Egyéb szakmai közlemények

Ehető a bükkfa termése?

Agrofórum Online

A természet őszi kincsei között ott lapul egy különös termés, amely egyszerre ígér táplálékot és jelent kockázatot. A bükkmogyoró, vagy más néven bükkdió, hazánkban is jól ismert, különösen azok számára, akik sétáik során szívesen hajolnak le az avarhoz, hogy természetes dekorációt vagy épp konyhai alapanyagot gyűjtsenek.

A kérdés azonban jogos: ehető-e ez a kis háromélű mag, és ha igen, hogyan kell elkészíteni ahhoz, hogy ne ártson?

Nem veszélytelen

Az európai bükk (Fagus sylvatica) termése kemény, barna héjjal borított mag, amit egy tüskés kupacs ölel körbe. Nyersen fogyasztva a mag kis mennyiségben mérgező vegyületeket – például fagint és cianogén glikozidokat – tartalmaz.

Hőkezeléssel a káros vegyületek lebomlanak

Ezek az anyagok enyhe emésztőrendszeri panaszokat, hányingert vagy gyomorgörcsöt okozhatnak, különösen gyermekeknél vagy idősebbeknél. Azonban felnőtteknek is csak mértékkel ajánlott a nyers fogyasztás.

Érdekesség, hogy az állatvilág sok tagja – például mókusok, madarak, vaddisznók – rendszeresen táplálkozik vele, számukra a mag nem jelent veszélyt. A kutyák és lovak viszont érzékenyek lehetnek rá, így háziállatoknak nem tanácsos adni.

Tápanyagban gazdag mag

A bükkdió magas energiatartalmú mag, közel 40 százalékos zsírtartalommal. Tartalmaz vasat, kalciumot, cinket, valamint B6- és C-vitamint, így megfelelő előkészítéssel kifejezetten értékes táplálék lehet.

Hőkezeléssel – például pörköléssel – a káros vegyületek lebomlanak, így a mag biztonsággal fogyasztható. Pirítva dióként fogyaszthatjuk, de lisztté őrölve süteményekhez, kekszekhez is felhasználható. Egyesek pörkölt formában kávépótlót készítenek belőle, mások olajat sajtolnak, amely étkezési cél mellett régen világításra is szolgált.

Meg kell dolgozni érte

A mag hámozása időigényes, mivel a kemény héjat csak forrázással vagy tűz fölött történő hevítéssel lehet hatékonyan eltávolítani. Ennek ellenére egyre többen fedezik fel újra a bükkdió gasztronómiai értékét. A piacon ritkán kapható, feldolgozása házilag történik, főként októberben, amikor a magok természetesen lehullanak a fákról.

A természet ökoszisztémájának része

A természetes ökoszisztémákban a bükkdió fontos szerepet játszik. Az erdei állatok számára energiaforrás a télre, egyes fajok, mint a mókusok, elraktározzák, így a magok terjedésében is részt vesznek. Emellett kézműves célokra is alkalmas: a gyümölcshéj különleges formája révén dekorációs alapanyagként is keresett.

Egy kis tudással újra felfedezhető

A bükkdió tehát nemcsak a vadon élő állatok túlélésében játszik kulcsszerepet, hanem az ember számára is értékes, ha ismerjük a kezelésének módját. Egy kis tudással és elővigyázatossággal nemcsak elkerülhetjük a mérgezést, hanem tápláló és különleges élménnyé is tehetjük az erdei sétáink gyűjtögető eredményét.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyfa kis helyre: törpe fajták előnyei

2025. december 23. 14:10

A mini karácsonyfák ideálisak balkonra és teraszra, és tavasszal a kertben is tovább élnek.

Mit vegyünk annak, akinek a kert a mindene?

2025. december 19. 14:10

A kert a mindene? Akkor az ajándék se legyen unalmas! Összegyűjtöttük a legjobb meglepetéseket kertbarátoknak.

Cserepes karácsonyfa: mely fajták élik túl az ünnepeket?

2025. december 19. 08:10

Nem minden fenyő alkalmas cserepes karácsonyfának. Mutatjuk, mely fajták maradnak hosszú távon is szépek.

Ne várjunk tavaszig – a vakond most is aktív!

2025. december 17. 07:10

A vakond nem alszik téli álmot. Most jött el az idő, hogy eredményesen lépjünk fel ellene, még a nagy fagyok előtt.

Mérgező gyomnövények I. – fekete csucsor, csattanó maszlag, bolondító beléndek

2021. március 28. 15:02

A kertünkben és a tavaszi-nyári kirándulásaink alkalmával is találkozhatunk olyan gyomnövényekkel, amelyek egy része vagy a növény egésze az emberi és állati szervezetre nézve mérgező hatóanyago(ka)t tartalmaz. Ismerjük meg a leggyakrabban előforduló fajokat, hogy idejében felismerjük őket és megelőzhessük a bajt!

Okozhat mérgezési tüneteket az erkélyen tartott kecskerágó?

2025. május 1. 04:36

Az erkélyre vettem egy kúszó kecskerágónövényt. Olvastam, hogy mérgező. A tanácsukat szeretném kérni, hogy ennek ellenére veszélyes-e ott tartani, illetve a növény érintése milyen jellegű mérgezési tüneteket okozhat?

Hogyan lehetne egy legelőt mentesíteni a csattanó maszlagtól?

2022. december 6. 04:38

Egyik ismerősöm lovakat tart egy 2-3 hektáros területen, ahol nagyon sok a csattanó maszlag. A lovak karámja egy füves terület. Idén már több száz magtermő növény is volt rajta. Hogyan lehetne a területet mentesíteni, mivel a lovakra mérgező ez a növény. Gondolkodtam gyomirtó szeres kezelésen és „gyomláláson" is. Mit tanácsolnak?

Milyen növényt válasszak, ami túléli a tartós kánikulát?

2023. augusztus 31. 09:10

A tavalyi nyáron országos átlagban a július és az augusztus középhőmérséklete is 23 fok felett alakult, szeptemberben pedig már tudható volt, hogy 2022 a legmelegebb év volt a mérések kezdete óta. Viszont most, augusztus végén, amikor még az esti órákban is 30 oC körül van a hőmérő higanyszála, határozottan úgy tűnik, hogy trónfosztás történt.