Gépészet
Gépészet

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

Agrofórum Online

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

A három napos látogatás programja igen sűrű volt:

  • rövid városnézés,
  • előadások hallgatása,
  • gyárlátogatás,
  • szántóföldi kísérletek megtekintése,
  • álló és mozgó gépbemutató megtekintése.

J.S.Bach szobra a Szent Tamás templom előtt

Rudolf Sack 1863-ban alapította ekegyárát Leipzig-Plagwitz-ban. A működés sikerét bizonyítja, hogy 1904-re elérte az 1 milliós, 1911-re a 2 milliós mennyiséget. A II. világháború után létrejövő Német Demokratikus Köztársaságban a gyárat „Leipziger Bodenbearbetungsgeratefabrik, VEB, vormals Rudolf Sack” (BBG) néven államosították. A B-125 függesztett és B-200 féligfüggesztett ekék a hazai vásárlók között is nagy népszerűségnek örvendtek. Az igényeknek megfelelően megkezdődött a váltvaforgató ekék fejlesztése is, de a B-010 típusjelű ekék csak kis darabszámban készültek. A lipcsei gyár 20 évvel ezelőtt lett az AMAZONEN-Werke H. Dreyer GmbH&Co. KG tagvállalata. Mindezek alapján a hazai szakemberek a lipcsei gyár kettős, sőt napjainkban már hármas vonatkozását ismerhetik. Innen származott a fajlagos talajellenállás meghatározásához nemzetközileg használt Sack eke; a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben, hazánkban is népszerű B jelű talajművelőgépek számos változata és napjainkban itt készülnek az Amazone gyártmányskála passzív talajművelő gépei.

A 150 éves jubileumi tabló

A szakmai program első részében Kovács Tamás ügyvezető (AMAZONEN-WERKE Kft. Debrecen) rövid előadás keretében ismertette a cég történetét, jelenlegi felépítését és gyártmány struktúráját.

Csoportunk a gyár előadótermében

Az utóbbi évek sikereit felhasználva már nemcsak német területen (5 gyár), hanem külföldön (francia, magyar, orosz) is működtetnek gyártó vállalatot. Ezek közül minket természetesen a Mosonmagyaróváron lévő ekegyár (korábban Kühne, ill. Vogel-Noot) érint elsősorban.

Amazone a DLG Image-Barometer 3. helyén

Az Amazone cég eredményeinek ismertetéséből, a fejlődés fokmérőjeként a DLG Image-Barometer felmérésen elért harmadik helyezést emelte ki.
Az előadások sorát Dr. Jóri J. István folytatta „A talajművelőgépek fejlődési trendjei” című előadásával. Az előadás ismertetése, természetesen nem fér e beszámoló keretei közé, de annyit meg kell említeni, hogy az információs technológia hatása alól a talajművelés sem vonható ki.

Az Amazone IT Farming programja

A gyár technológiai kísérleteiről Michael Mersmann számolt be. A gyár közvetlen közelében 770 hektár területen állítottak be négy különböző alapműveléses kísérletet (1-hagyományos szántásos: 22-25 cm; 2- kombinált kultivátoros: 18-22 cm; kombinált kultivátoros: 13-15 cm; kompakt tárcsás: 8 cm munkamélység tartománnyal). A ma már tíz évet meghaladó tartamkísérlet eredményei szerint a sekély kombinált kultivátoros bizonyult a legsikeresebbnek.

A szántóföldi kísérletet szemléltető tabló

 

A gyár megtekintése során végigkísértük a technológiai sort (alapanyag előkészítés, megmunkálás, szerelés, festés, tárolás) és láthattuk a kész termékek kiszállítását. Az udvaron éppen német és lengyel kamionokra rakodták a kész kompakt tárcsát és kombinált kultivátort.

Amazone gyártmánysor a gépszállító kamion oldal falán

A gyárudvar szélén bemutató terület helyezkedik el, ahol a műtrágyaszóró berendezéseket álló helyzetben, az új permetező gépeket pedig speciális tesztpályán mutatták be. Érdekes volt a műtrágyaszóró berendezések gyors és pontos beállításához kialakított Easy Check rendszer tanulmányozása.

A műtrágyaszóró berendezések gyors és pontos beállításához kialakított Easy Check rendszer

A permetezőgépek képességeinek szemléltetésére speciális tesztpályát építettek, amely kiválóan alkalmas akár a legmodernebb „green seeker” (egyedi gyomfelismerő) rendszer bemutatására is.

A tesztpályát bemutató tabló

Vontatott permetezőgép a tesztpályán

A gyári területektől nem nagy távolságra található a gépcsoportok működés közbeni bemutatására alkalmas „romboló” terület, ahol valós körülmények között, folyamatosan lehet tanulmányozni a teljes technológiát (szántó gépcsoport, forgatás nélkül dolgozó gépcsoportok (kultivátor, kompakt tárcsa), talajművelő-vető agregát, permetező gép).

Az eke program legújabb terméke a Hektor féligfüggesztett eke

Ceus vontatott kombinált kultivátor

Az önjáró Pantera permetezőgép

Trendek a traktorfejlesztésben

2020. január 6. 12:38

Az Agritechnica kiállítás egyik célja a legújabb fejlesztési eredmények bemutatása. A traktorgyártók által kiállított modellek (sorozatgyártású, koncepció) tanulmányozása lehetőséget ad a fejlesztési trendek elemzésére.

Doosan Bobcat az Agritechnicán

2019. december 30. 12:03

A Bobcat gyártmányokhoz rendelkezésre álló több mint 100 adapter lehetővé teszi alkalmazásukat a mezőgazdaságban, a kertészetben, terep munkákban, épület- és út építésben, sőt az újrahasznosítási iparban is.

Az SDF Group az Agritechnicán

2019. december 14. 07:39

A hannoveri kiállításon az SDF csoport tagjai (Deutz-Fahr, Lamborghini, Same) gazdag programmal jelentkeztek.

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Lengyel Agro-Tom talajművelő gépek a magyar földekre

2018. június 27. 11:32

A lengyel Agro-Tom talajművelő gépek kiváló minőségben és versenyképes áron vásárolhatók meg a Start-Agro Kft.-től.

Gépészet Videó

Valós idejű magágy-minőségellenőrzés

2018. április 2. 11:37

Az AFS Soil Command berendezés az első olyan megoldás, amellyel a magágy minősége mérhető és szabályozható közvetlenül a traktor fülkéjéből.

A talajművelés fejlődéstörténete - Horizontális – vertikális – precíziós alapművelés

2018. október 7. 14:00

A talajművelési technológiát meghatározó alapművelés történhet forgatással és forgatás nélkül. Ennek előnyeit és hátrányait, valamint a rendelkezésre álló talajművelő eszközöket veszi sorra a Szerző.

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

2018. október 2. 06:45

A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett.