Életmód, gasztronómia

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

Agrofórum Online

A XVI. században John Gerald angol orvos és gyógynövényszakértő feljegyezte, hogy a szerény, útszéleken növő fehér virágú árvacsalán „felébreszti a szunnyadó életkedvet”. A mai stresszel teli világban pedig mi egyébre lenne szükségünk?

A lágyszárú növény első pillantásra a megszólalásig hasonlít a csalánra, de ha hozzáérünk, azonnal rájövünk, hogy ismert rokonával szemben a fehér árvacsalán nem bánt, nem hagy sajgó-csípő hólyagokat a bőrünkön. A színe is kicsit világosabb, ha pedig még mindig kétségeink lennének, melyik növénnyel találkoztunk, elég csak a hófehér ajakosvirágaira néznünk és egyből tudni fogjuk, ez a „szelíd csalán”, ami senkit sem csíp meg.

Előfordulása

A 20-60 cm magasra növő fehér árvacsalán (Lamium album) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Európa-szerte terem, óriási telepeket képezve az útszéleken, patak- és folyópartokon, de cserjésekben, mezőkön és bozótos erdők szélén is találkozhatunk vele. Kedveli a napos, félárnyékos területeket és a nedves, de jól lecsapolt talajt. Az évelő, teljes mértékben fagytűrő növény gyakran nő „szúrós” rokona közelségében, de a tavaszi (április-májusban) nyíló fehér virágai rögvest megkülönböztetik tőle.

Megjelenése

Talajtakaró félcserje, amelynek szára felegyenesedő, négyszögletes keresztmetszetű és üreges. Hosszanti fehér csíkozású levelei szív alakúak, fogazott szélűek, keresztben átellenesek, fényes zöldek, levélnyélen helyezkednek el, felszínük érdes, durva, feltűnő levélerekkel tagolt. Apró fehér virágai kétajkúak, levélhónaljban örvökben helyezkednek el. Azok közé az árvacsalán-fajok közé tartozik, amelyek talajtakaró növénynek is beillenek.

Begyűjtése, termesztése

A növényt az egész virágzási idő alatt be lehet gyűjteni, a leveleket és a virágokat frissen szedve és szárítva egyaránt el lehet tenni. Az árvacsalán termesztése tavasszal vagy ősszel magvetéssel vagy tőosztással történik.

Felhasználása

Szúrós rokonához hasonlóan a fehér árvacsalán levelei nyersen és párolva is fogyaszthatók, illetve nagyon ízletes és egészséges teát készíthetünk belőle. A népgyógyászati tapasztalatok szerint a fehér árvacsalán nőgyógyászati panaszok esetén nyújthat segítséget, káros hatása nem ismert.

Zöld kenyér

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk: a leszedett leveleket apróra vágjuk, akár a snidlinget vagy a petrezselymet, majd a kiválasztott kenyér hozzávalói közé keverjük. Eztán a tésztát bedagasztjuk, kelesztjük, majd kizsírozott sütőformában a kenyeret kisütjük. Nagyon ízletes, különleges és egészséges kenyeret kapunk, amire nagyon könnyű rászokni, ráadásul, ha a kertünkben növesztünk fehér árvacsalánt, áprilistól novemberig mindig lesz hozzá alapanyagunk.

Forrás:
Atlasz kiadó:Gyógy- és fűszernövény kalauz
Wikipedia

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

A celózia, avagy magyarparéj nevelése

2023. február 10. 09:36

Akár tollas, akár kakastaréjos, a celózia (vagy magyarparéj) sokféle formában és színben pompázik. Valószínűleg ez teszi ezt a figyelemre méltó növényt olyan népszerűvé.

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Mit kell tudni a palástfűről?

2022. november 9. 05:37

Jótékony hatásairól ódákat zengenek a gyógynövényeket ismerők és használók. Nézzük sorra, mit érdemes tudni a palástfűről!

Tudta, hogy a ragadós galaj valójában értékes gyógynövény?

2024. június 16. 16:10

A horgas tüskéjű ragadós galaj valóban mindenhez hozzátapad, mégsem érdemes rá haragudni. Ugyanis kárt nem okoz, ellenben kiváló gyógynövény.