Gépészet
Gépészet

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

Agrofórum Online

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

A három napos látogatás programja igen sűrű volt:

  • rövid városnézés,
  • előadások hallgatása,
  • gyárlátogatás,
  • szántóföldi kísérletek megtekintése,
  • álló és mozgó gépbemutató megtekintése.

J.S.Bach szobra a Szent Tamás templom előtt

Rudolf Sack 1863-ban alapította ekegyárát Leipzig-Plagwitz-ban. A működés sikerét bizonyítja, hogy 1904-re elérte az 1 milliós, 1911-re a 2 milliós mennyiséget. A II. világháború után létrejövő Német Demokratikus Köztársaságban a gyárat „Leipziger Bodenbearbetungsgeratefabrik, VEB, vormals Rudolf Sack” (BBG) néven államosították. A B-125 függesztett és B-200 féligfüggesztett ekék a hazai vásárlók között is nagy népszerűségnek örvendtek. Az igényeknek megfelelően megkezdődött a váltvaforgató ekék fejlesztése is, de a B-010 típusjelű ekék csak kis darabszámban készültek. A lipcsei gyár 20 évvel ezelőtt lett az AMAZONEN-Werke H. Dreyer GmbH&Co. KG tagvállalata. Mindezek alapján a hazai szakemberek a lipcsei gyár kettős, sőt napjainkban már hármas vonatkozását ismerhetik. Innen származott a fajlagos talajellenállás meghatározásához nemzetközileg használt Sack eke; a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben, hazánkban is népszerű B jelű talajművelőgépek számos változata és napjainkban itt készülnek az Amazone gyártmányskála passzív talajművelő gépei.

A 150 éves jubileumi tabló

A szakmai program első részében Kovács Tamás ügyvezető (AMAZONEN-WERKE Kft. Debrecen) rövid előadás keretében ismertette a cég történetét, jelenlegi felépítését és gyártmány struktúráját.

Csoportunk a gyár előadótermében

Az utóbbi évek sikereit felhasználva már nemcsak német területen (5 gyár), hanem külföldön (francia, magyar, orosz) is működtetnek gyártó vállalatot. Ezek közül minket természetesen a Mosonmagyaróváron lévő ekegyár (korábban Kühne, ill. Vogel-Noot) érint elsősorban.

Amazone a DLG Image-Barometer 3. helyén

Az Amazone cég eredményeinek ismertetéséből, a fejlődés fokmérőjeként a DLG Image-Barometer felmérésen elért harmadik helyezést emelte ki.
Az előadások sorát Dr. Jóri J. István folytatta „A talajművelőgépek fejlődési trendjei” című előadásával. Az előadás ismertetése, természetesen nem fér e beszámoló keretei közé, de annyit meg kell említeni, hogy az információs technológia hatása alól a talajművelés sem vonható ki.

Az Amazone IT Farming programja

A gyár technológiai kísérleteiről Michael Mersmann számolt be. A gyár közvetlen közelében 770 hektár területen állítottak be négy különböző alapműveléses kísérletet (1-hagyományos szántásos: 22-25 cm; 2- kombinált kultivátoros: 18-22 cm; kombinált kultivátoros: 13-15 cm; kompakt tárcsás: 8 cm munkamélység tartománnyal). A ma már tíz évet meghaladó tartamkísérlet eredményei szerint a sekély kombinált kultivátoros bizonyult a legsikeresebbnek.

A szántóföldi kísérletet szemléltető tabló

 

A gyár megtekintése során végigkísértük a technológiai sort (alapanyag előkészítés, megmunkálás, szerelés, festés, tárolás) és láthattuk a kész termékek kiszállítását. Az udvaron éppen német és lengyel kamionokra rakodták a kész kompakt tárcsát és kombinált kultivátort.

Amazone gyártmánysor a gépszállító kamion oldal falán

A gyárudvar szélén bemutató terület helyezkedik el, ahol a műtrágyaszóró berendezéseket álló helyzetben, az új permetező gépeket pedig speciális tesztpályán mutatták be. Érdekes volt a műtrágyaszóró berendezések gyors és pontos beállításához kialakított Easy Check rendszer tanulmányozása.

A műtrágyaszóró berendezések gyors és pontos beállításához kialakított Easy Check rendszer

A permetezőgépek képességeinek szemléltetésére speciális tesztpályát építettek, amely kiválóan alkalmas akár a legmodernebb „green seeker” (egyedi gyomfelismerő) rendszer bemutatására is.

A tesztpályát bemutató tabló

Vontatott permetezőgép a tesztpályán

A gyári területektől nem nagy távolságra található a gépcsoportok működés közbeni bemutatására alkalmas „romboló” terület, ahol valós körülmények között, folyamatosan lehet tanulmányozni a teljes technológiát (szántó gépcsoport, forgatás nélkül dolgozó gépcsoportok (kultivátor, kompakt tárcsa), talajművelő-vető agregát, permetező gép).

Az eke program legújabb terméke a Hektor féligfüggesztett eke

Ceus vontatott kombinált kultivátor

Az önjáró Pantera permetezőgép

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajművelő és vetőgépeit vitte országos bemutatóra az Amazone

2024. július 19. 14:40

Szeretnének ezen gépek piacán is olyan elismertséget szerezni Magyarországon, mint a permetező- és tápanyag-visszapótló gépek terén.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Új traktorokat mutatott be a John Deere, itt a 6M sorozat

2024. július 7. 14:10

A kompakt 6M 95-östől a nagy teljesítményű 6M 250-es modellig terjedő sorozat különböző alvázméretekkel rendelkezik.

Messze még a kilábalás a mezőgazdasági pótkocsik piacán

2024. július 5. 14:40

Idén a június az első olyan hónap a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, amikor száz darabnál több pótkocsi kelt el.

Többet ésszel, mint erővel! - Talajlazítás pró és kontra talajszkenner alapján

A változó mélységű talajművelés alkalmazásakor talajszkenner segítségével megállapítható a tömörödött rétegek felszíntől mért távolsága és a tábla heterogenitása a kötöttség szempontjából. Az információ birtokában, mért eredmények alapján, költséghatékonyan és környezetkímélően végezhetünk talajművelést.

Mezőfalvai anzix - III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow 

2019. május 28. 09:03

A NAK szántóföldi bemutatója visszakerült indulási helyére, Mezőfalvára. Az előző bemutatóhoz képest a terület nagyobb lett (62 hektár), a kiállítók száma nőtt (több mint 150), az álló- és mozgógépes részek egyaránt nagyobbak lettek, a szakmai programok is kiegészültek az erdőgazdálkodás témájával.

Célzott talajművelés és tápanyag-utánpótlás

2022. április 14. 11:22

Talajaink tudatos művelése és táplálása a sikeres növénytermesztés kulcsa. A növények tényleges igényeit kielégítő trágyázás – azon túl, hogy biztosítja az optimális fejlődéshez szükséges tápanyagokat – segít elkerülni a túlzott mennyiségben és nem megfelelő arányban történő kijuttatásból, vagy a tápelemek gyenge hasznosulásából adódó pazarlást, illetve veszteségeket.

Megskalpolja a talajfelszínt egy forradalmi munkaeszköz

2023. október 28. 17:10

Akár 12 centiméter mélyen hatol a talajba az a munkagép, amelynek speciális forgótárcsái elválasztják a gyomok gyökerét a növények felső részétől, így végeznek tökéletes gyomirtást.