Tücsökfogás – hangyabollyal

2024. február 5. 07:10

Nincs egyelőre tudományos magyarázata annak, miért hangyabollyal „horgásznak” a giga méretű tücskökre az emberek, de a módszer a videók tanúsága szerint működik.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

Casu Marzu: halálosnak nem halálos, de nyüvesnek nyüves

2024. február 3. 10:10

Azoknak, akik csupán a pálpusztai sajt nevének hallatán megborzonganak, azt javaslom, hogy ne olvassák tovább ezt a cikket, ugyanis ennél sokkal megrázóbb élmények várnak rájuk.

Influenza ellen: készítsünk házi kandírozott gyömbért!

2024. február 3. 08:10

Kevesen tudják, de a gyömbér természetes influenza-ellenes „szernek” számít, hiszen vitamindús, erős gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, lázcsillapító, sőt izzasztó hatású. Tökéletes „természetes gyógyszerként” használhatjuk, ha házi kandírozott gyömbért készítünk belőle.

Taroltak a magyar sajtkülönlegességek a világversenyen

2024. január 30. 14:10

Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek. A múlt évben Norvégiában megrendezett World Cheese Awards-on összesen 11 hazai sajt ért el dobogós helyezést.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

2024. január 30. 10:40

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Kumisz: mire jó a kanca- vagy tevetejből erjesztett ital?

2024. január 30. 07:10

Magyar gasztronómiáról, eltűnt ételekről, italokról, ízekről, fűszerekről beszélgettünk egy üzbég vendégemmel, és egyszer csak az erjesztett kancatejhez érkeztünk. Kezdtem körülírni, hogy mire is gondolok, amikor is kicsúszott a számon az általam még sohasem kóstolt alkoholos ital magyar neve: kumisz.

Sokkoló módon riasztják el a fogyasztókat az édességektől

2024. január 28. 12:10

Egy friss tanulmány szerint a figyelmeztetések és mindenekelőtt az édességekkel kapcsolatos megdöbbentő képek befolyásolják a vásárlási magatartást: rávehetik az embereket, hogy kevesebb cukros terméket vásároljanak, vagy akár teljesen kerüljék el azokat.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.

Máktorta, egyetlen kanál liszt nélkül

2024. január 27. 08:10

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.