Egyéb szakmai közlemények

Agrármérnök tanár: több mint 15 év kihagyás után indul újra a szak

Agrofórum Online

Csaknem tíz év szünet után újra indul az agrármérnök tanár szak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Juhász Csabát, a kar dékánhelyettesét az újraindítás okairól, a képzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról kérdeztük. 

Mikor szűnt meg a képzés?

Korábban 1993 és 2011 között szerepelt agrármérnök tanár szak a debreceni agrárkar kínálatában. Azokban az években összesen 477-en szerezték meg a tanári végzettséget. Nappali tagozaton 194, míg levelező tagozaton 283 hallgató szerzett mérnöktanári diplomát. Az utolsó hallgatók 2011-ben tettek mérnöktanári záróvizsgát.

Mi okból szűnt meg?

A képzés az ötéves osztatlan agrármérnök szakhoz kötődő választható szakirányként működött. Mivel  a bolognai folyamatban az osztatlan agrármérnök szak megszűnt, a korábbi képzést nem lehetett tovább folytatni. Ismételt akkreditáció pedig abban az időszakban nem történt.

Juhász Csaba, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánhelyettese

Most mi indokolta az „újraélesztését”?

Az agrármérnök tanár szak iránt folyamatos érdeklődés volt tapasztalható, elsősorban a Debreceni Egyetem beiskolázási körzeteiből. Úgy gondoltuk, hogy mivel az egyetemünk integrált, agrárképzésünk multifunkciós jellegéből következően minden feltétel adott a képzés újraindításához. A közoktatás igénye a jól képzett tanárok iránt szintén elősegítette elképzeléseinket. Erőfeszítéseinket támogatta egy sikeres EFOP pályázat is. A „Kooperatív képzések és oktatási innováció a szakmai tanárképzésben Kelet-Magyarországon (KOSZT)” című projektünk általános célja a felsőoktatásban való részvétel és végzettségi szint növelése a Kelet-Magyarországi régióban kooperatív képzések és oktatási innováció megvalósításával a mérnökpedagógia és szaktanár képzések területén.

Hány éves képzésről van szó?

Sikeres akkreditáció után a 2018/2019-es tanévtől kezdődően az agrármérnök tanár szak két szakirányát (mezőgazdaság, élelmiszer) indítjuk két- vagy négy féléves, levelező képzési formában. A négyféléves, 120 kreditből álló képzést mezőgazdasági képzési területen szerzett BSc diplomával rendelkezők választhatják, a kétféléves, 60 kredites formát pedig azok, akik ötéves osztatlan vagy mesterképzésben vettek részt korábban. A képzés mind államilag támogatott, mind költségtérítéses formában meghirdetésre került.

Jellemzően milyen tárgyakra épül?

A kétféléves formában döntően pedagógiai és pszichológiai tárgyakra épül szakmai módszertannal kiegészítve, míg a hosszabb idejű képzés keretében mindezek mellett mezőgazdaság- és élelmiszertudományhoz kapcsolódó tárgyakat is oktatunk. Egyedi sajátossága a debreceni képzésnek, hogy a gyakorlatok egy részét is a Debreceni Egyetem keretei között végezhetik a tanárjelöltek, a Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium élelmiszer-, illetve mezőgazdasági szakmacsoportjában. A képzés keretében a Debreceni Egyetem jól képzett szakemberei, különböző karokról érkezve (Bölcsészettudományi, Gazdaságtudományi, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar) oktatják a hallgatókat. Törekszünk az újfajta, elektronikus tananyagok és eszközök használatára, sőt a hallgatókat szeretnénk – a Neveléstudományi Doktori Program szakmai együttműködésével – kutatási programokba is bevonni. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar saját fiatal oktatóit is támogatja abban, hogy elvégezzék az agrármérnök tanári szakot.

Ismereteik szerint, mely területeken lehet ezzel a végzettséggel elhelyezkedni?

A jelentkezők többsége középiskolai tanár, számukra kiváló lehetőség ez az életpályamodellben történő előrelépésre. Rendkívül fontos szerepük van ugyanakkor az agrármérnök tanároknak a felnőttoktatásban is, a halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalók képzésében, átképzésében az elmaradott régiókban. Az egyre jelentősebb duális képzési formában a mérnöktanár szak a munkarőpiaci szereplők számára is perspektívát jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varjú okozta veszteség – hogyan védekezhetünk törvényesen?

2025. augusztus 6. 11:10

A varjak komoly károkat okozhatnak vetéseinkben és termésünkben. Megfelelő megelőzéssel és technológiával a veszteség minimalizálható.

Fejszeélezés házilag – ezzel a módszerrel garantált a siker

2025. augusztus 4. 16:10

A jól élezett fejsze nemcsak hatékonyabb, hanem biztonságosabb is. Megmutatjuk, hogyan végezze szakszerűen az élezést otthon!

Mit nyerhet, ha denevérek laknak a kertjében?

2025. augusztus 3. 14:10

A denevérek nemcsak misztikus éjszakai lények, hanem kulcsfontosságú szereplői az ökoszisztémának – különösen a kártevők elleni biológiai védekezésben.

5 bevált módszer a befőttesüveg sterilizálására

2025. augusztus 2. 14:10

A befőzés sikere nemcsak a recepttől, hanem a sterilizálás módjától is függ. Összehasonlítjuk az 5 leggyakoribb eljárást.

A nyomonkövetés beépül az agrárképzésbe

2018. november 22. 15:19

Az új együttműködés keretében a debreceni kar oktatóit felkészítik naprakész tudással és a hallgatóknak tartanak majd előadásokat magyar és angol nyelven egyaránt, egy gyakorlati tudásbázis kiépítését is tervezik, ipari partnerekkel.

A közelmúltban adták át hazánk legkorszerűbb agrometeorológiai mérőhelyét

2019. július 28. 10:37

A hagyományos mérési program mellett Magyarországon egyedülálló, agrometeorológiai célú távérzékelési megfigyelések is jellemzik a mérőhelyeket.

KG Nagykun az új, államilag elismert árpafajta

2018. január 26. 17:14

A KG Nagykun a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetének már a 36-ik saját nemesítésű, államilag elismert növényfajtája, őszi árpából pedig az ötödik.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.