Paprikák csípősségére ható tényezők

A csípős étkezési és chili paprikák fontos értékmérője a termés kapszaicinoid-tartalma. A kapszaicinoidok aminosav eredetű vegyületek. Mérésüket nagy teljesítményű folyadékkromatográf (HPLC) készülékkel végzik. Bevált gyakorlat, hogy Scoville (Scoville Heat Unit – SHU) skálán is megadják a csípősség mértékét. A cikkben a szerző bemutatja, hogy mely környezeti tényezők vannak hatással a paprikatermés kapszaicinoid-tartalmára.

2019. február 18. 15:13

Felfutóban a mikrozöldek (microgreens) termesztése

Újabban mind több, nívósabb étteremben, de igényes háziasszonyok felkínálta ételek díszítésében is egyre gyakrabban tűnnek szemünkbe apró, pár centiméteres zöldségek. Az étvágygerjesztő látvány mellett nem is gondolunk arra, hogy ezek a parányi „növénydíszek” gazdag beltartalmi értéküknek köszönhetően szinte vitaminbombának számítanak.

2019. január 31. 04:47

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

2019. január 27. 06:25

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel

Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.

2019. január 25. 05:37

Édesburgonyapart - Batátatermelés Elefántcsontparton és hazánkban

Egy zöldségkülönlegesség, az édesburgonya vagy más néven batáta hagyományos afrikai termesztését, valamint a magyarországi gyakorlatot és fajtahasználatot mutatja be az írás.

2019. január 25. 04:36

Batátát a kertekbe! II. rész

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

2019. január 17. 05:38

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

Salátából a termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen.

2019. január 17. 05:36

Batátát a kertekbe! I. rész

A batáta (Ipomoea batatas (L.) Lam.), vagy közismertebb nevén az édesburgonya Közép-Amerikából került Európába, ahol egyre nagyobb figyelemnek örvend. Mivel a mérsékelt égövön is gond nélkül megél, így Magyarországon is egyre többen vágnak bele termesztésébe.

2019. január 10. 04:48

Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.

2019. január 2. 09:36

Oltott növények alkalmazása a zöldségtermesztésben

Az oltás elsődleges célja a terméshozam növelése, különösen a talajból eredő fertőzések és egyéb problémák megjelenése esetén. Fontos, hogy a megfelelő jó tulajdonságokkal rendelkező alany és a termeszteni kívánt nemes közti kompatibilitás alakuljon ki. Egy oltott palánta előállításánál további sarkalatos kérdés az oltási mód kiválasztása, valamint a választott módszerhez a technológiai folyamatok alkalmazása és időzítése.

2019. január 1. 18:56