Állattenyésztés
Állattenyésztés

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? – Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? – Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

Agrofórum Online

Rovaripar. Mit is takar ez a kifejezés? Az ipar tag arra utal, hogy valamilyen nagy mennyiségben előállított, piacképes termékről van szó. Első gondolat talán, ami eszünkbe juthat ennek kapcsán, a rovarevés, a rovarok élelmiszer-ipari felhasználása. Valójában azonban a rovaripar ennél sokkal szélesebb területet ölel fel. Ide sorolható például a rovaralapú takarmánygyártás, a hasznos rovarok növényvédelmi felhasználása is, de vélhetően ez a lista a jövőben még bővülni fog.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Deák Tibor Szakkollégiuma által szervezett I. Rovaripari Konferencián átfogó képet kaphattak az érdeklődők a rovarok agráripari felhasználásának lehetőségeiről. A rendezvény célja a hazai vállalatok, a kutatók, a témában érintettek számára olyan szakmai fórum létrehozása volt, amely segíti a kreatív gondolkodást, azaz a különböző tapasztalatok összekapcsolását és újszerű értelmezését. A kreatív ötletből induló folyamat pedig az innovációhoz, tehát a termék piaci megjelenéséhez vezethet.

Sáska salátaágyon

A konferencia védnöke prof. Dr. Biacs Péter (SZIE-ÉTK), prof. Dr. Palkovics László (rektorhelyettes, SZIE Budai Campus) és Dr. Friedrich László (mb. dékán, SZIE-ÉTK) volt.

Ropogós sáska sörtésztában, fokhagymás petrezselymes tücsök snack

A rovarok fogyasztása világszerte elterjedt. Távol-Keleten, Kínában a selyemhernyó bábja a legkedveltebb, Thaiföldön a tutajpoloska. Áttérve az amerikai kontinensre, Mexikóban különleges csemegének számít az óriás hangyatojás. Európa sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen Németországban és Olaszországban olyan sajtkülönlegességek kaphatók, amelyek érlelésében rovarok közreműködésére van szükség, a sajtot a rovarral együtt fogyasztják. Itt kell megemlíteni a bíbortetűt is, amelynek teste vörös színanyagot tartalmaz. Ezt (a színanyagot) mindannyian fogyasztjuk az édesipari, húsipar és tejipari termékekkel, de a kozmetikumokban is megtalálható – mondta el Pintér Richárd (SZIE-ÉTK).

Az I. Rovaripari Konferencia helyszíne a SZIE Buda Campus volt

Az ehető rovarok táplálkozási értéke magas. Többszörösen telítetlen zsírsavakat és jó minőségű fehérjéket tartalmaznak. Ásványianyag-, vitamin és a legtöbb rovar esetében a vastartalmuk is magas. A szénhidrátot kitin formájában tartalmazzák. Ennek emésztése megkérdőjelezhető, de megállapították, hogy immunrendszer erősítő hatással rendelkezik – fejtette ki Dr. Németh Anikó (FAO), akitől azt is megtudtuk, hogy a rovarfogyasztás az alultápláltság minden formája ellen jótékony hatású.

Fogyasztói magatartás

A konferencia egyik szervezője, Antonovits Bence (Little Food SCRL) a rovartermékek marketinglehetőségeinek vizsgálatáról számolt be. A közösségi média alapú online attitűdfelmérés két fő témakörre koncentrált. Egyrészt az iránt érdeklődtek, hogy mennyire ismert az emberek között a rovarevés, másrészt azt tanulmányozták, hogy milyen marketing fogásokkal népszerűsíthető a táplálkozás ezen alternatív módja. Megállapították, hogy az entomofágia a válaszadók 91%-a számára ismert. A fogyasztási hajlandóság a férfiak körében magasabb, 40 éves kor után zuhanni kezd.

Antonovits Bence a rovartermékek marketing lehetőségeit vizsgálta

A marketing kulcsszavak és kifejezések vizsgálata során az első helyezett az éhezés elleni küzdelem lett. A preferált terméktípusok között elsősorban a feldolgozott termékek szerepelnek, illetve ezek megjelenését várják a megkérdezettek, az olyan élelmiszereket fogyasztanák szívesen, amelyekben nem látható közvetlenül a rovar. A rovarőrlemények mellett a rovaralapú fűszerek és a rovarokból nyert olajok is érdeklődést váltottak ki.

Prof. Dr. Fehér István (SZIE-GTK) a rovaripar marketing lehetőségeit vázolta fel, érintve a magyarországi, sokszínűséggel jellemezhető élelmiszerfogyasztói trendeket Ezek közé tartozik a környezettudatosság, valamint az élménykeresés trendje. Ezekbe tökéletesen illeszkednek a ropogósra sült szöcskék és a tücsöklisztes tortillachipsek.

A rovarevés piaci igényeinek felmérése a stratégia szemléletmód alkalmazását igényli – mondta el Prof. Dr. Fehér István

Dr. Gere Attila (SZIE-ÉTK) az entomofágia fogyasztói megítélése kapcsán a kipróbálási hajlandóságot befolyásoló gátló tényezőket vizsgálta. Ezek közé tartozik a neofóbia, az újtól való félelem, amely Magyarországon igen magas értéket ér el. A másik fontos tényező az undor, amelyet arcelemzés és szemkamerás vizsgálatokkal elemzett.

