Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

Veszélyes kártevők: Repcebecő-ormányos

2019. június 4. 10:52

A repcén táplálkozó ormányosbogarak közül a legnagyobb kárt a repcebecő-ormányos okozhatja, hiszen a lárva a magkezdeményeket és a magvakat rágja. Ezzel a közvetlen kártételével önmagában is nagy veszteséget okozhat, de közvetett kártétele is jelentős.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.

Napraforgó – vetési helyzetkép

2019. június 1. 23:45

A napraforgó vetése a végéhez közelített az északi féltekén a cikk írásának az idején. Az USA agrárminisztériumának (USDA) előrevetítése szerint a napraforgó globális termőterülete a folyó szezonhoz hasonlóan 26,1 millió hektár körül alakul a következő, 2019/2020. gazdasági évben. A világ napraforgótermelésének csaknem háromnegyedét biztosító országok közül Oroszországban és Ukrajnában a terület 1%-os és 5%-os csökkenésére, míg az Európai Unióban annak 6%-os növekedésére számítanak az elemzők.

Egy elfelejtett borvidék

2019. június 1. 23:20

A tiszazugi szőlőtermesztés és borászat történetével foglalkozó írás egészen a földtörténeti korokban zajló tájalakító folyamatokig kíséri vissza az olvasót, amely magyarázatul szolgál arra, hogy miért alakult ki egykor virágzó szőlőkultúra a területen. II. András garamszentbenedeki apátság alapítólevelében említik meg először, hogy a környéken szőlőskertek találhatók. A XIX. századra a takarásos bakművelés biztonsága adta a termelés alapját. A világháborúk is otthagyták nyomukat a borvidéken. A modern ültetvények az 1970-es évek végén, a 80-as évek elején jöttek létre. Napjainkban a termőterületek koncentációja zajlik. A történelem viharai a Tiszazugban gazdálkodó nagy szőlőtermesztő családok közé tartozó Tálas család három generációját sem kerülték el, életútjuk alakulásában szerepe meghatározó.

A mikroorganizmusok jelentősége a humusz képződésében

2019. június 1. 23:20

A talajba jutott elhalt növényi részeket a talajbaktériumok és gombák enzimekkel is bontják, és egyszerű vegyületek (pl.: cukor, ammónia) keletkeznek. Ezek részben a talajmikrobák táplálékai lesznek életfolyamataik során, részben a humuszanyagok alapját képezik. A bomlástermékekből a biotikus, illetve abiotikus folyamatok eredményeként a talajra nézve jellegzetes, nagy molekulájú vegyületek, a humuszvegyületek jönnek létre.

A cseresznye, a meggy és a szilva termőrészei

2019. június 1. 23:02

A különböző gyümölcsfa fajok termőrészeivel foglalkozó cikkek sorában a cseresznye, a meggy és a szilva főbb jellegzetességeit mutatjuk be, amely ismeretek a szakszerű fenntartó metszés alapját jelentik.

Dinamikusan ellenőrzött almák – Avagy milyen az alma legkorszerűbb tárolástechnikája?

2019. június 1. 22:54

Ha hosszan szeretnénk tárolni az almát, azt kell elérnünk, hogy az utóérés minél lassúbb legyen. Ennek egyik fő eszköze a hőmérséklet csökkentése, de az is eredményre vezet, ha a biokémiai folyamat bemenő anyagának mennyiségét lecsökkentjük, a kimenő anyag koncentrációját pedig feldúsítjuk a tároló légterében. A korszerű tárolástechnikának van egy olyan irányzata is, amely az etilénképződés blokkolásán alapszik.

Az almaszüretelő robot nem álom többé

2019. június 1. 22:50

Az almaszüret gépesítésének fejlesztése két irányvonalat követett. Egyrészt szüretelést segítő gépek kidolgozása került a fókuszba, másrészt a teljesen automatizált almaszedő robot kidolgozása volt a cél. Ez utóbbi fejlesztési tendencia eredményeként jött létre az amerikai Abundant Robotics cég teljesen automatizált almaszüretelő robotja.