Életmód, gasztronómia

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

Agrofórum Online

A helyi lakosok élelmiszer-termelése a fenntarthatósági célok elérésében fontos szerepet játszik, mégsem alapoznak rá a döntéshozók.

A lokális, „láthatatlan” termelés jelentősége

A helyi élelmiszerek világszerte kulcsfontosságúak az őslakosok élelmezésbiztonsága és egészsége szempontjából, de a helyi, „nem hivatalos” előállításuk gyakran láthatatlan a hivatalos statisztikákban. Következésképpen ezeket a gazdaságokat gyakran figyelmen kívül hagyják az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló irányelvekben.

Például az észak-amerikai sarkvidék bennszülött közösségeit vegyes gazdálkodás jellemzi, amely a formális, fizetésen alapuló munka mellett vadászatot, halászatot, gyűjtést és csapdázást is magában foglal. A térség a társadalmi, gazdasági és éghajlati változások miatt is gyors átalakuláson megy keresztül. Kanadában a szén-dioxid-adó bevezetése hatással van a helyi élelmiszer-alapanyag előállítása során felhasznált üzemanyag költségeire.

Hogy megértsék az északi-sarkvidéki élelmiszerrendszerek szén-dioxid-adót magában foglaló irányelvekre való érzékenységét, első lépésként a kutatók megpróbálták felbecsülni a helyi élelmiszer-termelés gazdasági és környezetvédelmi jelentőségét a kanadai sarkvidék nyugati részén fekvő Inuvialuit régióban. Ehhez a szerzők egy 2018-ban végzett regionális tanulmány adatait használták fel. Ennek célja az inuit termesztők által egy éven belül megtermelt élelmiszer teljes ehető tömegének kiszámítása volt.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése helyben

A szerzők ezután kiszámolták, mennyibe kerülne ezen élelmiszerek boltban megvásárolható, importált termékekkel való helyettesítése, például a marhahús, sertéshús, csirke vagy tenyésztett hal. Ezután megbecsülték a bolti helyettesítők előállításával és az északi-sarkvidéki közösségekbe történő szállításával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. Végül megbecsülték, hogy átlagosan egy kilogramm élelmiszer termeléséhez mennyi üzemanyagot használhattak fel a helyiek. Ebből az információból következtettek a régióban a helyi élelmiszer-előállításban felhasznált üzemanyag teljes mennyiségére.

Az eredmények szerint a helyi élelmiszerek importált piaci termékekkel való helyettesítése több mint 3,1 millió kanadai dollárba kerülne évente, és több mint 1000 tonna CO2-egyenérték-kibocsátással járna. Ezzel szemben a helyi előállításhoz felhasznált üzemanyag hozzávetőleg 295 000 kanadai dollárba kerül, és 317-496 tonna kibocsátással jár, ami kevesebb mint a fele annak, mint a helyettesítő (bolti) termékek esetében.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a helyi élelmiszer-előállítás, még akkor is, ha fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik – ahogy az a kanadai sarkvidéki közösségekben történik –, gazdaságilag hatékonyabb és kevésbé szén-dioxid-intenzív, mint az ipari élelmiszer-termelés – mondta az egyik kutató. – A helyi élelmiszer-előállítás csökkenti az ellátási láncoktól való függést is, amelyek érzékenyek az éghajlatváltozásra.”

Minden közösségben szerepe van a helyben előállított élelmiszernek

Az eredmények azt mutatják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos eljárások és irányelvek, amelyek nem veszik figyelembe a helyi élelmiszer-termelést, ronthatják a kibocsátási célokat. Továbbá hátrányosan befolyásolhatják az élelmezésbiztonságot és az egészséget a távoli közösségekben, amelyek a népesebb régiókhoz képest fokozott gazdasági és logisztikai korlátokkal néznek szembe.

Ez a megállapítás azért fontos, mert jól szemlélteti, hogy bár az éghajlatváltozás globális, a kibocsátás sikeres csökkentése helyileg adaptált módszereket igényel, más régiókban is.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

2020. szeptember 20. 06:36

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

35 milliárd forint értékű program indul az élelmiszeripariban

2020. december 16. 06:52

A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti támogatásra.

A jövő ételeinek alapanyagai

2018. szeptember 21. 06:20

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte.

Mindenki remegve szereti

2020. december 31. 08:24

Gondolta volna, hogy kocsonya evésével álmodni rossz végzet, mivel nehéz esztendőt, nehéz sorsot jelez, esetleg küszködést egy városbíróval vagy vámszedővel?