A NÉBIH elnöki megbízottja, Dr. Kasza Gyula által ismertetett, fogyasztói magatartást vizsgáló felmérés eredménye szintén azt mutatta, hogy a fiatal férfiak nyitottabbak a rovarfogyasztásra, mint a nők, az idősebbek, az egészséges táplálkozást előtérbe helyezők és a magyar termékeket preferálók. Dr. Kasza Gyula elmondta, hogy jelenleg Magyarországon tilos a rovar vagy a rovar alapú élelmiszer forgalmazása. Mindez azért van így, mert egyelőre túl sok a témát érintő bizonytalanság, és kevés a rendelkezésre álló adat. Ezek közé tartozik például, hogy a nem ellenőrzött tenyésztési és kezelési módok miatt mikrobiális veszélyek állnak fenn, számolni kell az esetleges allergiás reakciók fellépésével, valamint a zoonózisok lehetőségével is. A rovarevés etikai aggályokat is felvet, hiszen érinti a fogyasztói döntés szabadságát. Erre jó példa az, hogy a közétkeztetésbe bekerülhet-e.

Rovarokkal a fenntartható mezőgazdaságért

A rovarok növényvédelmi célú felhasználása többezer évre tekint vissza. Feljegyzések tanúsítják, hogy Kínában a IV. században a ciprus- és datolyatermesztők hangyafészkeket telepítettek be az ültetvényeikbe. A kimászó hangyák a kártevők gyérítésével voltak az ember segítségére – kezdte Dr. Fail József (SZIE-KETK) a hasznos ízeltlábúak a biológiai növényvédelemben című előadását. A biológiai növényvédelem történetének egyik nagyon fontos állomása hazánkban Jeszenszky Árpád nevéhez köthető, Az almát károsító vértetű visszaszorításában hatékony vértetű-fürkész, eredeti élőhelyéről történő magyarországi betelepítésével ért el nagy sikereket az 1920-as években.

Dr. Fail József a hasznos ízeltlábúak biológiai növényvédelemben betöltött szerepéről beszélt

Napjainkban a világon 440 olyan hasznos faj érhető el, amely a biológiai növényvédelemben felhasználható, hazánkban ebből 42 (19 rovarfaj, 11 atkafaj, 4 fonálféregfaj és 8 különböző mikroorganizmus) áll a termelők rendelkezésére. A biológiai védekezés területi eloszlását illetően az előadó elmondta, hogy elsősorban a hajtató kertészek körében népszerű. Nyugat-Európában a hajtatóházak 30, Magyarországon pedig 10%-ában alkalmazott eljárásról van szó. A környezetkímélő termesztésben a rovarok felhasználási lehetősége határtalan, a biológiai növényvédelem hatalmas kiaknázatlan potenciállal rendelkezik.

A rovarfehérje a halliszt minőségével vetekszik

Az állatok takarmányozásában a szójaliszt mellett a rovaralapú takarmánnyal, mint alternatív forrással lehet számolni. Minősége a halliszt kategóriájába tartozik. Biológiai értéke magas, nyersfehérje tartalma éléri a 42-65%-ot, lizin-, treonin- és metionintartalma meghaladja a szójáét. Ennek a sertéstakarmányozásban van kiemelkedő jelentősége, ahol a rovarfehérje etetésével elkerülhetővé válik a limitáló aminosav-kiegészítés.

Rovarmártogatós különböző szószokkal

A halliszt előállítása az utóbbi időszakban drasztikusan csökkent a tengerek túlhalászata miatt. A rovartakarmány gyors forgóval, egész éven át termelhető. Kis területen nagy mennyiségben állítható elő olcsó alapanyagok felhasználásával, ugyanis melléktermékeken is felnevelhetők a rovarok. A 2017/893-as EU-rendelet értelmében takarmányozásra felhasználható rovarok közé tartozik a fekete katonalégy, a házilégy, a közönséges lisztbogár, a házi tücsök, a csíkos tücsök és a földi tücsök. Fontos szabály a takarmány-előállítók számára, hogy az összes nyersfehérje tartalom 50%-át nem haladhatja meg a takarmányban a rovarfehérje. Takarmányozási célra az imént említett rovarok vagy azok lárvái, feldolgozott fehérjéi jelenleg kizárólag halak takarmányozására használható fel.

Prof. Dr. Mézes Miklós (MTA, SZIE-MKK) hangsúlyozta, hogy a gazdasági állatok rovaralapú takarmányainak előállítása során a legkritikusabb pont a rovarok takarmányozása. Elsősorban növényi eredetű alapanyagok használhatók fel, tilos a kérődzőkből származó fehérje, az éttermi hulladék, a hús- és csontliszt, valamint a trágya és bélsár használata is, amely higiéniai és vektorproblémákra vezethető vissza.

