Miért érdekes a tájtörténet? – Hogyan használható a tájtörténet elemzés a fenntartható gazdálkodás megalapozásához? 2. rész

Az előző cikkben áttekintettük milyen tájváltozások voltak jellemzőek a múltban, most a történeti térképekről szóló rövid áttekintő után, nézzünk néhány példát a múlt és jelen tájhasználatára különösen néhány olyan térségben, ahol ma belvíz vagy eróziós problémák vannak.

2019. március 14. 12:47

Miért érdekes a tájtörténet? - A tájalakítás jellegzetes korszakai 1. rész

Tájépítészként, ha bármilyen térséggel, tájegységgel, településsel kezdünk el foglalkozni, minden alkalommal elsőként áttekintjük, tanulmányozzuk történeti térképek segítségével az adott térség múltját, a táj változásait.

2019. március 7. 07:25

Agrár – Táj

Sokan szeretik vonatút közben az elsuhanó tájat fürkészni. A gondolataink ilyenkor szabadon cikázhatnak, beleképzelhetjük magunkat a tovaszáguldó utcák lakosainak helyébe, elgondolkodunk, vajon mivel telhet a nyájat a fa árnyékából őrző juhász napja, vagy irigykedhetünk a földutakon bicikliző kirándulókra. Szinte minden esetben kellemes és pihentető tevékenység a minket körülvevő tájban elmerülni, de egy esetben biztosan nem: ha az ember tájépítész.

2019. március 1. 13:40