2022. március 1. 04:36
A szerves anyag felhalmozásának folyamata a fotoszintézis, amely során a fény energiáját felhasználva, a növények a légköri szén-dioxidot megkötik, fotoszintézissel cukorrá, illetve keményítővé alakítják át.
2022. február 12. 15:36
A zöldségfélék szaporítási ideje (vetés, ültetés, dugványozás) néhány kivételtől eltekintve tavasszal van, eltér több fontos és jelentős szántóföldi növényétől, ebből adódóan a trágyák elosztása, a tápanyag-kijuttatás időzítése is más.
2022. február 12. 10:36
A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.
2022. február 12. 09:36
A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.
2022. február 12. 05:39
Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.
2022. február 11. 05:36
A szakma „netflixes” időszaknak nevezi azt, ami a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett, az emberek otthon maradtak, sorozatokat néztek, és popcornt pattogtattak otthonaikban.
2022. február 1. 14:37
A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.
2022. február 1. 09:37
Ahogy az első részben a gyomszabályozás kapcsán már kitértem rá, itt is nagyon fontos megemlíteni az integrált szemléletű növényvédelmet, mellyel a környezetre gyakorolt káros hatásokat és a költségeinket is hatékonyan csökkenthetjük.
2022. január 27. 08:43
A káposztafélék jelenleg hazánkban a nagyobb felületen termesztett zöldségfélék közé tartoznak, összes termesztőfelületük az utóbbi években 4000 ha körül mozog. Ennek közel 50%-át teszi ki a fejeskáposzta, a sorban őt követi a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé és a vöröskáposzta, majd jelentősen kisebb felülettel az egyéb fajok, ilyen a brokkoli és a kínai kel, melyekkel kapcsolatos termesztési kedve évről évre nő.
2022. január 20. 16:21
A zöldborsó (Pisum sativum L.) hazánkban jelentős zöldségnövény, főleg feldolgozásra a konzerviparnak termelnek, de friss fogyasztásra és kiskerti termelésre is találhatók fajták a piacon. A termőterülete sajnos csökkenőben van az elmúlt években, de még így is jelentősnek számít a közel 15 ezer hektárral.