Prof. Dr. Mézes Miklós a gazdasági állatok takarmányozásában a rovarfehérje felhasználásának lehetőségeit mutatta be

Ipari méretű rovartenyésztés

Ha akár növényeket, akár állatokat nagy mennyiségben kis helyen tartunk, számolni kell a különböző járványok felbukkanásával. Nincs ez másként a rovarok esetében sem, számos fertőző betegségük ismert. Tapasztalatok e téren a háziasított rovarok kapcsán vannak (mézelő méh, selyemlepke), illetve a kedvtelésből tartott rovarok tartása (botsáska) során gyűltek össze. Egyelőre azonban kevés adat áll rendelkezésünkre – foglalta össze Dr. Bakonyi Tamás (ÁE) az egyes tenyésztett rovarok fertőző betegségei című előadásában.

A rovarok által kibocsátott illékony anyagok tenyésztésben történő felhasználásának lehetőségeiről Dr. Geréné dr. Radványi Dalma (SZIE-ÉTK, MTA-NÖVI) beszélt. Kifejtette, hogy felismerhetők a megbetegedett rovarok a megváltozott illatanyag termelés révén. A költséghatékony rovartenyésztési technológia fontos részét jelentik a rovarkommunikációban szerepet játszó illékony anyagok, hiszen ezek segítségével serkenthető a szaporodásuk vagy az állatok adott helyre csábíthatók, emellett pl. a gyászbogár esetében a bábozódás késleltetésére is felhasználhatók, ami azt jelenti, hogy tovább fenntartható a fogyasztható lárvaállapot.

Tücsök négyféle ízesítésben: Natúr, füstölt, paradicsomos és fokhagymás petrezselymes

Nagy Attila (Fresh Fish Kft.) a hazai ipari felhasználást, a haltakarmányozásra alkalmas élő és szárított fekete katonalégy lárvát előállító üzem prototípusát mutatta be.

*

És végül, hogy ne maradjon nyitva a címben feltett kérdés, álljon itt néhány meggyőző érv a rovarfogyasztás mellett. Nagyobb hatásfokkal takarmányozhatók, mint a gazdasági állataink, miközben előállításuk során kisebb mennyiségű üvegházhatású gáz termelődésével kell számolni. A rovarfehérje előállításának kisebb az ökológiai lábnyoma. Fehérje- és aminosav-összetételében vetekszik a marhahússal, hasonlít a halakéra. A kitin más iparágak számára értékes alapanyag. A rovaralapú élelmiszerek (piskóta és fasírt húsgolyó) az élelmiszerbírálatok során nagy sikerrel szerepeltek. ,

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját.

Mangalicák nélkül is van élet, de az nem olyan

Nem szeretem a „mi lett volna, ha” típusú gondolatokat, de Fekete Zsóka mangalica tenyésztőt hallgatva, azonban mégiscsak felmerül bennem, ha annak idején nem érkezik meg az a pár vemhes mangalica, akkor Zsóka most melyik ágazatot képviselné nemzetközi fesztiválokon?

Színes csirkékről álmodtak…

A kilencvenes években, amikor a gasztroforradalom hullámai végig söpörtek Magyarországon, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ehhez szükség van minőségi alapanyagokra is. Ennek a felismerésnek a hatására jópáran gondolták azt, hogy ideje pályát módosítani, hogy aztán sajtkészítővé, kertésszé vagy akár mangalica tenyésztővé váljanak. Közülük kevesen maradtak talpon, termékeik, ha még jó minőségűek voltak is, nem feleltek meg a piac követelményeinek.

Csökken a tej áfája - de mi lesz az árával?

Jövőre újabb alapélelmiszer, a tartós (UHT, ESL) tejek áfája csökken, amely - az eddigi áfacsökkentési  tapasztalatok alapján - részben megjelenhet a kiskereskedelmi árakban, illetve növelheti a kereskedők árrését. Ami azonban sokkal fontosabb, hogy visszaszorulhat a szektort súlyosan érintő áfacsalás, illetve az intézkedés helyzetbe hozhatja a magyar termelőket, akik amúgy is szenvednek az alacsony felvásárlási ár miatt. Ha azonban tanulhattunk valamit az elmúlt évek áfacsökkentéseiből, akkor az az, hogy mindig jöhet egy kellemetlen meglepetés.

MEGJELENT: ŐSZI ÉS TAVASZI TAKARMÁNYBORSÓ

A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

2018. augusztus 28. 08:39

Áremelkedés várható a sertéspiacon

Míg a sertéspestis egyelőre nem hozott komolyabb változást a piacon, az egész gazdaságot fojtogató munkaerőhiány mellett a takarmányárak is egyre több termelőnek okoznak fejfájást.

2018. szeptember 27. 12:11

Év elejéhez képest nőtt a sertés ára

Az utóbbi időben Románia az ottani, a házisertés-állományban is terjedő afrikai sertéspestis miatt jelentősen növelte élősertés-behozatalát Magyarországról.

2018. október 1. 13:18

A nagyobb gyártók meghatározóak a takarmánypiacon

A baromfiágazat meghatározó ezen a piacon is, a gyártott keveréktakarmány 50,9 százalékát (1,793 millió tonnát) a baromfitakarmányok adták tavaly.

2018. szeptember 25. 07:11