk! A bór kijuttatása piros bimbós állapotban (cél: virágzás elősegítése) és a virágzás végén, sziromhullás után (cél: kötődés, levélképződés) indokolt. Javasolt magas bórtartalmú, legalább 135 g/l bór-etanol aminkészítmény használata, a vegetáció során legalább 2-3 alkalommal.

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

2024. november 8. 06:40

A kökény magja, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Így teleltethető a pomelo

2024. október 23. 10:10

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap.

Ezért igazi kincs az őszi málna

2024. október 22. 13:10

Az őszi málnák a napos, meleg helyeket kedvelik. A talaj legyen humuszban gazdag, pH-értéke 5,5 és 6 között.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?

Dinamikusan ellenőrzött almák – Avagy milyen az alma legkorszerűbb tárolástechnikája?

2019. június 1. 22:54

Ha hosszan szeretnénk tárolni az almát, azt kell elérnünk, hogy az utóérés minél lassúbb legyen. Ennek egyik fő eszköze a hőmérséklet csökkentése, de az is eredményre vezet, ha a biokémiai folyamat bemenő anyagának mennyiségét lecsökkentjük, a kimenő anyag koncentrációját pedig feldúsítjuk a tároló légterében. A korszerű tárolástechnikának van egy olyan irányzata is, amely az etilénképződés blokkolásán alapszik.