A csicseriborsó gyomirtása

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

2019. február 20. 11:34

A kombájnok 7 százaléka gyullad ki évente - Magyar találmány előzheti meg a gabona leégését

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható, így érdemes időben felkészülni a veszélyekre, és elkerülni az esetleges károkat. Ebben egy magyar találmány is segítheti a gazdálkodókat.

2019. február 20. 05:45

Gépészet Videó

Jön a tavasz, jönnek a fontos döntések!

Az őszi vetésű növények jelenleg az ország nagy részén már messziről sem mutatnak jó képet. Ez is egy fontos indok arra, hogy akár a kalászosokat, akár a repcét közelebbről is megvizsgáljuk.

2019. február 19. 09:47

Lombtrágyázásról általánosságban és konkrétan!

A cikk elején egy pár olyan általános dolgot szeretnénk kiemelni, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ezeknek a tulajdonságoknak egy része minden lombtrágyáról elmondható, mások elsősorban a Yara termékeire jellemzőek:

2019. február 19. 08:31

Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban

Kelet-Baranyában végzem a munkámat, nagyon változatos vetésforgóban, mely a kukorica és a kalászosok mellett szóját, zöldborsót, napraforgót, cukorrépát, őszi káposztarepcét is tartalmaz. A termesztett növények közt van nehezen gyomirtható is.

2019. február 18. 16:47

Korábban kezdődő vegetációs időszak- Előny vagy hátrány?

Az 1901-2017 közötti időszakban a tavaszok és a nyarak melegedtek leginkább. A legkisebb hőmérsékletnövekedést ősszel jeleznek az adatsorok; míg a telek melegedése is jelentős, de nem éri el a 90%-os megbízhatóságot a változás mértéke.

2019. február 18. 15:25

Paprikák csípősségére ható tényezők

A csípős étkezési és chili paprikák fontos értékmérője a termés kapszaicinoid-tartalma. A kapszaicinoidok aminosav eredetű vegyületek. Mérésüket nagy teljesítményű folyadékkromatográf (HPLC) készülékkel végzik. Bevált gyakorlat, hogy Scoville (Scoville Heat Unit – SHU) skálán is megadják a csípősség mértékét. A cikkben a szerző bemutatja, hogy mely környezeti tényezők vannak hatással a paprikatermés kapszaicinoid-tartalmára.

2019. február 18. 15:13

A szőlő növényvédelmét érintő változások az elmúlt évtizedek tükrében

Az elmúlt évtizedek során számos – társadalmi, gazdasági, klíma-, szakpolitikai – változást éltünk/élünk meg, melyek újabbnál-újabb kihívást jelentenek a szőlőtermelők számára és komoly hatással vannak a szőlő növényvédelemére is. Jelen írásban a teljességre törekvés nélkül csak néhány lényeges összefüggésre hívja fel a szerző a figyelmet.

2019. február 18. 14:47

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

2019. február 18. 09:17

Jelentősen csökkenhetnek a vitás vadkárügyek? - Szakembereket kérdeztünk

Elkészült az egységes mezőgazdasági és erdei vadkárfelmérési útmutató, párbeszéd nélkül ugyanakkor nincsen hatékony vadkárelhárítás, és a konfliktusok is csak elmélyülnek - derül ki az Agrofórum legújabb videójából.

2019. február 18. 07:07