Gépészet
Gépészet

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

Agrofórum Online

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

A három napos látogatás programja igen sűrű volt:

  • rövid városnézés,
  • előadások hallgatása,
  • gyárlátogatás,
  • szántóföldi kísérletek megtekintése,
  • álló és mozgó gépbemutató megtekintése.

J.S.Bach szobra a Szent Tamás templom előtt

Rudolf Sack 1863-ban alapította ekegyárát Leipzig-Plagwitz-ban. A működés sikerét bizonyítja, hogy 1904-re elérte az 1 milliós, 1911-re a 2 milliós mennyiséget. A II. világháború után létrejövő Német Demokratikus Köztársaságban a gyárat „Leipziger Bodenbearbetungsgeratefabrik, VEB, vormals Rudolf Sack” (BBG) néven államosították. A B-125 függesztett és B-200 féligfüggesztett ekék a hazai vásárlók között is nagy népszerűségnek örvendtek. Az igényeknek megfelelően megkezdődött a váltvaforgató ekék fejlesztése is, de a B-010 típusjelű ekék csak kis darabszámban készültek. A lipcsei gyár 20 évvel ezelőtt lett az AMAZONEN-Werke H. Dreyer GmbH&Co. KG tagvállalata. Mindezek alapján a hazai szakemberek a lipcsei gyár kettős, sőt napjainkban már hármas vonatkozását ismerhetik. Innen származott a fajlagos talajellenállás meghatározásához nemzetközileg használt Sack eke; a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben, hazánkban is népszerű B jelű talajművelőgépek számos változata és napjainkban itt készülnek az Amazone gyártmányskála passzív talajművelő gépei.

A 150 éves jubileumi tabló

A szakmai program első részében Kovács Tamás ügyvezető (AMAZONEN-WERKE Kft. Debrecen) rövid előadás keretében ismertette a cég történetét, jelenlegi felépítését és gyártmány struktúráját.

Csoportunk a gyár előadótermében

Az utóbbi évek sikereit felhasználva már nemcsak német területen (5 gyár), hanem külföldön (francia, magyar, orosz) is működtetnek gyártó vállalatot. Ezek közül minket természetesen a Mosonmagyaróváron lévő ekegyár (korábban Kühne, ill. Vogel-Noot) érint elsősorban.

Amazone a DLG Image-Barometer 3. helyén

Az Amazone cég eredményeinek ismertetéséből, a fejlődés fokmérőjeként a DLG Image-Barometer felmérésen elért harmadik helyezést emelte ki.
Az előadások sorát Dr. Jóri J. István folytatta „A talajművelőgépek fejlődési trendjei” című előadásával. Az előadás ismertetése, természetesen nem fér e beszámoló keretei közé, de annyit meg kell említeni, hogy az információs technológia hatása alól a talajművelés sem vonható ki.

Az Amazone IT Farming programja

A gyár technológiai kísérleteiről Michael Mersmann számolt be. A gyár közvetlen közelében 770 hektár területen állítottak be négy különböző alapműveléses kísérletet (1-hagyományos szántásos: 22-25 cm; 2- kombinált kultivátoros: 18-22 cm; kombinált kultivátoros: 13-15 cm; kompakt tárcsás: 8 cm munkamélység tartománnyal). A ma már tíz évet meghaladó tartamkísérlet eredményei szerint a sekély kombinált kultivátoros bizonyult a legsikeresebbnek.

A szántóföldi kísérletet szemléltető tabló

 

A gyár megtekintése során végigkísértük a technológiai sort (alapanyag előkészítés, megmunkálás, szerelés, festés, tárolás) és láthattuk a kész termékek kiszállítását. Az udvaron éppen német és lengyel kamionokra rakodták a kész kompakt tárcsát és kombinált kultivátort.

Amazone gyártmánysor a gépszállító kamion oldal falán

A gyárudvar szélén bemutató terület helyezkedik el, ahol a műtrágyaszóró berendezéseket álló helyzetben, az új permetező gépeket pedig speciális tesztpályán mutatták be. Érdekes volt a műtrágyaszóró berendezések gyors és pontos beállításához kialakított Easy Check rendszer tanulmányozása.

A műtrágyaszóró berendezések gyors és pontos beállításához kialakított Easy Check rendszer

A permetezőgépek képességeinek szemléltetésére speciális tesztpályát építettek, amely kiválóan alkalmas akár a legmodernebb „green seeker” (egyedi gyomfelismerő) rendszer bemutatására is.

A tesztpályát bemutató tabló

Vontatott permetezőgép a tesztpályán

A gyári területektől nem nagy távolságra található a gépcsoportok működés közbeni bemutatására alkalmas „romboló” terület, ahol valós körülmények között, folyamatosan lehet tanulmányozni a teljes technológiát (szántó gépcsoport, forgatás nélkül dolgozó gépcsoportok (kultivátor, kompakt tárcsa), talajművelő-vető agregát, permetező gép).

Az eke program legújabb terméke a Hektor féligfüggesztett eke

Ceus vontatott kombinált kultivátor

Az önjáró Pantera permetezőgép

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Eldobni az ekét?

2019. július 30. 11:54

Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a talajműveléssel kapcsolatos társadalmi véleményekről, szakmai félreértésekről és mindezek jelentőségéről.

Repcevetést megelőző talajmunkák – Tarlóhántás, szántás, elmunkálás, tömörítés

2019. július 24. 06:55

 Az őszi káposztarepce sikeres termesztése nem képzelhető el jó minőségben elvégzett alapozó talajmunkák hiányában. A repce a növényvédelem mellett ugyanis a talaj kultúrállapotára is kifejezetten igényes növény.

A Kinze is belép a nagysebességű talajművelő gépek piacára

2018. március 27. 18:01

Az amerikai Kinze cég bejelentette, hogy beszáll a nagysebességű talajművelő gépek gyártásba, ugyanis licencszerződést kötött a kanadai Degelman Industries-szel.

Változzon-e a talajművelés?

2018. augusztus 26. 19:18

Mindenhol van mit javítani, de most a kérdés ennél sokkal sarkosabban vetődik fel: legyen-e talajművelés?