2019. december 1. 20:22
A két neves szekszárdi borász tollából született írás a Szekszárdi borvidék jellegzetes fehérborait, vörösborait – köztük a tradicionális és a világfajták vonalát – és a világon divatossá vált könnyed, eredeti szőlőízekkel telt rozéborait mutatja be.
2019. november 16. 09:44
A második világháború után Vajdaságban a Karlócai Szőlészeti Kutató Intézetben (Sremski Karlovci) megkezdődött a szőlő nemesítése, amely később integrálódott az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági fakultásba és azután mint szőlészeti kísérleti telep maradt mindmáig.
2019. november 2. 14:12
A piaci árutermelés kereteiben történő borászati tevékenység során nem kerülhetők meg a termék minőségét meghatározó ismérvek.
2019. november 2. 08:44
A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.
2019. október 29. 06:54
Hazánk egyik legkülönlegesebb borvidékének történetén, történelmén kalauzolja végig a szerző az olvasókat. A Nagy-Somlói borvidék a fehérszőlők és fehérborok termőterülete, az ajánlott öt fajta: Furmint, Juhfark, Hárslevelű, Tramini és Olaszrizling. Az írásból az is kiderül, hogy miért nevezik a somlói bort a nászéjszakák borának.
2019. október 5. 08:33
Székely pálinkák, vajdasági fűszerpaprika, felvidéki lekvárok és kárpátaljai borok... utóbbiról Berecky István kárpátaljai borásszal beszélgettem.
2019. október 1. 14:07
Idén is augusztus első hetében került sor Mogyoródon a Mogyoródi Hegyközségnek és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezetének szokásos szőlővédelmi tanácskozására és bemutatójára. A rendezvényen a szakmai előadást követő szabadföldi bemutatón a közreműködő cégek növényvédelmi és tápanyag-ellátási technológiai ajánlásait ismerhették meg a résztvevők.
2019. október 1. 11:55
Beszámoló egy montenegrói tanulmányi útról, amelyben a résztvevők bemutatják az ország egyik legnagyobb szőlészeti-borászati vállalatát, megosztják a magánpincészetekben szerzett tapasztalataikat, továbbá a szőlő nemesítésének és növényvédelmének legfontosabb pontjait is érintik.
2019. szeptember 1. 17:00
A vizsgálatok Dorgó dűlőben (Mezőzombor), az 1979-ben telepített, 2×1 m-es térállású, középmagas kordonművelésű és rövidcsapra metszett Furmint fajtájú ültetvényben zajlottak abból a célból, hogy kiderüljön, hogy a szőlő fenológiai változásai mikor és hány napos eltéréssel következtek be a két, a 2018-as és a 2019-es évjáratban.
2019. szeptember 1. 16:42
Azok a szőlőfajták, amelyek a XVIII. századtól a XX. század elejéig kerültek a Vajdaságba Nyugat- és Közép-Európából származnak, a bor minősége és a termesztés biztonsága tekintetében felülmúlják a régi őshonos fajtákat, fontos biológiai és gazdasági-technológiai tulajdonságaikkal megközelítik az occidentalis-galica fajtákat, amelyeket manapság világszerte termesztenek, és mindenütt nagyra becsülnek. A honosított szőlőfajták termesztésbe iktatása előtt el kell végezni feljavításukat a klónszelekció segítségével. A genetikai szelekció mellett kötelező az egészségügyi szelekció is. Ez hosszantartó eljárás, de rendkívül fontos és bizonyítottan hasznos. A Vajdaságban csupán az Olaszrizling klónszelekciója történt meg.