Növényvédelem
Növényvédelem

Veszélyes kártevők: Repcebecő-ormányos

Veszélyes kártevők: Repcebecő-ormányos

Agrofórum Online

Az Európában őshonos repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis PAYKULL, 1792; Ceutorhynchus obstrictus MARSHAM, 1802) első repülésével már áprilisban a repce első tavaszi kártevőinek megjelenése után nem sokkal találkozhatunk.

Jelentőségük, életmódjuk

A 2000-es évek elején végzett vizsgálatok szerint a repcebecő-ormányos egyedszáma volt az első vagy a második legmagasabb a repcén károsító Ceutorhynchus fajok közül, ami jelentőségét erősíti. Főként a meleg, csapadékos és párás években kimagasló a kártétele. Eddigi mérések szerint 18-80% közötti termésveszteséget okozhat.

A repcebecő-ormányos évi egy nemzedékes kártevő. Fő tápnövénye az őszi és a tavaszi káposztarepce, de kifejlődhet más keresztesvirágú növényen is. Az imágó telel át az erdőszéli avarban vagy gyepek talajában. Az imágó 2-3 mm hosszú sötétszürke színű, testük szőrözött. Amikor a hőmérséklet tavasszal 15-17 ℃ fölé emelkedik, akkor kezdi meg repülését. A repcetáblákba történő tömeges betelepedése legtöbbször az őszi káposztarepce zöldbimbós állapotában, vagy a virágok feslésekor történik. Az imágó a betelepedés után érési táplálkozással készül a tojásrakás időszakára, amely áprilisban elkezdődik. Ekkor egy átlagos méretű becőbe a berágás után a nőstény 1-2 tojást rak a magkezdemények közelébe. Egy nőivarú bogár 25-240 db tojást rakhat le összesen. A tojásrakást követően a becőket feromonnal jelölik meg, hogy elkerüljék ugyanazon becőn az újabb tojásrakást. A tojások 0,5 mm nagyságúak. A kikelő kis lárvák a magokat rágják, miközben 3 lárvastádiumon át fejlődnek. A kukac lárvák fehérek, fejük barna. A kifejlett lárvák 3-4 mm nagyságúak. A talajban bábkamrát készítenek és a 4 mm-es sárga szabadbáb itt bábozódik. A 2-4 hetes bábozódási időt követően megtörténik az imágóvá alakulása. Az új generáció kifejlett egyedei különböző keresztesvirágú növényeken táplálkoznak majd a nyár végén telelőre vonulnak.

Repcebecő-ormányos lárva (Fotó: countygp.ab.ca)

Kártétel, előrejelzés

A repcén táplálkozó ormányosbogarak közül a legnagyobb kárt a repcebecő-ormányos okozhatja, hiszen a lárva a magkezdeményeket és a magvakat rágja. Ezzel a közvetlen kártételével önmagában is nagy veszteséget okozhat, de közvetett kártétele is jelentős. Az imágó, miközben érési táplálkozást folytat a bimbókat rágja, de megfigyelték már a szárak és a levél kártételét is. Legfontosabb közvetett kártétele mégis az, amikor az imágó a tojásrakás alkalmával megsérti a becőt és utat nyit a repcebecő-szúnyog (Dasyneura brassicae) számára. A repcebecő-ormányos lárváinak életteret biztosító legyengült becőben a repcebecő-szúnyog nagyobb számú tojást rak és az ilyen becőkben jelentősebb kártétel alakul ki. A repcebecő-ormányos lárváinak kártétele a magok megrágása mellett a becők kényszer érésével és becőhullással járnak.

A repcebecő-ormányos egyedszáma könnyen vizsgálható hálózással, vagy sárgatálak használatával. A kártételi küszöbszám 10 hálócsapásban 15-20 bogár, aminek észlelésekor védekezni szükséges. A kora tavaszi időszaktól a betelepedésük a legkönnyebben a sárgatálak 2-3 naponta elvégzett vizsgálatával követhető nyomon. A tálakat a növényállomány felső szintjében kell elhelyeznünk, hogy megbízható rajzás adatokhoz jussunk. 3 nap után, ha a tálakban átlagosan 10 db becőormányost találunk, akkor védekezni kell. Abban az esetben, ha a betelepedés a virágzás kezdetén indul, akkor a bimbók alapos vizsgálatával tudunk meggyőződni arról, hogy a védekezést el kell e végezni.

Védekezés

A védekezés időszerűsége gyakran esik egybe a virágzással, ezért a méhek védelme az elsődleges szempont a növényvédő szer megválasztásánál. A hatóanyag megválasztás másik fontos szempontja, hogy a repcefénybogárhoz hasonlóan a 90-es évek elején 3 rovarölő szer hatóanyag elleni rezisztenciát mutattak ki a repcebecő-ormányosbogárnál. Ezért az egymás után tervezett kezeléseknél a hatóanyagváltásra törekedni kell.

A gyakorlatban a repcefénybogár ellen időzített védekezés a repcebecő-ormányos és a repcebecő-gubacsszúnyog elleni védelmet is biztosítja. Az elmúlt évek megfigyelései szerint a leghatékonyabb védelmet a 10-20%-os virágzásban elvégzett rovarölő szeres kezeléssel érhetjük el.

Repcebecő-ormányos imágó (Fotó: Ujvári Zsolt, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0)

A repcebecő-ormányos ellen engedélyezett készítmények közül a piretroidok nagy arányt képviselnek. Ezek közül a mikrokapszulázott készítmények elnyújtott lebomlásukkal hosszabb tartamhatással és nagyobb UV ellenállósággal rendelkeznek, amely javítja a hatékonyságot a szélsőséges időjárásban. Közkedvelt rovarölő szerek a kombinált hatóanyagú készítmények, amelyek egyik kombinációs partnere a piretroid. A virágzó növények jelenléte esetén ezek a kombinációk nem használhatóak, kivéve a tiaklopriddal kombinált piretroidok, amelyek méhkímélő technológiával juttathatóak ki. Minden piretroidot (is) tartalmazó rovarölő szer esetében javasolt a szerrotáció szabályát betartani a rezisztencia kialakulásának vagy erősödésének elkerülése érdekében! Korlátozás mellett használhatóak a klórpirifosz hatóanyagú készítmények, amelyek rendelkeznek a hosszú hatástartam tulajdonsággal, de csak a rejtett bimbós növényfenológiai stádiumig használhatóak fel a méhek védelme érdekében.

A méhek ellen nem jelölésköteles és virágzásban is használható engedélyezett készítmények száma 13. Ebből 10 neonikotinoid/acetamiprid hatóanyagú. Ez a hatóanyagcsoport a triazol hatóanyagú fungicidekkel együtt csak méhkímélő technológiával kijuttatható.

A virágzásban használható hatóanyagok közül 2 a tau-fluvalinát és 1 hatóanyag a tiakloprid. Mindegyik közkedvelt az őszi káposztarepcében a virágzás időszakában megjelenő kártevők ellen.

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.