Életmód
Életmód

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

Agrofórum Online

A XVI. században John Gerald angol orvos és gyógynövényszakértő feljegyezte, hogy a szerény, útszéleken növő fehér virágú árvacsalán „felébreszti a szunnyadó életkedvet”. A mai stresszel teli világban pedig mi egyébre lenne szükségünk?

A lágyszárú növény első pillantásra a megszólalásig hasonlít a csalánra, de ha hozzáérünk, azonnal rájövünk, hogy ismert rokonával szemben a fehér árvacsalán nem bánt, nem hagy sajgó-csípő hólyagokat a bőrünkön. A színe is kicsit világosabb, ha pedig még mindig kétségeink lennének, melyik növénnyel találkoztunk, elég csak a hófehér ajakosvirágaira néznünk és egyből tudni fogjuk, ez a „szelíd csalán”, ami senkit sem csíp meg.

Előfordulása

A 20-60 cm magasra növő fehér árvacsalán (Lamium album) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Európa-szerte terem, óriási telepeket képezve az útszéleken, patak- és folyópartokon, de cserjésekben, mezőkön és bozótos erdők szélén is találkozhatunk vele. Kedveli a napos, félárnyékos területeket és a nedves, de jól lecsapolt talajt. Az évelő, teljes mértékben fagytűrő növény gyakran nő „szúrós” rokona közelségében, de a tavaszi (április-májusban) nyíló fehér virágai rögvest megkülönböztetik tőle.

Megjelenése

Talajtakaró félcserje, amelynek szára felegyenesedő, négyszögletes keresztmetszetű és üreges. Hosszanti fehér csíkozású levelei szív alakúak, fogazott szélűek, keresztben átellenesek, fényes zöldek, levélnyélen helyezkednek el, felszínük érdes, durva, feltűnő levélerekkel tagolt. Apró fehér virágai kétajkúak, levélhónaljban örvökben helyezkednek el. Azok közé az árvacsalán-fajok közé tartozik, amelyek talajtakaró növénynek is beillenek.

Begyűjtése, termesztése

A növényt az egész virágzási idő alatt be lehet gyűjteni, a leveleket és a virágokat frissen szedve és szárítva egyaránt el lehet tenni. Az árvacsalán termesztése tavasszal vagy ősszel magvetéssel vagy tőosztással történik.

Felhasználása

Szúrós rokonához hasonlóan a fehér árvacsalán levelei nyersen és párolva is fogyaszthatók, illetve nagyon ízletes és egészséges teát készíthetünk belőle. A népgyógyászati tapasztalatok szerint a fehér árvacsalán nőgyógyászati panaszok esetén nyújthat segítséget, káros hatása nem ismert.

Zöld kenyér

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk: a leszedett leveleket apróra vágjuk, akár a snidlinget vagy a petrezselymet, majd a kiválasztott kenyér hozzávalói közé keverjük. Eztán a tésztát bedagasztjuk, kelesztjük, majd kizsírozott sütőformában a kenyeret kisütjük. Nagyon ízletes, különleges és egészséges kenyeret kapunk, amire nagyon könnyű rászokni, ráadásul, ha a kertünkben növesztünk fehér árvacsalánt, áprilistól novemberig mindig lesz hozzá alapanyagunk.

Forrás:
Atlasz kiadó:Gyógy- és fűszernövény kalauz
Wikipedia

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

2024. július 11. 11:40

A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású.

Honnan származnak a fűszerek?

2024. június 18. 05:40

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben, a harmadik világból hazatérő felfedezők is előszeretettel nyűgözték le uralkodóikat a másik világból hozott izgalmas ízekkel, aromákkal.

Bukdácsoltak a fehérjeporok a Szupermenta tesztjén

2024. május 21. 10:10

A Nébih az állati eredetű proteinporokra fordította figyelmét, összesen 21 csokoládé ízesítésű fehérjeport vizsgáltak.

Tények és tévhitek az illóolajokról

2024. május 17. 07:10

Egy illóolaj akkor tekinthető 100%-os tisztaságúnak, ha az olaj kizárólag a növény esszenciális kivonatát tartalmazza, mindenféle hozzáadott anyag nélkül.

Kaméleonvirág, aminek halíze van

2022. november 5. 09:38

Először is fontos tisztázni, hogy a kaméleonvirág nem szobanövény, hanem egy évelő kerti növény. Kiváló talajtakaró lehet belőle, ha szereti a helyét.

Az üldözött aranyvesszőfű, ami gyógynövény is lehetne

2023. április 30. 08:37

Egyszerű gyom vagy gyógynövény is lehetne? Nézzük, hogy mit érdemes tudni a Solidago-fajokról?

Városi kertek gyógynövényeinek nyomában

2022. június 27. 06:36

A városi gyógynövénytermesztésnek mindig az az egyik nehézsége, hogy ott a szmog és más kemikáliák miatt gyógyászati értelemben nem ildomos használni őket. Természetesen minden nagyvárosnak vannak tisztább részei, így most főleg azokra gondoljunk, amikor a kertben gyógynövényt ültetünk.

Őszi erdő – teli kosár

2023. október 16. 06:40

Az őszi kirándulások alkalmával rengeteg értékes gyógynövényt, termést, levelet, gombát gyűjthetünk, de nagyon fontos tisztában lennünk a gyűjtés szabályaival annak érdekében, hogy ne sértsük meg a törvényt, és vigyázzunk a természet értékeire!